tisdag 22 januari 2008

Så fungerar obligationer


Det kanske är synnerligen dålig tajming att skriva ett inlägg om obligationsmarknaden nu efter ett ordenligt ras på stockholmsbörsen vilket enligt mig idag gör aktier till en mer attraktiv placering. Sett i backspegeln hade det nog varit bättre att skriva om obligationer i somras även om perioden därifrån är en period då obligationsmarknaden har betett sig synnerligen ovanligt i spåren av subprimekrisen i det amerikanska banksystemet. Årets ordentligt starka nedgång på börsen har däremot fått obligationsmarknaden att kvickna till lite och betett sig rationellt i relations till börsen då det normala är att avtagande konjunktur och sjunkande börskurser normalt betyder sjunkande ränta vilket inte var fallet i höstas.

Även om den senaste statistiken för VPC och fondbolagens förening visar på att allt fler svenskar de senaste två åren väljer att sälja aktier och fonder så är nog svenskar överlag ett aktieorienterat land där mycket av sparande är inriktiat på aktier eller aktiefonder till trots att milleiumraset på börsen och det senaste turbulenta året gjort aktier till en ganska opopulär sparform just nu, vi svenskar har i netto knappt satt in en krona i aktier de senaste två åren!

Kunskapen främst bland yngre individer i samhället är nog att betrakta som låg när det gäller aktier så tror jag att de allra flesta ändå har vissa basala kunskaper om aktier. Jag vill påstå att så inte är fallet när det gäller investeringar i obligationer där de allra flesta inte har en aning om vad en obligation är för något över huvudtaget såvida man inte pratar om aktieindexobligationer vilket inte har någonting alls att göra med obligationer. Min uppfattning är att framgångsrika placerare har mycket att lära sig på att sätta sig in i både obligations och aktiemarknaden då dessa produkter i mångt och mycket är sina varandras motsatser

Först av allt skall vi avliva en direkt missuppfattning om att obligationer skulle sjunka i värde när räntan går ned vilket man ofta kan möta på tom i tidningsartiklar och bloggar som tex i följande blogginlägg. Tvärt om är det på det sättet att obligationer stiger i värde om räntan sjunker och sjunker i värde om räntan stiger. Men om räntan stiger och obligationen sjunker i värde så kommer den framtida avkastningen från nuläget bli högre och därför är det för framtida obligationsägare bra om obligationen sjunker i värde såvida nu inte företaget som gett ut obligationen går i konkurs. hoppas ni hängde med i svängarna. Ett exempel på prisutveckling den senate tiden på en obligation kan ses i följande graf. Tänk på årsräntan på 4% skall läggas till avkastningen

Så hur funkar nu obligationer och vad är det?
En obligation är ett skuldbrev som ett företag, land eller organisation använder för att finansiera sin verksamhet i syfte att tjäna pengar. Det normala är givetvis banklån för företag vilket gör att de allra flesta obligationer är utställda av banker eller stater men ett antal företag ger ut företagsobligationer utan omvägen via banken. Om du äger en obligation så är mao företaget som du äger obligationen i skyldig dig pengar. Beloppet dom är skyldig dig är det sk. nominella beloppet dvs börspostens storlek ggr 100%. Obligationer handlas alltid i procent av börspost dvs om priset på obligationer 90 och börsposten 50 000kr så kostar obligationen 45 000kr och det företaget är skyldig dig är 50 000kr lus ränta givetvis.

Som obligationsägare har du inte rätt att ta del av ett företags vinster precis på samma sätt som banken till ditt bostadslån inte har rätt till någon del av ev. värdeökning på ditt hus eller lägenhet. Däremot måste företaget alltid betala ränta till dig oavsett om företaget gör vinst eller inte precis på samma sätt om husägare alltid måste betala ränta på bostadslån även om huset skulle sjunka i värde. Det normala är att obligationsägaren erhåller ränta en gång per år på ett bestämt datum t.ex. 25 april vilket är min födelsedag. Räntan fastställs den dag obligationen ges ut t.ex. 5% medan priset på obligationen avgör den dagsaktuella räntan vilket företaget inte behöver bry sig om. Dvs om priset som i fallet ovan är 90 så betyder detta att den aktuella räntan blir 5/90=5,55%.

För att förenkla handeln med obligationer så har börsen bestämt att räntan inte räknas in i priset på obligationen utan hålls utan för. Detta betyder att den dagen du köper en obligation så betalar du obligationen+räntan som tidpunkten från senaste räntutbetalning motsvarar och den dagen du säljer obligationen får du förutom priset på obligationen dessutom ränta. Detta betyder att obligationen blir lite mer värd för varje dag som går även om priset står still. Det betyder också obligationen inte sjunker i pris den dagen du får ränta på samma sätt som aktier sjunker i pris den dagen du får aktieutdelning då räntan ligger utanför priset på obligationen.

