Ratos är ett företag som det skrivits om mycket på denna blogg och det kan jag nog inte tycka är så konstigt av flera skäl, dels är ju Ratos ett investmentbolag med många mindre aktieägare, det är också ett företag med en lite annorlunda affärsverksamhet än andra investmentbolag såsom Industrivärden eller Kinnevik exempelvis. Ett tredje skäl till varför jag skrivit en hel del om Ratos är att dom är synnerligen duktiga på information kring sig själva. Inga hemligheter och mer eller mindre information i överflöd från dem.
En intressant fråga att ställa sig är Hur tjänar Ratos pengar? Det är ju inte ett ”passivt” investmentbolag som förvaltar börsaktier som Industrivärden eller Öresund.
Ratos är ett prive equity företag (kan tålas att diskutera i och för sig, ibland kallar dom sig prive equity-konglomerat ). Detta innebär att man äger ett antal från varandra oberoende företag. Ratos är mao ingen koncern i den omfattningen att man kan skicka pengar från det ena till det andra innehavsbolaget. Nej i Ratos är varje enskilt dotterbolag självständigt och dessutom i de flesta fall sk ring-fenced vilket kortfattat betyder att bolagets bankontakt har en klausul om att inte minsta vinstkrona från lämna företaget (dotterbolaget alltså) utan bankens medgivande och sedan har man också ett antal sk. Convernater dvs att banken har som krav att man kanske skall ha en viss rörelsemarginal, kassaflöde eller vad det nu är frågan om för att acceptera en viss belåning, för dotterbolagen är belånade mer än börsbolagen generellt men mindre än många private-equity fonder.
Men då Ratos oftast är den enda aktieägaren i ett företag och allt som oftast på moderbolagsnivå har urstarka finanser så kan man hantera kapitalbehov mycket snabbt utan några långdragna nyemissionsprocesser via börsen.
Som bolag så är Ratos affärsverksamhet att man förvärvar, äger och säljer företag. De förmodade vinsterna uppkommer dels när man äger företaget (dotterbolagen gör förhoppningsvis allt som oftast vinster) samt förhoppningsvis så har man byggt upp värden i företag som kan realiseras i samband när man säljer företag. Under fjolåret sålde Ratos inga företag och fick då logiskt sett inga exitvinster den enda vinsten man redovisade var från den löpande verksamheten som också hade ett lite småskakigt år i dessa bistra tider.
Jag tänkte försöka förklara detta genom att ta ett dotterbolagen som exempel, Anticimex. Företaget med ett av Sveriges starkaste varumärken inom just sin nisch.
Ratos köpte Anticimex vid årsskriftet 05/06 för lite drygt 1,6Mdr. Köpteskillingen var på att anticimex var ”strippat” dvs inga likvida medel, inga skulder (eller rättare sagt köpeskillingen var justerat för sådana poster. Anticimex omsatteunder år 2005 1275Mkr och hade sk. EBITA marginaler på 9,3%. EBITA betyder; vinst före räntekostnader, skatter och avskrivningar har jag för mig. I relation till bolagets försäljning betalade man 1,3 det sk. P/s talet.
När Ratos förvärvade Anticimex så lade man hela förvärvsskillingen i en ringfenced konstruktion vilket koftfattat betyder att man tog upp lån satsade egna pengar och efter Anticimex förra ägare hade fått sina pengar (och betalat tillbaka lånen till sina långivare) så skapade man helt sonika en egen ”ny” balansräkning i Anticimex då köpeskillingen var betydligt mer än eget kapital så blev det en stor goodwillpost upprättad och lånen ja dom låg inte hos Ratos utan hos Anticimex, eller närmare bestämt den ökade med en miljard.
Ratos satsade i samband med köpet 625Mkr i eget kapital, pengar som man tog från Ratos kassa. Räntebärande skulder blev 1048Mkr efter lite transaktionskostnader.
Sedan övertog man ägandet och har drivt Anticimex sedan 05/06. Anticimex har alltid på årsbasis sedan dess tjänat pengar med hyfsade marginaler (lite smått ökande EBITA marginaler). Pengarna Anticimex har tjänat har stannat inom Anticimex och ökat deras egan kapital och minskat deras skulder (ibland har man ju dock tagit nya lån för att förvärva något mindre företag). Ratos har hela tiden i sin redovisning värderat Anticimex till eget kapital som man alltid gör och värdet har då ökat lika mycket som Anticimex vinster på sista raden.
Idag och bokslutet 2009 så omsätter Anticimex 1803Mkr, EBITDA marginalen på 10,9% (en del lönsamhetsförbättring jämfört med 2005). Vinsterna som man redovisat sedan 05/06 i form av resultat har varit sammanlagt 337Mkr så eget kapital är idag 965Mkr (den petitesstokige konstaterar också att det skall justeras lite för ett aktieägarlån men det bortser vi från idag.
Låt säga nu att Ratos i morgon säljer Anticimex (något jag hoppas man inte gör) till värderingen p/s 1,3 dvs samma som 05/06 trots lönsamhetslyftet (det är ju lägre priser idag). 1,3*1803=2343Mkr. Nu får man ju inte behålla hela denna försäljningspris utan måste betala tillbaka lånen som Anticimex har, lån som minskat i jämförelse mot inköpstillfället (vinster har amorterat ned skulderna alltså) och idag uppgår till 759Mkr. Kvar till Ratos blir då 1584Mkr. Då det redovisade värdet hos Ratos av Anticimex är 965Mkr (inkl aktieägarlånet) så gör då Ratos i detta högst hypotetiska fall en exitvinst på 619Mkr. Den totala hypotetiska vinsten på ägandet sedan 05/06 är mao löpande vinster på 337+619Mkr i exitvinst=956Mkr i relation till inköpspriset (egna satsade pengar) på 625Mkr eller +152% så ägandetiden varit nästan exakt 4 år (vid årsskiftet senast alltså..)så uppgår den hypotetiska årliga avkastningen till ca. +25% per år, det som Ratos redovisar såsom IRR.
Observera att jag inte är någon utbildad företagsekonom så det kan säkert vara lite fel här och var i detta inlägg och det är ingen fräck excelkalkyl à la handels som detta är uträknat på utan i ett försenat tåg utan internetuppkoppling, mycket försenat därav längden på inlägget.
Ang. aktien så kan jag tycka att den är ganska så dyr i dagsläget så var det sagt också.
Alltid välkommet med förseningar, så du Stockman kan expandera ditt sinne!
SvaraRaderasom skåning känner jag av detta dotterbolag i Ratos genom översvämmningar. Årets snökaos ger mycket jobb för Anti..
MVH. TopFlite
Reser du mellan Kumla och Örebro förstår jag om det är förseningar
SvaraRaderaFantastisk läsning. Tänk om fler kunde skriva så begripligt som du och våga tycka något.
SvaraRaderaGrym kul att läsa!
Hej, en både skarpsynt o pedagogisk redovisning. Du har väl sett att Ratos söker folk, vi behöver såna som du i företaget....
SvaraRaderatack för en väldigt intressant beskrivning!
SvaraRaderaDu vet väl att det är Ratos-ägda EuroMaint Rail som servar SJs tåg?
SvaraRadera