måndag 26 november 2007

Några aktier som rasat

När börsen gått ned kraftigt som den gjort sista tiden så brukar jag botanisera lite bland bolag som rasat ordentligt mycket för att lära mig lite mer. Här kommer några korta exempel bolag som tagit ordentligt stryk på börsen men där man kanske idag kan ses en lite mer attraktiv värdering än i början av året. Som alltid när man handlar aktier så skall självfallet inte nedgången i sig ses som ett köptillfälle utan man bör titta på vad som har orsakat nedgången och om dessa problem är att betrakta som fundamentala eller om det är problem av tillfällig art.

Jag äger inte aktier i några av dessa bolag utan jag har bara tittat lite nämare på dem för att lära mig mer.




Hemtex

Boråsföretaget Hemtex som är nordens största hemtextilkedja har fått ordentligt med stryk på börsen i år och kursen är nästan halverad sedan årskiftet om vi räknar bort den frikostiga aktieutdelningen. Tidigare har nyckeltalen varit ganska så uppskruvade men dessa börjar nu komma ner på rimliga nivåer. T.ex. har det 12 mån löpande p/e talet kommit ner till under 13. Balnsräkningen är sund och Hemtex har komunicerat att det löpande kasasflödet som man idag får in i företaget räcker mycket väl till både till fortsatt expansion och till ganska frikostiga aktieutdelningar de kommande åren. I våras blev det t.ex. en extra utdelning på 2 kr utöver de ordinarie 2,85kr. Om vi räknar med 3 kr per aktie i utdelning de kommande året hamnar direktavkastningen på omkrng 4% vilket är ganska bra. Soliditeten ligger i bolaget runt 60%. Hemtex har ganska höga mål när det gäller tillväxt och man vill växa med 15% om året med en vinstmarginal på sista raden om 15%.

De senaste åren har Hemtex varit en riktigt tillväxtstjärna eller vad sägs om följande procentuella omsätntingstillväxt från år 00/01 till 06/07 +17%, +9,7%, +7,5%, +19,3%, +36,4%, +44% (!!), +26,8%..... Tillväxten har precis som sin kollegier bland butikskedjorna främst kommit i från startandet av nya butiker. Men p/e tal på 13 känns inte så ansträngt med den ganska goda balansräkningen.

I samband med det stora kursraset så har huvudägaren i Hemtex (gamla hederliga Industrivärden) nära nog dubblat sitt innehav och man äger nu knappt 15% av företaget.

Problemen som Hemtex har idag är att konkurrensen ökar bla. vill HM börja konkurrera med Hemtex då man ser hemtextil som en intressasnt nisch. Marginalerna för innevarande åren kan tänkas bli lite svaga till följd av den kraftiga expansionen där nya butiker inte riktigt är fullt så lönsamma från start. Ett annat stort problem för Hemtex är att kunderna inte direkt springer i butiken varje dag utan återkommer sådär 3-5 gånger om året. Här måste företaget bli bättre på att få återkommande kunder. Man är dessutom i mina ögon ingen lysande stjärna på hur man skall planera sina butiker och har ibland haft lite strul med modet och logistiken som alltid är viktigt i denna bransch.




Nobia
Den forna kursstjärnan Kökstillverkan Nobia har haft en ordentligt tråkig kursutveckling i år med -40% om vi räknar bort utdelningen. I stort sett har det varit en ständigt fallande kurva hela året för kursen. Nobia är en av de ledande köksföretagen i Europa med flera kända varumärken som HTH, Myesjökök, Marbodal och Poggenpohl. För Nobias del har det börjat gå lite grus i maskineriet i år och tillväxten som tidigare varit bra har nu halkat ner några pinnhål och landar idag på ca. +5-6% och kortsiktigt ser det väl inte riktigt ut som det finns några tillväxttriggers om man nu inte skulle köpa något bolag.

Nobias problem är främst relaterat till konjunkturen där köksrenoveringar inte kan tänkas stå på tapeten lite mycket om de vänder. Den störst oron tror jag ligger i Storbrittanien idag för detta scenarie men även Danmark där fastighetsprisutvecklingen är ordentligt trist idag. Men troligtvis kommer folk behöva nya kök i framtiden också.

