torsdag 11 februari 2010

skattefordran vs. skatteskuld

De båda investmentbolagen Investor och Industrivärden brukar ju ständig och jämt jämföras med varandra så det är väl lika bra att vi fortsätter göra detta även i en och annan bloggpost. Denna gång tänkte jag jämföra utdelningar från båda dessa ägarbolag.

Investor dom sänkte sin utdelning från 4,75kr till 4kr och Industrivärden sänkte sin utdelning från 4,50 kr till 3kr per aktie.
Ett investmentbolags aktieutdelningar är ju en hel del mattematik som jag skrivit om tidigare såvida inte investmentbolaget vill dra på sig att betala skatt (vilket är vansinne då pengar blir trippelbeskattade för aktieägarna). Sedan har investmentbolaget om jag förstår saken rätt också möjligheten disponera en del skattefordringar och skatteskulder mellan åren utan att direkt för inbetalningar.

Dessa former av bokslutsdispositioner verkar nu både Investor och Industrivärden dragit nytta av. Kortfattat så kan man säga att Investor i detta bokslut ”överutdelar” dvs man skickar iväg mer pengar till sina aktieägare än vad man egentligen skulle behöva medan Industrivärden denna säsong ”underutdelar”.
Bolagen som Investor är ägare i sänkte i många fall sina utdelningar kraftigt under fjolåret, SEB och Husqvarna och Electrolux ställde helt in utdelningarna under fjolåret exempelvis. Bokföringsmässigt skall detta göra avtryck i Investor denna säsong som tekniskt sett nog inte skulle haft högre utdelning är 2,50kr eller något.

Nu delar man istället ut 4kr och får på så sätt en skattefordran. Då flera innehavs bolag återupptagit sina utdelningar eller ökat dem något så kan man nog tro att Investor till nästkommande år kan komma att öka utdelningen.

Industrivärden å sin sida är det i många fall en omvänd situation där många av innehavsbolagen höll upp sina utdelningar ganska så bra under fjolåret, Volvo delade ut 3kr, Sandvik 3,15kr osv. Bara Munters ställde in utdelningen helt. I mattematikens värld så innebar detta att Industrivärden egentligen skulle delat ut 3,5-3,6kr per aktie i egen utdelning i år. Nu delar man istället ut 3kr per aktie och ”underutdelar” således mot mattematiken. Man drar mao på sig en skatteskuld. Nu förhåller det sig så att flera av Industrivärdens innehav denna utdelnings säsong sänker sina utdelningar, volvo ställer in, ssab och Sandvik minskar utdelningen kraftigt vilket medför att Industrivärden i teorin skulle få en rejält sänkt utdelning nästa år. Men med tanker på ”överutdelningen” i år så finns det kanske skäl att anta att utdelningen nästa år kanske kan bibehållas på 3kr, särskilt om det böja ljusna lite i konjunkturen för verkstadsbolagen.

4 kommentarer:

 1. Hej Christoffer,

  jag har läst Industrivärdens bokslutsrapport idag och har följande fråga: Hur kommer det sig att man anger substansvärdet per aktie till 108 kr. den 9 februari på sidan två medan man anger marknadsvärdet av aktieportföljen till 137 kr. den 10 februari på sidan nio?

  Jag trodde att marknadsvärdet av aktieportföljen och substansvärdet var samma sak. På vilket sätt har jag misstagit mig?

  Tack för en jättebra blogg!

  Hälsnignar,
  Peter

  SvaraRadera
 2. Peter> Skillnaden ligger i bolagets skulder.

  137kr per aktie är aktieportföljen värd, sedan har man då 10,9Mdr i skulder vilka då är ca. 29kr per aktie. Substansvärdet uppgår därmed till 108kr 10feb.

  Efter konvertibelemission som man genomfört så kommer Industrivärden både ha skulder i Euro (konvetibeln som gavs ut för några veckor sedan) och i SEK. skulderna kommer därför växla lite dels beroende på valutan och ränta.

  SvaraRadera
 3. En annan sak man bör komma ihåg är att om aktien de kommande 5 åren börjar klättra över 117kr (eller vad det nu var) så kommer en hel del av Industrivärdens lån omvandlas till aktier.

  Bolaget kommer då få mindre lån och lägre skuldsättning men fler aktier att fördela tillgångarna på.

  SvaraRadera
 4. Hej Cristoffer,

  Tackar som vanligt för din finfina sida, med mycket läsvärt på.
  Jag undrar om du har någon kommentar på Öresunds generösa utdelning 6 kr. I ett tidigare inlägg hade du en beräkning på en c:a utdelning på Öresund. Efter att ha tittat på den och satt in 2009 års siffror i formeln kom jag fram till c:a 4 kr, litet ovisst gällande Skistars direktavkastning som då inte var känd.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera

MediaCreeper