onsdag 28 april 2010

Lägg ner tradingen Qviberg!

Mats Qviberg har en historik som mycket framgångsrik aktiemäklare inom SEB och Carnegie och redan på den tiden hade Qviberg ett rykte om sig att vara värd miljardbelopp för sin arbetsgivare, sedan så gick han ihop med en annan aktieklippare och bildade fondkommisionärsfirman Hagströmer & Qviberg, som sedan blev Hagströmer & Qviberg AB, hq.se AB (det som idag heter Avanza och HQ fonder. Sedan köpte Hagströmer & Qviberg tillbaka HQ fonder och bildade banken HQ Bank AB. Det kan ju tyckas lite märkligt att en mäklarfirma blev två banker men det finns givetvis sina rationella bakgrunder till de även om både HQ Bank och Avanza har som affärsidé att förvalta pengar.

Avanza (med styrelseordförande Hagströmer) har allt mer gått och blivit svenska folkets sparbank dit alla sparpengar är välkomna små som stora och affärsidén är inom ”gör det själv marknaden” inom finansiellt sparnade. HQ Bank (med styrelseordförande Mats Qviberg) har å sin sida gått och andra hållet och istället för att prioritera en massmarknad så prioriterar HQ individuell rådgivning och det personliga. Kanske inte så många snickare, hårfrisörer och statstjänstemän som är kunder men däremot ett snyggt nätverk av framgångsrika entreprenörer, toppidrottare och liknande med gemsam nämnare att man kanske hellre driver företag eller åker skidor än att sitta och förvalta en aktieportfölj. För dessa kunder handlar det kanske inte så mycket om vilket courtage eller internetbank som företaget har utan istället vill man ha ett bra stöd i att kunna leva på pengar, förvalta ett arv, sälja sitt företag, starta en stiftelse eller genomföra ett komplicerat arvsskifte vid sidan av kapitalförvaltning.

HQ Bank är uppdelad i tre affärsområden Private Banking som är grunden där man har sina huvudkunder och fömögenhetsförvaltning är i fokus. Sedan har man en ”asset manegment” dvs fonfförvaltning, sälja aktieindexobligationer, ETFs och stängda riskkapitalfonder etc och den typen av verksamhet. Det tredje affärsområdet är en traditionell investmentbank med en hel del olika mer eller mindre lönsamma idéer såsom rådgivning till företag, handel med aktier och obligationer, börsintroduktioner och en trading avdelning etc.

HQ har en intern tradingverksamhet med market making och och liknande. Tidigare har detta helt och fullt ut varit en tillgång för HQ då Tradingen skötts med låg risk och gott riskjusterat resultat. Idag är tradingen minsann ingen tillgång då man förlorar ca. 25Mkr i kvartalet på tradingen. Det värsta av allt är kanske inte att förlusterna beror på någon felaktig uppfattning om börutvecklingen (tradingen är i normalfallet marknadsneutral). Problemet har istället varit att förutsättningarna för trading försämrats ganska så mycket sista halvåret. Eller för att citera bolaget självt i senaste kvartalsrapporten.

Förutsättningarna för att driva traditionell market making har förändrats
dramatiskt under det senaste halvåret. Minskade spreadar
mellan sälj- och köpkurser, en kraftigt försämrad likviditet och en
ökad andel datorstyrd handel har lett till sänkta marginaler.

25Mkr i kvartalet i förluster är inga småpotatis när HQ hela kvartalsvinst är 24mkr efter skatt så jag kan nog tycka att det är dags att fundera på en nedläggning.

2 kommentarer:

  1. Jag är helt inne på ditt spår. Vänder dom inte tradingen till vinst under detta kvartal, eller om dom inte bestämmer sig för att lägga ner den, tror jag att jag gör mig av med mitt innehav. Det här har pågått för länge nu!

    SvaraRadera
  2. 2010-05-26 di.se
    "HQ Bank har beslutat att avveckla sin tradingverksamhet och dessutom göra en garanterad nyemission om sammantaget 559 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande."

    Någon lyssnar eller så ligger du före din tid helt enkelt

    SvaraRadera

MediaCreeper