måndag 12 juli 2010

Ratos satt i skuld, eller förresten, inte riktigt än.


Ibland så föregås man som bloggskribent. Undertecknad har funderat ut ett klurigt tema att skriva om. Ratos och den lite annorlunda situationen att Ratos var på väg att hamna i en situation utan nettokassa utan istället nettoskuld precis som "alla dom andra investmentbolagen". Att Ratos inte har nettokassa är något som händer med ung 10 års mellanrum så det är lite unikt och väl värt att påpeka.

Nu blev det inte riktigt så välplanerat utan idag på morgonen så offentliggör Ratos att man säljer sitt mycket framgångsrika innehavsbolag Haglöfs för 1Mdr och där Ratos genomsnittliga avkastning under den 9 åriga innehavstiden uppgår till ung. 30% per år.

Om du haft turen som Ratos att förränta dina pengar med 30% per år så vet du ju om att man då förvandlar en hundralapp till en tusenlapp på 9 år, en ganska så god avkastning minst sagt.

Försäljningen av Haglöfs är den första som nu Ratos gör på nästan exakt 2 år, senast det begav sig var sommaren 2008 där Ratos gjorde den närmast osannolika affären när man sålde Hägglund Drives både vältajmat och dyrt till Bosch Rexroth om mitt minne inte sviker mig. Sedan dess så har Ratos som bekant inte gjort några försäljningar utan istället har man köpt, köpt gjort tilläggsförvärv inom befintliga innehav, genomfört nyemissioner och löst ut kompanjoner ur innehavbolag som i DIAB och MCC. Hägglundsaffären gav Ratos riktigt stabila finanser med mångmiljardkasssa. En kassan möjliggjort de flera tillskotten och förvärven de senaste två åren.

Ratos är som bekant ett private-equitybolag och inte ett konglomerat av företag såsom t.ex. Midway som kan skicka kassaflöden mellan sina bolag eller ett renodlat investmentbolag som förvaltar aktier såsom t.ex. Svolder eller Industrivärden som kan köpa och sälja lite som man vill med sina aktier. Ratos köper, äger och avyttrar bolag, oftast helägda. och bolagen man äger är många gånger förhållandevis skuldsatta och av bankerna försatta i ringe-fenced konstruktion vilket betyder att Ratos inte kommer åt några kassaflöden från bolagen utan just då vid avyttringar eller då banken går med på utdelningar eller omfinansieringar från innehaven.

Ett 2 årigt "stopp" i avyttringar i kombination med sämre tider i innehavsbolagen med mindre återföringar av kapital ställer därför hårda krav på ägaren särskilt om man dessutom vill göra förvärv och stora utdelningar till sina aktieägare som Ratos dessutom gjort.

Kassan i Ratos har därför logiskt minskat successivt de sista två åren från en topp på nästan 6Mdr och med den sista tidens "spurt" i form av det utköpet av HL Display och nu senast förvärv ett danskt bredbandsbolag. Just nu detta med kassan jag precis hade tänkt skriva om.

För att sammanfatta läget lite
Vid sista mars i år så hade Ratos 2,25Mdr i nettokassa. Sedan dess har man då först och främst delat ut 9,5kr till aktieägarna vilket är nästan exakt 1,5Mdr. Sedan har man då först köpt Remiums HL display aktier för 428Mkr, dock är lite drygt 40mkr av denna köpekilling finansierad via emission av egna aktier så kassan har belastas med 380Mkr eller något sådant, det offentliga erbjudandet på resterande aktier kostar 652Mkr i kontanter. Det sista köpet av Storfa kostar sedan ca. 640mkr. Sedan kan man tänka sig att man också betalat löner till sina anställda som också är kostnader från kassan. Slutsats man kan dra är att kassan förvandlats till en skuld...

Men så genomförde då Ratos försäljningen av Haglöfs nu idag med en försäljningslikvid på 1Mdr och man kan nog tro att man återigen har en liten nettokassa efter alla transaktioner är genomförda. Ang. försäljningen av Haglöfs är det ju lite sorgligt å ena sidan, ett fint bolag som i alla fall jag tycker om. Samtidigt är det väl precis så det skall vara man skall sälja när det är som roligast.

Haglöfsförsäljningen ökar Ratos eget kapital med lite drygt 4,8kr per aktie om jag räknar rätt.

3 kommentarer:

  1. Tycker du de är mer köpvärda efter försäljningen av Haglöfs?

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg. Hur tänker du kring Ratos ur etikperspektiv? jag grunnade lite på detta tidigare:

    http://rikochgod.se/wordpress/?p=229

    http://rikochgod.se/wordpress/?p=222

    SvaraRadera
  3. Tack för ännu en intressant artikel. Skulle vilja höra vilka dina favorit investmentbolag är och varför? Om du fick välja 2 st vilka skulle du ta som långsiktiga, säg 10 år?

    SvaraRadera

MediaCreeper