Rubriken må kanske vara lite provocerande, då det är just priset på aktiehandel, fondsparande och pensioner som nätmäklarna har tagit sina stora marknadsandelar på. Vad man dock samtidigt bör konstatera är att detta till viss liten del just är en mytbildning, då storbankerna nu har börjat komma ikapp.
Senaste tiden har det genomförts stora pensionsupphandlingar först ut var kollektivanställda privata tjänstemän och nu i veckan så beslutades vilka bolag som skall få förvalta kollektivanställda privata tjänstemän, vilket är ung. en kvarts miljon svenskar. De olika partnerna har använt sig av en gammal hederlig statlig företeelse, den offentliga upphandlingen. Alla pensionsbolag i Sverige har kunnat lämna anbud och parterna har sedan valt ut de bolag som presenterat det mest konkurrenskraftiga erbjudandet, där priset och fondutbud varit avgörande för vilka bolag som fått förvalta pengarna.
Om någon hade frågat mig för ett år sedan om vilka bolag som säkerligen skulle varit en vinnande anbudsgivare i en sådan process så skulle jag definitivt svarat nätmäklarna såsom Nordnet eller Avanza pension då deras erbjudande är konkurrenskraftiga. I upphandlingen för privata tjänstemäns avtalspensioner så var däremot ingendera av dessa företag vinnande, då dom var för dyra(!) i upphandlingen. Den gängse bilden av nätmäklarna som lågprisalternativet kom alltså på skam, bland de vinnande bolagen var det storbanker som sopade hem matchen.
Avgifterna för en tjänstepension består normalt sett av en försäkringsavgift på försäkringen och fondavgifter på de valda fonderna. Tidigare var det minst sagt dyrt i storbanken. Det var kanske en hundralapp per år i fast avgift, på et kanske 0,5% i försäkringsavgift och sedan de vanliga t.ex. 1,5% i fondavgift. När nätmäklarna började med pensionssparande så tog man bort alla försäkringsavgifter och kostnaden för ett pensionssparande blev som ett vanligt fondsparande, nätmäklarna kunde tjäna pengar på detta genom att förhandla fram rabatter på fondavgifterna med bankerna, sk ”kick-back” och stoppa denna i egen låda.
Det intressanta i de privata tjänstemännens pensionsupphandling är att inte nog med att man tagit bort samtliga försäkringavgifter, de vinnande bolagen har i snitt också ”tvingats” ge kunderna kicks-backs på fonderna så att den faktiska fondavgiften i genomsnitt är 44% av ordinarie fondavgift.. Bankerna har mao i dessa upphandlingar prisat ned sig så mycket att nätmäklarna mer eller mindre inte kan vinna då dessa enbart säljer andras fonder och att sälja andra rysslandsfonder kan man inte göra lika billigt…
Vad blir nästa steg? Kan man tänka sig att storbankerna börja kriga om få tillbaka förlorade kunder med att ge kick-backs i kontanter eller gratis fondandelar till ”helkunder” som flyttar tillbaka sina aktier och fonder till storbanken? Lika gärna som att t.ex. Swedbank och Handelsbanken betalar kick backs till nätmäklarna kan man ju lika gärna betala det till sina kunder, eller?
Riktigt intressant märkte på SAF LOs förhandling att Nordnet inte kom med dock Avanza dessa upphandlingarna är ju riktigt viktiga innebär detta att nätmäklarns framgångar har nått Peak
SvaraRaderaJag hoppas innerligt på det!
SvaraRaderaNästa steg är nog att vi får se flera egna fonder hos nätmäklarna. Typ Zero.
SvaraRaderaCristoffer, har inte individen lagstadgad flytträtt för sin tjänstepension, ialla fall den delen som är intjänad på senare år och därmed själv rätt att flytta pensionen till annan aktör som ej är vald inom upphandlingen? Eller de måste i alla fall ha flytträtt mellan de bolag som via upphandlingen fått OK på att förvalta pensionerna? Eller har all flytträtt avtalats bort??
