Stockholmsbörsen är inne i en lite sur period just nu men att börser går upp och ner ganska kraftigt i perioder är egentligen ingenting som skvallrar speciellt mycket om den långsiktiga avkastningen. Vad som händer på börsen idag spelar ingen roll om hur aktier värderas och prissätts om låt säga 10 år. Börsraset 1987 som exempel var mest intressant 1987 och inget som påverkar börsen idag.
När det är nedgångsperioder på börsen är det lätt att känslomässigt beröras av själva nedgången utan att titta på själva värderingen av aktierna. Tankar som att som varför skall man köpa nu när det blir billigare i framtiden? Alla aktier faller ju då är det bäst man säljer.. osv. Tankar som dessa är inte rationella enligt mig utan mest känslostyrda -Girighet och rädsla.
Regel nummer ett är att sova gott om natten dvs ha inte mer aktier än du är komfortabel med och ha inte mer aktie än att ett börsras inte spelar speciellt stor roll för vardagslivet och något som inte påverkar dig allt för mycket. Vissa individer klarar av att ta stora risker och har mycket av sin abesparingar i aktier medan vissa kan tycka att privatekonomin haverar för att aktieportföljen sjnkar 5% trots att den kanske bara står för 5% av ens tillgångar.
Regel nummer två som jag förespråkar är att inte gissa om börsutvecklingen utan strängt taget titta på värderingen enbart. Kanske kommer börsen rasa 50% från nu eller aldrig någonsin vara så låg som den är idag och det istället är tidernas köpläge... vem vet? inte jag i alla fall. Fokuserar man istället uteslutande på värdet på aktier kontra prissättningen behöver man inte bry sig. Om något idag är långsiktigt billigt som priset på aktien idag i relation till det långsiktiga värdet ja då är det just det långsiktigt billigt. Sedan vet alla som hållit på med aktier under längre tid att billiga aktier trots allt kan bli ännu billigare men det roliga med det är att den långsiktiga avkastningen i så fall ökar och värdet på kommande aktieutdelningar blir mycket högre då möjligheterna till återinvesteringar blir mycket bättre.
Och så lite reklam för gamla inlägg att läsa i nedgångstider
Var inte rädd för nästa börskrasch
Aktieutdelningar kan dubbla din avkastning
och så en länk från Youtube med en intervju om upp och nedgångar
http://www.youtube.com/watch?v
hm.. vet inte riktigt om du vet att din blogg har blivit kommenterad i DI, det var så jag hitta hit...
SvaraRadera.. och jag gillar den!
Hej Cristoffer,
SvaraRaderaTycker att du har en intressant och bra blogg, fortsatt sa!! Att det inte ar rationellt att bry sig om en borskrasch som 1987 eller en annan storre nedgang, samt att det inte paverkar den langsiktiga utvecklingen haller jag dock inte riktig med om. Det ar klart att en stor nedgang paverkar utvecklingen samt den genomsnittliga avkastningen over en langre tid, det ar ju bara fraga om matematik.
Det finns perioder da det tagit mycket lang tid innan en nedgang aterhamtats (kraschen pa 30-talet som framsta exempel, mer an 20 ar), For en RIKTIGT langsiktig investerare, exempelvis pensionssparare i var generation, sa spelar detta mindre roll, sa i den meningen haller jag med dig. Likasa att sparare enbart skall satsa sa mycket i vardepapper som man ar komfortabel med OCH man kan avvara kapitalet under den narmsta 10-arsperioden eller riskera att forlora en stor del om man exitar tidigare.
Genom att manadsspara minskar man aterhamtningstiden mycket genom att man far fler fondandelar eller aktier vid kontinuerliga kop efter ett fall.
Tack igen for en intressant blogg - kor pa i samma stil!
Hej ffm.
SvaraRaderaSjälvfallet påverkar en nedgång avkastinngen framåt, i positiv riktning!.
En investerare investerar ju normalt sett inte alla sina pengar den dagen han föds och sedna plockar ut pengarna den dagen han dör. Nej den genomsnittligare sparare har allt som oftast många aktieköp framför sig. dvs aktier han ännu inte köpt.
När det gäller kraschen från 1929 så dröjde det innan mitten på 50-talet innan aktieindex återhämtade sig. dvs den som köpte aktieindex 1929 fick vänta lååång tid innan han fick tillbaka pengarna. Återinvesterade man aktieutdleningar utan sparande inom denna period förbättras avkastningen till 6% per år. Lägger vi till ett regelbundet sparande ja då ökar avkastingen. dvs det gick hyffsat ändå och det viktiga för avakstningen var att aktierna blev billiga igen efetr att ha varit dyra.
Om börsen inte skulle gått ner 1929-1932 skulle avkastningen fram till mitten av 50-talet varit mycket sämre än den var då direktavkastningen från aktier skulle varit mycket sämre vilket skulle resulterat att man hade köpt dyrare aktier och därmed minskat sin avkastning.
När något är orimligt dyrt skall man självfallet sälja...t.ex. Ericsson i mars år 2000. Dom pengarna kommer man inte få igen på många år för den som köpte ericsson aktier då
Men egentligen håller jag med dig. Aktier är att betrakta som placeringar på 10 års sikt kortare tid än så att betrakta som lite mer riskfyllt.
Så investera stort när något är riktigt billigt, köp för utdelningen när något är hyffsat, behåll när något är dyrt och sälj när något är rikrigt dyrt. då får man en bra avkastning.
och behåll en bra slant i räntebärande tillgångar alltid
Jag kan ta min Nibe aktier som exempel. Inköpskurs 18 kr omräknat för splitt. Direktavkastningen idag sett till inköpskursen är 5,5%. Men jag har inte köpt några nya aktier sedan 04 och tycker nog fortfarande är lite dyra. Istället har jag tagit utdelningen till andra investeringar där jag sett bättre köplägen. Skulle Nibe rasa ner till 20 kr i kurs kommer jag självfallet köpa mer aktier. Även om kursen har rasat 40 % har jag gjort en bra investering och kan sova bra om natten.
Och det sista av allt ...man skall inte bry sig så mycket om börsen och index. Det är trots allt utvecklingen i de företag man äger aktier i som ger den goda avkastningen.
Hej Anonym
SvaraRaderaJo såg det, lite kul att folk gillar vad som skrivs.