På obligationer finns det alltid ett slutdatum dvs när obligationen löper ut och du får tillbaka det nominella beloppet. Pengarna sätts in på ett bankonto eller i depån.

Var handlas obligationer?
Obligationer handlas på Stockholmsbörsens obligationslistor

När skall man då köpa obligationer?
För det första skall du enbart köpa obligationer i solida företag eller statobligationer. Räntan är givetvis högre på "skräpföretag" men enligt mig är det aldrig värt risken. Vidare anser jag att man ständigt bör jämföra avkastningspotentialen mellan aktier och obligationer då syftet i alla fall om man investerar i längre obligationer är att investeringen skall ge god avkastning till lägre risk. Om priserna på aktier är uppspekulerade i pris så kommer företagets vinster inte att i tillräckligt hög grad kunna ge tillräckligt god avkastning då värderingen av bolagets vinster är höga och direktavkastningen som utdleningen mäts i blir låg. I sådana lägen kan man däremot hitta obligationer som ger en bra och säker ränta. Om sedan konjunkturen försvagas och riksbanken kanske sänker räntan så kommer obligationer utöver räntan dessutom ge en kursvinst då priset på obligationen går upp. Mao när börsen går ned så kan obligationsägare fortsätta tjäna pengar ibland så mycket som upp mot 6-8 % om året vid gynnsamma marknadslägen. Dvs fullt lämpliga i en kapitalförsäkring om din tro om räntan är rätt.

Obligationer är enligt mig inte att betrakta som "buy-and hold forever" investeringringar utan obligationer skall ses som parkeringsplats om avkastningen på obligationer är bättre än aktier. En bra mått stock är det sk. inverterade P/E talet dvs du tar E (earnings=företagets vinst per aktie) och delar med P (price=priset på aktien) detta betyder att ett p/e tal på 15 (ex. 100/6,5) ger ett inveterat e/p tal på omkring 6,5 vilket är lika med företagets vinstkraft i relation till priset i deta fall tjänar företaget 6,5% i realtion till priset på aktien. Om t.ex. konjunkturkänsliga bolag i en högkonjunktur handlas med låga e/p tal som kanske är lägre än räntan ja då är obligationer ofta bra invetseringar på några års sikt.

Många vill jämföra räntan på obligationer med bankontot. Det är lite tokigt enligt mig. Bankontontot skall jämföras med statsskuldväxlar då räntan sänks om riksbanken sänker räntan. En obligation som t.e.x ger 4,5% idag kommer dessutom normalt göra en kursvinst om riksbanken sänker räntan vilket gör att avkastningen kanske blir 6% på ett år för just denna obligationen.

Något mer man behöver tänka på?
Till alla obligationer finns det ett prospekt som beskriver obligationen. Försök att alltid läsa igenom detta särskilt när det gäller rena företagsobligationer som ofta innehåller clasuler om återköp osv.

Så det var en liten introduktion til lobligationer parkeringsplatsen om man är rädd för aktier.

6 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Vill bara påpeka att jag är fullt medveten om att obligationen går åt motsatt håll mot räntan. Det är därför jag skriver att den handlas till motsvarande 3,79 % ränta. Notera speciellt ordet motsvarande i meningen.

    Vad jag är intresserad av, och folk generellt kan relatera till, är dock räntan - inte obligationens pris. Jag förutsatte, kanske förhastat, att folk visste om att sjunkande ränta betydde stigande obligationspris.

    Däremot hade jag missat hur stor relationen var. Jag trodde den var 1:1, men nu när jag tittar på diverse långräntefonder så har dom inte gått upp mycket mer än 1-2% under tiden räntan sjunkit med över 10%... Dom är således inte så osäkra som jag gjorde sken av, men man ska ändå veta att räntefonder inte är en garanti för positiv avkastning.

    SvaraRadera
  2. HEJ
    Långa o korta räntefonder förstår jag. Men inte realräntefonder ?
    Hänger ihop med inflationen på nått sätt tror jag. När är dom bäst ???
    MVH

    SvaraRadera
  3. ӏ am smоkіng геgаrԁing
    25 years a 20 a day mаn (somеtіmes muсh mοre when Ӏ'm working from home). I have tried more-or-less every thing to stop previously or another and try to failed I just like the smoking experience and sections don't change that.


    Alѕo viѕіt my websitе: Green smoke marketing

    SvaraRadera
  4. Thanks for the comρliment Jeff! Τhаt's great to hear.

    my web blog - green smoke review

    SvaraRadera
  5. Börspost = Nominellt belopp?

    SvaraRadera

MediaCreeper