tisdag 12 januari 2010

Temperaturen i skogen

Bloggens läsare har säkert förstått att jag har en fascination för skog. Vistas mest var dag någon timme eller två i skog, igår sprang jag t.ex. omkring i en backsvart variant med en liten lampa på knoppen, är inte så mörkrädd av mig så att säga.

Skogsägare dvs de som är de fysiska ägarna av skog är också några som i många ekonomiska stycken är föredömen. Man vårar sin skog och sitt kapital för morgondagen, man får lite inkomster med ojämna mellanrum och i alla fall min erfarenhet är att de allra flesta skogsägare jag känner är sparsamma, försiktiga och gnetande individer, i positiv mening. Dagens konsumtionsriktade slit och släng urbana människor har således en del av lära av just skogsägare om jag får vara lite raljant.

Men hur ser dom ut skogsägarna av idag? Varje år genomförs det av LRF-konsult årligen en sk- skogsbarometer vilket mer eller mindre än en statisk undersökningar av dessa skogsmullar.

Allt fler skogsägare bor en bit ifrån sin skog och avståndet blir allt längre, idag bor ung var fjärde bor idag mer än 3 mil från sin skog. Skogsägare är ofta äldre män och kvinnor över 35% är ålderspensionärer och hela 15% kommer sälja sin skog inom 5 år vilket med dagens priser medför att svensk skog för ung. 80Mdr kommer byta ägare inom 5 år, tyvärr kommer enbart 30% av dessa försäljningar komma ut på öppna marknaden 70% säjs inom familj och mellan grannar vilket inte är så konstigt då över 70% av skogsägarna i sin tur köpt eller fått sin skog av föräldrar eller syskon och 15% av övriga släkten. Trots de stora finansiella värdet i skogen så är den genomsnittligare skogsägaren lågt belånad, hela 60% har faktiskt inga lån alls och det är 15% av skogsägarna som har lån på mer än 500 000kr, Statminister Göra P lär nog vara en av dessa.

Skogsägarna är också ett gäng riktiga optimister, 70% av ägarna tror att priserna på skogsmark går upp de kommande 3 åren och än fler tror stigande priser på timmer och massaved. Optimismen lyser också igenom när man frågat skogsägarna i undersökningen om hur dom skulle investera 1Mkr om dom hade det till övers i plånboken, 58% skulle köpt mer skog, 23% skulle köpt börsaktier och resterade skulle satt in pengarna på bankboken. Kanske en ganska så väldiversifierad portfölj som genomsnittet förespråkar.

Man är också optimistisk inför framtiden och tror skogen kommer få ökade ekonomiska användningsområden i framtiden, med bioenergi och intäkter från rekreation som jakt och fiske som exempel. Optimismen har dock stora geografiska skillnader och sörlänningarna i Götaland är betydligt mer positiva än de surmulna Norrlänningarna.

Sedan är man ju också lite sentimentala av sig och fler äger skog för det höga nöjets skull än för att det är en ekonomisk lönsam investering.

5 kommentarer:

  1. Belånad lär han säkerligen vara - Göra P - men knappast statsminister;-)

    Tack för en bra blogg!!

    SvaraRadera
  2. Dom flesta skogsägarna ser nog inte på sitt ägande som något som ska stiga i värde. För att man sedan ska sälja och förbruka pengarna. Dom är satta att förvalta skogen till nästa generation och kan bara tillgodogöra sig avkastningen på tillväxten i skogen. Det är därför skogen säljs inom släkten. Det viktiga är inte vem som förvaltar den till nästa generation utan att den stannar i släkten. Avkastningen på skogen är enbart en betalning för utförd förvaltning,

    SvaraRadera
  3. visst ja, farbror GP är ju passé..

    Anonym>Visst är det såsom du säger.

    SvaraRadera
  4. Läste någonstans att en stor andel av Sveriges befolkning var rädda för skog och skulle aldrig få för sig att bara gå rakt ut i en skog. Jag undrar vad man är rädd för? De ca 200 vargarna som de senaste 100 åren aldrig har attackerat en människa. Eller är man bara rädd att gå vilse?

    Jag älskar skog, speciellt områden som tex Orsa Finnmark där det är vildmark på riktigt och fantastiska historier om de kraftkarlar och kraftgummor som bott där. Sist jag var där gick jag länge länge för att hitta en liten öringbäck jag sett på kartan. Gjorde iordning spöt och skulle just kasta ut, då jag sneglade några meter nedströms. En björn gick rakt över bäcken, så blev inget fiske just på den platsen. Fina naturupplevelser och skulle aldrig släppa det lilla skogsinnehav vi har i släkten. Hellre släpper jag nog aktieportföljen..

    SvaraRadera
  5. Linus, Umeåjanuari 15, 2010

    Surmulna norrlänningar? Saknar ett ;) efter den formuleringen, eller? ;)

    SvaraRadera

MediaCreeper