fredag 22 januari 2010

Scaniapengarna slut, men Wallenbergs sover nog tryggt om nattenInvestor, landets ekonomiska maktcentrum numero uno rapporterade sitt år igår sitt bokslut för året 2009 och hur skall man då som privatperson kunna skriva något om en så tillställning? Först så kan vi ta och konstatera det mest uppenbara i rapporten, nu är Scania pengarna slut och Investor är tillbaka i gammal gott gry med en nettoskuldsättning (om än liten) efter att ha bränt i väg i en dryg miljard under Q4 främst med nyinvesteringar inom EQT. Men Investor står ändå stadigt och är optimister om framtiden så man håller kvar sin utdelning på 4riksdaler per ägarandel i bolaget trots att det skattemässiga utslaget på utdelningar borde varit lägre, man drar mao på sig ett framtida skatteavdrag och skvallrar nog lite om att det blir utdelningshöjningar i många innehavsbolag.

Så hur och till vad har då Börje och hans underbetalda styrelsekamrater använt den enorma pengahögen som man bytte till sig 2008 mot pirres farfars fars (eller vad det nu var) ursprungliga investering i lastbilsbolaget Skåne eller Scania som det heter på Latin. Jo det mest uppenbara är ju ”räddningen” av den wallenbergska banken. Sedan har man stärkt upp finanserna i motorsågsmassakern Husqvarna. Sedan har man köpt delar av numera specialistläkemedelsbolaget Biovitrum och inkassobolaget Lindorff , och sedan den rejäla posten i Mölnlycke. Sedan lite ”småköp” av aktier i de egna bolagen Husqvarna,SEB, AtlasCopco och Electrolux. Ja det var nog det man fick för gamla fina Scania…. Tja kanske inte helt dumt trots allt även om Scania är ett jädrans fint bolag. Affärerna har också medfört att25% av Investor, börsuppgången till trots är onoterade innehav. Man är nu mer diversifierad och slagsidan mot industriföretag är borta. Ekholm passar dessutom i rapportkommentarerna på att dela ut en pungspark på Industrivärden med kommentaren att Sveriges industriella bas är på utdöende, nu gäller andra sektorer (som då lämpligtvis Investor anser sig ha investerat inom).

Investor och Wallenbergsfären har gräsligt kostnader, må man tycka men det behövs ju för att attrahera landets bästa och mest slipade knivar i lådorna. Ekholm skulle jag vilja säga är en synnerligen god rekrytering, tycker han har givit mycket klokskap på Arnenalsgatan om är lite lagom tondöv när det gäller ersättningsfrågor. Däremotså tycker jag han borde skriva en bok då han uppenbarligen har författartalang, till skillnad mot investmentbolagskollegan Anders Nyrén på Industrivärden som nog tillhör en av landets lite mer torrare virke, i sann Industrivärdenanda.

Jag kan tycka att det börjar dyka upp liter mer ”triggers” i Investor om att vi kanske få en viss omvärdering av företaget och kanske något mindre rabatt. Och varför sjutton då? En get är är get även om man klär den i smoking. Jo därför att de operativa onoterade bolagen rakt igenom dag faktiskt tjänar pengar, tom sorgebarnet telefonoperatören 3 lyckades tjäna 163 Mkr sista kvartalet i och för sig före en massa bostavskombinationer i form av EBITDA. Men trots allt kanske är kapitaltillkotten till 3 slut nu och vem vet, kanske det blir en stabil kassako? Om Gambro, Mölnlycke, Lindorff och 3 stadigt levererar ett ökat eget kapital och ökat substansvärde ja då kanske det kan finnas skäl att rabatten minskar även om de stora värdena inte visar sig innan man göra reavinster vid försäljningar.

6 kommentarer:

 1. Fint inlägg igen Critoffer; det är dock inte säkert att Ekholm är tondöv i ersättningsfrågor. Eller i bonusfrågor. Detta kan faktiskt vara frågor som Jakob, Marcus, Poker och Pirre tycker är principiellt viktiga. Och som Investorchef har Ekholm säkert stor frihet i många avseenden - han verkar att ha integritet, men hur man skapar incitament för bankpersonal eller lockar till sig bra fokuserad styrelsepersonal kanske mer uttrycker en Wallenberglinje, än en Ekoholmsk linje?

  Det är tydligt att Ekholm har läst Buffets årsredovisningar. Han använde t o m samma Gretzky citat som Buffet härförleden. Madison Avenue-index är dock en kul Ekholms ide. Och visst har han en ovanligt vass penna för att vara svensk VD.

  SvaraRadera
 2. Eller så är Ekholm helt sonika missförstådd när det gäller ersättningsfrågor. Han kanske helt sonika menar att STYRELSEN bör prioriteras och deras ansvar är tydligt och bör utökas men LEDNINGEN kanske skall hållas lite mer i tyglarna.

  Media bruka dock ofta dra ledningar och styrelser över en och samma kam och blanda ihop.

  Framförallt har det ju varit excesser när de gäller företagsledningar, En styrelsemedlem i Investor som är landets största ägarbolag har ung. 600 000kr i styrelsearvode(plus lite aktier dock också), 50 000SEK i månaden är trots inte allt för välbetalt för det ansvar det handlar om och inte i relation till dom 18Miljoner som Ekholm själv hade inkomst (inkl aktier, pension och förmåner) som VD.

  SvaraRadera
 3. Investor kan på sikt bli intressant. Man planerar att öka andelen onoterade företag. Detta kan tolkas som att det blir mer fokus på att utveckla företag än traditionellt innehav av aktier i företag.

  SvaraRadera
 4. Igen har du en poäng,styrelse-ledamöterna i Investor har ingen vidare ersättning i förhallande till ledning - och framförallt i förhallande till partners i EQT.

  Men i t ex Sverige har styrelseledamöter oftast haft höga ledningsfunktioner inom publika bolag innan de far en/flera styrelseplats. De har har därför ofta ackumelerat en mindre förmögenhet. Jag tror att det är önskvärt att de skall investera en betydlig del av denna i de bolag där de far styreleplats. Det är antagligen mycket bättre för bolagens langsiktiga utveckling än höga styrelsearvoden. Dessutom är det nog oftast mer fördelaktigt ekonomiskt för styrelseledamöterna att vara langsiktiga delägare i bolagen istället för att uppbära högre styrelsearvoden.

  SvaraRadera
 5. Intressanta tankar men tyvärr dålig svenska. En korrläsning innan publicering kanske?

  SvaraRadera
 6. Dålig svenska å dålig svenska... Du skriver alltid vettiga saker, men detta var även väldigt underhållande att läsa också (utan att bli larvigt), ett mycket bra inlägg helt enkelt.

  SvaraRadera

MediaCreeper