Nobias balansräkning är stark och soliditeten ligger på ung 40%. Utdelningen kommer säkert att kunna höjas nästa gång vilket då ger en mycket bra direktavkastning på upp mot 4%. Även om vinsttillväxten inte är fenomenal ger Nobia ändå en mycket fin avkastning till sina investerare då räntabiliteten på eget kapital ligger på 24% och med tanke på att kursen genom eget kapital ligger på 2,8 kan man åndå förvänta sig att det skapas en del pengar till aktieägarnas fromma i bolaget speciellt med tnake på att p/e talet ligger så lågt som 10.

Nobia har två mycket skickliga huvudägare i Öresund (ett av deras större innehav) och Douglassfären genom investmentbolaget SäkI. med dom huvägarna i ryggen kan man nog lite på att det görs mycket för alla aktieägares bästa. Lite illavarslande är att Nobias framgångsrika VD valt att kliva av bolaget.






Wallenstam
Fastighetsbolag har gått i från att vara mycket populära till att bli nästan ratade på börsen. Att fastighetsbolagen har gått ned kraftigt ja det är verkligen inte kostigt då flera bolag hade närmast absurda värderingar för ett år sedan med en kurs lååångt över substansvärdet i bolagen. Ett historiskt mycket välskött bolag som har kommit ner i lite mer intresanta värderingar är det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Wallenstam.

Wallenstam är ett bolag som har varit med om många upp och nedgångar på fastighetsmarknaden men som alltid klarat sig helskinnande igenom kriser när andra fatighetsbolag har haft problem upp till halsen. I Fastighetskrisen i början av 90-talet kunde Wallenstam göra fina affärer då man var stadda i kassan.

Även idag är Wallenstam att betrakta som ett defensivt fastighetsbolag som mestadels äger bostadsfastigheter i centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Helsinborg. Belåningen ligger på ljumma 50% av värdet på fastigheterna vilket gör risknivån ganska låg vid räntehöjningar. Även det faktum att man har bostadsfastigheter gör också att kostnadsökningar går att föra över i ökade hyrsintäkter på ett bra sätt även om driftsöverskotten i relation till fastighetsvärdet inte tillhör de högsta på så fina bostadsfastigheter som Wallenstam har.

Wallenstams har idag en strategi att bygga lite nytt då man upplever att priserna på "gamla" fastigheter gått upp lite väl kraftigt och med nya fastigheter tror man att man kan få mer attraktiva lägenheter och framförallt mindre kostnade för t.ex. energi Att bostäderna är attraktiva är ingen snack om saken då man fick 37000 sökande till 30 nyproducerade lägenheter... "Gamla" fastigheter har man idag varit försäljare av.

Wallenstams aktie är idag en av få fastighetsbolag som handlas med rabatt mot substansvärdet dvs fastigheterna värde minus skulder. Substanvärdet var i senaste rapporten 174 kr per aktie medan aktien går att köpa för 113 kr idag. Så här kan man bevisligen få köpa en krona för 65 öre om nu inte bostadsfastigheterna sjunker i värde.... Men att köpa Wallenstams aktie är nog att betrakta som en bättre investering än att själv köpa ett eget hyreshus i alla fall. Skulle det mot förmodat komma polititiska beslut om att gå lite mer mot marknadshyror skulle Wallenstam bli en ordentlig vinnare på detta med tanke på fastigheternas attraktiva lägen.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att man inte kan gå förbi en Hemtex butik utan att dom har utförsäljning - alltid ett varningstecken i mina ögon.

    SvaraRadera
  2. Wallenstam hade så dåligt rykte när jag bodde i Göteborg, så jag skulle aldrig kunna förmå mig att investera i något hos dem.
    Anders
    aktieskolan.biz

    SvaraRadera
  3. Aktie sa..

    Hur kommer det sig, utveckla gärna!
    Är intresserad av just den biten hur kunderna trivs med wallenstam som fastighetsägare...

    Mvh

    SvaraRadera

MediaCreeper