SvaraRaderaJättetacksam för svar eller hänvisning om var jag själv kan läsa mer om vad som gäller för denna grupp
Vi går mot avgiftsnivåer om ca 0,05% för fonder. Det är vad den största pensionskassan i Californien i USA tar ut.
SvaraRaderaVi är väl där om några år - ska vi gissa på 5 år?
För övrigt (fond-)sparande är att trenden går mot sk ETFer. Det sägs allmänt att ca 50% av aktiehandeln på USA-börsen är just drivna av ETFerna. Enklare, billigare (än nuvarande fonder), snabbare responstid vid köp och sälj samt att tredjepartsrisken är väsenligt mindre.
Även vi som handlar på svenska/nordiska börsen har väl ett brett utbud av ETFer om några år - ska vi gissa på 5 år eller kortare?
Anonym 1> Så kan det kanske vara. Expansionen för nätmäklarna kan nog komma att bli tuffare.
SvaraRaderaAnonym3> Det är också en variant att nätmäklarna startar egna fonder, samtidigt så kommer då deras kostnader att öka.
Signs>I sverige har vi full flytträtt på privata pensionsförsäkringar nu för tiden även om det kan vara utlösa kostnader. Tjänstepensioner är det däremot dålig flytträtt på. I vissa fall kan man inte flytta alls, i vissa fall flytträtt enbart mellan vissa bolag. Hur det med flytträtt kommer fungera inom collectum kan man fundera på. Alla dom som valt t.ex. Länsförsäkringar tidigare, kan dessa individer ta med sig pengarna till "nyvaalet"? etc. Mitt förslag är att ringa collectum och fråga. Vad som däremot är säkert är att man inte får flytta till bolag som inte är med i upphandling t.ex. flytta tjänstepension/ITP/ITPK till Avanza eller Nordnet fungerar inte.
Anton>Så kan det nog vara, problemet med detta är att valfriheten nog kommer minska i framtiden, färre bolag att välja på och färre fonder och i vissa fall kanske valfriheten försvinner helt och det enbart blir en fast pensionskassa som förvaltar pengarna?
Idag så har t.ex. Alecta och Kåpan Pension en avgift på 0,1% det är inte dyrt...men så är dom icke-väljaralternativ och trad försäkringar också.
Otroligt at SPP ratades delvis pga av stort utbud av indexfonder. Indexfonder har typiskt mycket låge avgifter och transaksjonskostnader.
SvaraRaderaVad som rent faktiskt sker just denna dag är att ITP-nämnden (parterna) har fastställt vilka fondförsäkringsbolag som valcentralen Collectum kommer att göra valbara i ITP-systemet (för privatanställda tjänstemän).
Vi är själva parter i detta mål och besvikna över det sätt på vilket SPP på ett tidigt stadium ratades ur processen. Låt oss vara tydliga med detta. Nämnden ogillade bland annat den stora andelen indexfonder i SPPs erbjudande. Det var samma erbjudande som gav SPP titeln Bästa Fondförsäkringsbolag från Söderberg & Partners 2008, och under 2009 fortsätter deras kvartalsrapportering att ange en stark ställning.
I den just avslutade ITP-upphandlingen för privatanställda tjänstemän, valde Avanza Bank att inte medverka. Vi lämnade inte in någon offert i upphandlingen. Anledningen till detta beslut var att avtalsperioden endast var tre år. Att bygga upp ett nytt system och nya produkter för ett avtalspensionsområde är mycket resurskrävande. Vi gjorde då bedömningen att vi kunde använda våra resurser bättre för våra kunder genom att utveckla vårt befintliga erbjudande. En kund hos Avanza Bank har redan idag möjlighet att flytta större delen av sitt pensionssparande till oss och därmed få bättre överblick, större sparutbud samt möjlighet till dubbel pension. Detta tack vare att vi inte har några försäkringsavgifter och en indexfond, Avanza Zero, helt utan avgifter. Sparande i indexfonder till sin pension är mycket fördelaktigt då endast en av tio fonder slår index över längre perioder som just pensionssparande avser. Läs gärna mer på www.avanzabank.se
SvaraRaderaMVH
Henrik Källén, Vd, Avanza Pension.