måndag 18 januari 2010

Framtiden viktigare än historien

Det är många som fokuserar sitt aktiesparande på kassflöden och utdelningar, vilket jag skulle vilja säga är klokt, för de genomsnittliga företagen kommer med tiden inte ha en kursutvecklingen som inte är speciellt annorlunda än mängden pengar i omlopp som både undertecknad och bloggaren Cornucopia beskrivit . De förväntningar vi kan ha på aktier är således att behålla vår köpkraft i tillvaron samt årligen få en utbetalad ränta på pengarna, även denna ränta kan också med tiden tänkas utvecklas i takt med pengamängden. Men det är gott så! Kombinationen av en real tillgång och en realränta är det få investeringar som ger. Obligationen ger ingen förbättring av vår löpkraft istället urholkas dess värde även om vi får ränta, guldtackor behåller vår köpkraft men ger ingen ränta etc.

Mao dividens don’t lie, utdelningar skojar man inte bort. Samtidigt så är det så att vi kan lära mycket av historien men det är inte historien vi lär få utdelningar ifrån. Den som köper aktier idag får inte fjolårets utdelningar. Lite förvånande kan jag då tycka att många fokuserar just på historien, många tror att bolag som hade hög direktavkastning förr om åren per automatik även har det igen, så kan det i många fall vara men det kan också så att det verkligen inte är fallet, det finns också en del exempel på är sjunkande aktiekurser mycket väl kan ha lett till att direktavkastningen i framtiden ökar.

Även om man inte bör gissa allt för mycket om framtiden finns det goda skäl att i alla fall skumma på ytan om just framtiden.
Om vi idag sätter en ”skamgräns” på 4% i direktavkastning sett till dagens kurser vad har vi då för svenska lite större bolag som kan tänkas uppfylla det i prognos till vårkanten?

Några kandidater kan säkerligen vara: Astra, Axfood, Betsson, Cardo, Castellum, Fabege, Hakon, HiQ, HM, Holmen, Intrum Justitia, Kungsleden, Peab, Ratos,Securitas, Skanska, tele2 och Telia
Därmed inte sagt att dessa bolag skulle vara bra eller dåliga köp…det vet vi först i framtiden.

5 kommentarer:

 1. mycket vettigt blogginlägg! Senaste krisen har verkligen visat att få utdelningsnivåer är uthålliga. Så gå på historien är dömt att misslyckas. Strategin jag själv använt med målet att bygga upp en framtida utdelningstung portfölj är snarare att titta på ett antal aktier som delar ut 0 idag och imorgon och där kurserna kraschat men där jag bedömmer att de inom 2-3 kan återgå till mkt attraktiva nivåer. Exempel på köp under de nattsvarta månaderna är Swedbank och Eniro där det kommer ta ett tag innan de återgår till utdelning. (min bedömning är 2011).

  Sen vill jag hävda att några av de stabilaste högutdelarna hittar man faktiskt på smålistorna, där finns pärlor som vuxit genom hela krisen och kunnat behålla 10% direktavkastningar. Vilka det är tänker jag inte säga, men förvånad över att de kan ligga kvar på så attraktiva nivåer då det nu är rätt uppebart att utdelningsnivåerna kommer att kunna behållas eller tom ökas för kommande år...

  SvaraRadera
 2. Bure ger 26% om ett par dagar bara. Svårslaget.

  /Solidus

  SvaraRadera
 3. "Obligationen ger ingen förbättring av vår löpkraft istället urholkas dess värde även om vi får ränta, guldtackor behåller vår köpkraft men ger ingen ränta etc."

  Det var, även om det i sig inte är något nytt, en mycket kärnfull formulering som nog kan vara nyttig att fundera lite över. Dock med reservationen att det förutsätter inflation.

  SvaraRadera
 4. Intressant, ser dock att det är en gammal artikel men nyfiken på om du har några förslag på hur den här listan skulle kunna se ut i dagsläget?

  SvaraRadera
 5. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper