onsdag 28 november 2007

Hur mycket skall man spara?


Hejsan Stockman
Först vill jag berätta att jag tycker du har en mycket bra blogg som jag lär mig hur mycket som helst från. Jag skall nu verkligen förka bygga upp en bra långsiktigt sparande i aktier, du får bli min motivation.
En liten fråga, Hur mycket tycker man skall spara i relation till mycket annat man vill förgylla livet med? Jag har ingen direkt hög lön så att säga och vad tror du om Ratos är dom köpvärda nu? /Solskenet

Hejsan Solskenet och kul att du skickade ett mail
Jag är ingen direkt privatekonomiskt geni men jag delger gärna mina reflektioner.

Jag är kund hos Avanza Bank och får då en kundtidning från dem några gånger om året. I det senaste numret av denna tidning skrev Privata affärers chefredaktör Annika Creutzer (tidigare privatekonom på Skandiabanken) om just denna fråga. Hur mycket man skall spara, slösa och osv. Hennes tummregler tyckte jag var mycket bra och stämmer ganska väl med hur jag själv ser på hushållsekonomin. Annika Creutzer tycker att man skall dela in sina utgifter i tre stycken delar som en "privatekonomisk tallriksmodell". Delarna på tallriken skall då vara MÅSTE, SPARANDE och VILL.

MÅSTE är de nödvändiga utgifterna som krävs för att "leva" t.ex. utgifter för boende, el, vatten, mat, telefon, transportkostnader till och från arbetet osv. Dessa utgifter skall inte överstiga 50% av hushållets disponibla inkomst.

SPARANDE handlar om det långsiktiga sparandet som bör finnas efter posten MÅSTE. Här innnefattas långsiktigt sparande i aktier och fonder på minst 5 år, amorteringar i olika former och pensionsparade osv. Denna post bör vara över 20% av den disponibla inkomsten.

Sist på skalan kommer VILL dvs saker vi vill spendera pengar på som resor, shopping, semesterkassan, nöjen, presenter och annat som förnöjer livet. Den post skall helst vara under 30% av den disponibla inkomsten.

Givetvis kan det se olika ut för olika individer och familjer men jag tycket detta låter som mycket bra tumregler och passar min ekonomi i alla fall även om man kanske har råd att spara än mer i unga år utan barn. Sedan kan vi givetvis göra olika val i livet...

Så var det då Ratos. Tja hurvida det är en köpvärd aktie eller inte vet jag inte om jag direkt har någon åsikt om. Men det finns anledning att tro att avkastningen till aktieägarna från dagens kurs kan tänkas bli 8-9% per år inkl. aktieutdelningar. Vidare är det ett mycket välskött bolag med bra ledning. VDn Arne Karlsson har dessutom nyligen också köpt aktier i Ratos. Läs gärna inläggen jag skrivit om Ratos.

/Cristoffer

4 kommentarer:

 1. Högintressant. Testade denna fördelningskalkyl och det så ju trist ut.

  71% på MÅSTE, 10% på SPARA och 15% VILL. Summa 96%. Hmm.. var hamnar resten? Det är ju vår lilla likvid, så det hamnar ju någonstans..

  SvaraRadera
 2. Jag har hallt pa att rakna pa nagot liknande under den senaste veckan, det ar sa trist att en sa stor del av pengarna hamnar under maste bara!

  SvaraRadera
 3. Hej Cristoffer,

  Tolka detta rätt - jag får också en del mejl om folk som frågar hur de ska göra med sina pengar. Jag aktar mig väldigt noga att svara på sådana mejl specifikt och jag ger aldrig rekommendationer utan säger alltid bara vad jag har gjort (inte ens vad jag hade gjort) - det kan nämligen bli surdegar som kommer tillbaka och biter en i arslet.

  Jag och andra har råkat ut för det några gånger... Inget roligt...

  SvaraRadera
 4. var finns kategorin "investeringar" i den där tallriksmodellen? *letar febrilt* ;)

  SvaraRadera

MediaCreeper