måndag 8 februari 2010

Hur står det till med säkerheten?


Securitas är ett bolag som det pratas om väldigt lite nu för tiden, annat var det för 10-15 år sedan då var Securitas börsen ”gullunge”, med rätta skall också sägas. Historien sedan Greve Douglas och Melker Schörling tog över bolaget är enastående, en av våra största framgångssagor under efterkrigstiden vid sidan av bolag som HM och Tele2.

Securitas av idag är ju ett annat bolag helt klart. Man har delat ut en del dotterbolag och kvar finns egentligen kärnverksamheten, bevakning. Borta är larm, lås, värdetransporter, säkerhetssystem och vårdssäkerhet om fanns i det gamla Securitas.

Bevakning är ingen spännande verksamhet vilket märks i normalt sett hög personalomsättning. Det handlar om fast bevakning i någon lucka eller ingång. Och patruller som är på vift och går sina vardagliga rundor med ficklampor och radioapparater. Bevakning är också en lågmarginal bransch det är inte många procent man får i vinst som ägare, men som tur är det inte speciellt höga utgifter i verksamheten mer än just personalen och möjligtvis deras kläder i så fall. Branschen med bevakning är på de flesta fall i världen fragmenterad med många lokala små bolag, även i Sverige finns det många bevakningsfirmor. Securitas är däremot världens största bevakningsföretag med Falck och G4S som utmanare.

Även om bevakning är något som alltid finns ett grundläggande behov av så har givetvis lågkonjunkturen slagit mot Securitas, på årsbasis handlar det om att verksamheten krympt med ett par procent om året, förvärv oräknat. I relation till många andra typer av bolag som fått se sin försäljning dyka med en tredjedel, givetvis stabilt. Samtidigt vill jag nog påstå att Securitas har gjort ett bra år då man lyckas att höja sina marginaler lite (idag omkring 6-7%), det är bra gjort när verksamheten krymper lite.

Jag måste medge att jag tycker ledningen med VD Alf Göransson ger ett mycket sympatiskt intryck när Securitas numera tillämpar den gamla Handelsbankens principen att volym aldrig får gå ut över lönsamheten. Mao har man förlorat en del mindre lönsamma kontrakt och istället tagit lite mer lönsamma kontrakt i portföljen, växt kanske lite mindre än marknaden men i gengäld vunnit i lönsamhet och marginal. Lika så har ett av Securitas problem varit att man sålt sina tjänster i länder som EU zonen och USA inga direkt snabbväxande raketer. En prioritering har således varit att kommit in i länder som Kina och Sydamerika exempelvis. Bolaget är också valutakänsligt, sjunkande dollar och Euro medför lägre intäkter (i sek) även om marginalerna är intakta. Man har hanterat dett genom att förvärva.

Securitas är ett bolag som satsat förhållandevis rejält under lågkonjunkturen 2009. I stort sett utan att ha givit några direkt feta rubriker i affärspressen så har Securitas förvärvat företag med 14 000 anställda under fjolåret, siffran tål att upprepas, 14 000anställda, det är många, riktigt många. Faktum är att det är lika många som arbetar inom ett stort företag som Husqvarna för att tala proporstioner.

I grund och botten är Securitas ett långsamt växande bolag där man organiskt kan tänkas växa i takt med inflationen, inte direkt spännande och knappast något att hetsa upp sig över. Skall bolaget få tillväxt så måste man mer eller mindre förvärva. Samtidigt med den värdering som Securitas har idag så börjar man mer och mer bli ett ”värdebolag” med trygg avkastning och en tillgång som ger helt okej realränta.

Ser man till avkastningen på eget kapital kan man tänka att den ligger stabilt omkring 20% (22% under 2009) och mycket av bolagets kassaflöden är helt fria att fördela på amortering av lån, förvärv eller utdelning till ägarna. Investeringsbehovenär inte stora och med tiden kan man mao anta att aktieägarna kapital förräntas helt okej. Direktavkastningen ligger kring godkända 4% idag. Men om vinstutvecklingen om något år börjar ta fart i det genomsnittliga börsbolaget ja då kommer inte Securitas hänga med.

1 kommentar:

  1. Gunnar Ek på Aktiespararna har talat sig varm för Securitas på olika aktieträffar. Han berättade att han själv hade köpt på sig en "ansenlig post" aktier.

    SvaraRadera

MediaCreeper