måndag 26 april 2010

När börjar man få betalt för att slänga sopor?Jag (och Anja Pärson) hade förmånen att fylla år i helgen, så numera börjar livet på en 3.a. Förutom en puss på kinden av min fru så fick jag också en ny ryggsäck i present något som var ganska så behövligt då min gamla sjungit rejält på sista versen.

En ryggsäck kan ju te sig som en ganska så trivial produkt även om det nu i detta fall till övers råkar var en ganska så avancerad ryggsäck fullt duglig i friluftsammanhang året runt. Men det intressanta med denna ryggsäck är att den är gjord i stort sett uteslutande av återvunnet material. Väven (som har en vattenpelare på 23meter) är t.ex. gjord av gamla fisknät. Ryggsäcken har ett ek. ECO Index (miljöklassificering på textila produkter) på 83%, en av de bästa resultaten en friluftsryggsäck någonsin fått.

1% av inköpspriset får man som kund också skänka till valfritt miljöprojekt som företaget stöder.

Att vädret på gamla utslitna produkter stiger kan man också utläsa idag i dagens kvartalsrapport från företaget SCA. Som vanligt när konjunkturen vänder upp så får SCA lite problem med sina marginaler till följd av att det inte är så stor inflation i priser på toapapper och inkontinensskydd men däremot på insatsvarorna. Det brukar ta en knappt år innan prisstegringarna överförs fullt ut till nästa led i värdekedjan. En av de insatsvaror som haft den allra mest dramatiska prisstegringarna är inte pappersmassa eller el som skrivs så mycket om i tidningarna utan också, returpapper.

Priset på gamla uttjänta tidningspapper och reklamblad har nästan dubblats på ett år. Något som nu drabbar SCA som köper in en hel del returpapper till sina produkter. Man kan nog också i SCAs rapport utläsa att konkurrenten Holmen kommer presentera en rejält svettig kvartalsrapport kan jag tro, mycket returpapper och mycket tidningspapper, ingen vidare kombination idag.

Men när börjar vi konsumenter få betalt för att gå till återvinningsstationen? Det är ju ganska värdefulla produkter vi slänger numera.

3 kommentarer:

  1. Grattis i efterskott! Det var en bra present du fick.

    SvaraRadera
  2. Tack! Jo tack mycket fin present.

    SvaraRadera
  3. Jag får betala för att få mina sopor hämtade. Soporna eldas upp i det lokala kraftvärmeverket och blir till fjärrvärme som jag också får betala för. Det är något som inte stämmer...

    SvaraRadera

MediaCreeper