tisdag 10 augusti 2010

Tankar om telefonkataloger


Företaget Eniro är synnerligen intressant ur mer kuriöst sammanhang. Så det förtjänar att det skriv något inlägg kring detta bolag på denna blogg. Eniro har en historia att man en gång i tiden tillhörde det gamla televerket och verksamheten hette då Gula sidorna och telefonkatalog. Sedan knoppades det av från televerket och fick lov att stå på egna ben.

För många år sedan måste man ju säga att telefonkataloger och gula sidor var en drömprodukt. Det var en produkt verkligen alla använde och man hade mer eller mindre en monopolliknande situation. För tjugo år sedan var det lika illa som företag att inte finnas i gula sidorna som det idag är illa att inte finnas på internet. Så det var en synnerligen god produkt som man hade.

Men nu har jag världen förändrats och om sanningen skall fram så är gula sidor och telefonkataloger en döende produkt och det är nog idag nästan så illa med den döende patienten att begravningsgudstjänsten redan har börjat och begravningssten är på gravyr. Företag som Eniro och utländska diton som Yellow pages, pages jaunes och allt vad dom heter har stått inför en omställning av branschen lika stor som Facits skrivmaskiner hamnade i när datorn gjorde sitt inträde på kontoren. Kortfattat så måste Eniro transferera sin affärsmodell med att sälja annonser i telefonkataloger till att hitta anda intäktsmöjligheter med internet i fokus. Det är synnerligen ingen lätt omställning då det handlar om behov av helt annan kompetens i företaget och helt andra intäktskällor. Men Eniro har helt klart kommit en bit på vägen idag får man in en hel del pengar från annat är tryckta telefonkataloger.

Idag är det ungefär så att internetutgör omkring 50% av intäkterna för Eniro, telefontjänster knappt 20% och resterade av dödsboet kataloger grovt överslagsmässigt. Men även om man kommit en bra bit på vägen är det så att den sjunkande försäljningen inom Kataloger inte väger upp tillväxten på det andra områdena och sammantaget betyder detta att bolaget krymper fast om man är optimistskt lagd så blir förhoppningsvis kärnan av bolaget livskraftigare.

Tyvärr är Eniro är ett illa skött bolag under många år och först och främst handlar vanskötseln om att det från bolaget har delats ut alldeles för mycket pengar under för många år. Detta är inte så konstigt egentligen då det har varit lätt att lockats av detta genom bolagets tidigare stabila och starka kassaflöde och i den finansiella världen är det lätt att man då ger denna typ av företaget en rejäl belåning för att på så sätt få synnerligen god avkastning på det egna kapitalet. Det har heller i fallet eniro inte varit så att en huvudägare har tagits ansvar för bolagets långsiktiga utveckling. För till omställningen som bolaget är inne i nu behövs det pengar. Dels för att produktutveckla nya typer av tjänster och intäktsmodeller men framförallt inför dilemmat att företaget om några få år är mindre i omsättning och således tål mindre lån än vad man har idag, amortering av skulder mao.

Situationen av idag är prekär och bolaget har gått ut med informationen att man troligtvis den kommande tiden kommer underskrida åtagande i sina bankavtal dvs att banken kan säga upp sina lån och det krävs omfattande förhandlingar med bankerna. Mer om det strax.

Finns det då värden i Eniro? Marknadsvärdet på Eniro är idag dryga 2 mdr. Sedan har vi då det stora dilemmat med bolagets nettoskuld uppgår till den netta summan av 6,4Mdr. De senaste 12 månaderna så omsätter bolaget ca. 6Mdr och i sjunkande takt så jag hoppas att ni inser problematiken att bolaget minst måste ha rörelsemarginaler på 5-6% minst för att enbart kunna betala bankräntor, sedan vill man som aktieägaretjäna en del också.

På ett eller annat sätt så behöver Eniro mer pengar, antingen genom att sälja av tillgångar som avkastar mindre än bolagets genomsnitt. Två andra alternativ är att man gör nyemission av aktiekapital eller att Eniros banker omvandlar en del lån till aktiekapital. För en investerare i aktien så innebär detta i stort sett någorlunda samma sak. Låt säga att man antingen gör nyemission eller banken gör om lån till aktiekapital till ett värde av 2mdr. Vilket då med dagens marknadsvärdes förhållande innebär en halvering av aktieägarnas andel (såvida man själv inte fördubblar sin insats).


Om vi nollar ut kataloger från omsättningen helt och hållet dvs vi räknar med att Eniro det kommande året slutar med dessa produkter så har Eniro idag en rensad omsättning på omkring 4Mdr grovt överslagsräknat. Vi uppskattar att Eniro kan behålla en marginal på kanske 15% före finansnetto och skatt. Då är detta en vinst på 600Mkr på helårsbasis, 4mdr i nettoskuld med en ränta på 5% tar bort 200Mkr i finansnetto och sedan skatt på 25% och kvar på sista raden blir omkring 300Mkr på helåret, när omställningen är klar (dvs har krymp och fått en livaktig kärna). Sedan var det då detta faktum att man bör ta höjd för att nuvarande ”insättning” i bolaget blir halverat i och med att 2 mdr av bolagets skulder på något sätt måste bort. Dvs 150Mkr kan man räkna med att intjäningen för nuvarande aktier per år blir. Med ett börsvärde på 2mdr så blir detta ett långsiktigt P/e tal på 13. Och då känns det ändå som man tagit höjd för ganska så mycket. Kanske kan katalogverksamheten i bästa fall betala av lite skulder innan den läggs ner t.ex.

Men samtidigt skall man inte underskatta riskerna i att omställningar av företag inte är de lättaste sakerna att göra. Men jag önskar eniros aktieägare lycka till även om jag själv tillhör skaran av observanter.

5 kommentarer:

  1. Hur mycket av "internetintäkterna" är de hutlösa pengar som Eniro tar för sin vanliga katalog på nätet?

    Idag om man som företagare vill ha annons hos Eniro är det ju vanligt att man köper plats både på papper och på nätet - men slutar man på papper försvinner nog nätintäkten med..

    SvaraRadera
  2. Det är nog just den typen av problem som kan dyka upp i omställningsperioden

    SvaraRadera
  3. har Eniro inte en EBITDA marginal på runt 25-30% inom online? Även om den kan tänkas pressas ner så känns ju 15% mkt lågt, för konservativt helt enkelt.

    En annan sak - vad jag inte förstår är att Ordförande Lars Berg utan att skämmas kan sitta kvar på sin post? Han har ju varit med och dragit ner företaget i dyn i och med den rad av alldeles för höga utdelningar och dåliga förvärv som gjordes då han satt som ordförande (om jag inte tar fel..)

    En annan intressant iaktagelse är att våra pensionspengar gärna spekuleras bort av AP fonderna som är inne och leker i Eniro. För bara några månader sedan hittade man 3 AP fonder bland Eniros 10 största ägare. Några månader efteråt återstår bara en fond, de andra har plösligt sålt, mkt troligen med stora förluster. Tex 4e AP fonden ägde i april över 4% av Eniro. Är det verkligen våra buffertfonderns roll att spekulera med våra pensionspengar i högriskföretag som Eniro?

    SvaraRadera
  4. Jo då EBITDA, det är många bokstäver det och några fler bokstäver än EBIT (rörelseresultat för räntor och skatt)

    SvaraRadera
  5. Denna webbplats är bara bra, kan man hitta fullständiga artiklar och intressant

    SvaraRadera

MediaCreeper