måndag 19 januari 2009

Bokslutstider

Så här några veckor efter årsskiftet så är det många som brottas över årsbokslut och årsredovisningar. Många egenföretagaren som gör sina sammanställningar och många tjänstemän som drar sitt strå till stacken inom företag, myndigheter, idrottsföreningar, landsting, bostadsrättsföreningen och landets kommuner. Många sliter nog sitt hår med excelfiler och trilskade ekonomiredovisningsprogram kan jag tänka mig.

Även bland de börsnoterade så är det nu givetvis också bokslutstider och de första årsboksluten läggs fram under denna vecka. Om man är börsnoterad som företag så är det egentligen fem tillfällen på ett års som man måste kommunicera med omvärlden utöver löpande information vid större händelser. Dels är det fyra stycken kvartalsrapporter där bokslutet är kvartalsrapporten som redovisar hur det har gått för de sista tre månaderna på året. Utöver dessa kvartalsrapporter så är bolagen också skyldiga att ta fram en årsredovisning med fördjupad information om företaget. Det som affärspressen mest brukar vara intresserade av i årsredovisningarna brukar vara hur mycket ledningen har fått i lön, vilket jag kan tycka är lite trist. Årsredovisningarna får vi vänta på någon månad eller två.

En sak som skiljer bokslutet från de andra kvartalsrapporterna är att i bokslutet så presenteras styrelsens förslag till aktieutdelning till aktieägarna. Det är en intressant samlad punkt och en ganska stark indikator om vad styrelsen i det aktuella företaget tror om framtiden samt också hur man ser på företagets ekonomiska ställning.

2008 års bokslut kommer nog överlag inte vara någon direkt munter läsning för de sista tre månaderna. Konjunkturen har som bekant mer eller mindre kört in i väggen samtidigt som många företag fortsatt har kvar en hög kostnadsnivå och stora lager som förhoppningsvis blir bättre lite längre fram. Många företag kommer ta stora engångsposter som nedskrivningar som har med nedläggningar, strukturprogram och strategiska övervägningar att göra. Vi kommer säkerligen också få se nedskrivningar av goodwill, aktietillgångar och fastighetsvärden.

En annan sak som lär tilldra intressen är effekterna av den stora valutaturbulens som varit. Många företag kommer få ökad omsättning av detta samtidigt som också många företag har sin huvudsakliga upplåning i Euro, det sistanämnda är inget vidare kul idag.

Säkerligen kommer detta återspegla sig i att en hel del företag kommer sänka sina aktieutdelningar till detta år (kanske en tredjedel av företagen?) även om det nog ändå blir vanligare att man håller kvar sin utdelning får man tror om man är optimist. Extrautdelningar och inlösenprogram lär nog dock lysa med sin frånvaro.

Mest intressant blir säkerligen bankernas rapporter för hur står det egentligen till med kreditförlusterna i fjärran länder men även hemma här i Svea rike och i hur stor omfattning bankerna vågar "trixa" med att klassificeringar på sina obligationsportföljer för att undvika nedskrivningar.

Som alltid är Investor en av de allra första att redovisa sitt bokslut, det blir tillgängligt i morgon. Även om Investor i år tillhör de företagen som är bland de relativa vinnarna mycket tack vare försäljningen av Scania så lär det knappast flyga direkt mycket champagnekorkar från arsenalsgatan i Stockholm, i samband med bokslutet. Kärninvesteringarna har överlag gått ned ordentligt på börsen (med undantag av Scania då) och säkerligen så tvingas man nu också genomföra ganska stora nedskrivningar inom EQTs fonder och Investor Growth Capital. Sedan ger det sig om Gambro återigen börjar tjäna pengar så att man har råd att betala räntan på sina lån och samtidigt öka det egna kapitalet. Investors finanser är som sagt starka och många innehavsbolag höjde sina utdelningar i våras så jag gissar att aktieägarna blir berikade med en höjning av aktieutdelningen till kanske 5kr per aktie. Investors är ju också intressant då VDn Börje Ekholm tillhör kategorin som är ganska frispråkig i rapporterna med sitt VD ord.

4 kommentarer:

 1. En fråga till den allvetande Stockman :)
  Jag funderar på att köpa Industrivärden, men när måste jag senast köpa aktierna för att få vara med på utdelningen i vår? Något av dessa datum? :
  2009-02-12 Bokslut
  2009-04-16 Stämma

  Ser att du trott på en utdelning på 5 kronor/aktie i Industrivärden. Det tror du väl inte på nu längre väl? Vore det sant så blir ju direktavkastningen högre än 10% och det är väl ändå för bra för att vara sant?

  SvaraRadera
 2. Ja det ska bli verkligen intressant och se Investors bokslut. De visar väl vägen lite grann för året...

  SvaraRadera
 3. Pidde, Industrivärdens direktavkastning hamnar nog där någonstans. Detta för att undvika dubbelbeskattning.

  Christoffer hade ett utmärkt inlägg om detta för ett tag sedan.

  SvaraRadera
 4. Ok, jag tror jag fattar. Läste inlägget om Investmentbolags utdelning. Är inte 44 kr för C-aktien då en jäkligt låg värdering för en aktie som med all bestämdhet delar ut typ 5 kronor om ett par månader? Vad är det jag inte förstår? :)

  SvaraRadera

MediaCreeper