fredag 16 januari 2009

Tidsaspekter på ägande

Igår läste jag en ganska intressant amerikanskt diagram (Källa: Skagen fonders statusrapport) som redovisade studier över hur länge den genomsnittlige ägaren av aktier äger just sina aktier. Den första slutsats på lång sikt man kan dra är att ägandetiden går ned i perioder när börsen går bra och sedan vid kraftiga nedgångar så äger genomsnittsindividen sina aktier längre tid. Dvs när börsen går upp så är det roligare att köpa och sälja aktier medan folk glömmer bort sina aktier när det går ned och stoppar dom i byrålådan. Låter inte som någon klok strategi egentligen och i Sverige är väl fortsatt LBI international ett av de mest ägda företaget i mindre poster? Det företaget hette förr i tiden Framfab eller fusionspartnern Information Highway.

I den senaste årets nedgång så har detta historiska mönster inte alls varit likartat mot historien utan nu har istället ägandetiden av aktier fortsatt att falla under nedgång och den genomsnittliga tiden som man är ägare av en viss aktie är nu ca. 7 månader, folk har mao sålt aktier som aldrig förr. Många drar säkert slutsatsen att detta har med informationsutvecklingen när köp och säljknappen bara är ett tryck bort är det säkerligen så att handeln ökar. Det har också de senaste 40 åren varit en strukturell nedgång i innehavstiden då man för 40 år sedan ägde sina aktier i genomsnitt 8 år ungefär. Men däremot är det en myt att folk inte kunde handla aktier intensivt förr, under 20-talet exempelvis så var innehavstiden av aktier precis lika kort som idag. Måste varit synnerligen goda tider för telefonbolag och postverk kan jag tänka. En annan slutsats man nog kan dra är att de som köpte aktier under 60-70 talet säkerligen allt som oftast gjorde väldigt bra affärer med samma aktier i upp mot 10 år. Undrar om dagens kortsiktiga ägare gör lika bra affärer? I nedgång säkerligen bättre, men i nästa uppgång? Men när det vänder är väl långsiktigt aktieägande en nästan utrotningshotad sysselsättning.

Nej nu skall jag gå ut i skogen och springa lite

5 kommentarer:

  1. Intressant vinkel. Omfattande handel i USA på 20-talet. I sverige måste handeln på 20-talet varit otroligt liten, iallafall bland småsparare - har du några siffror?
    Hur som helst är volymerna på handeln nu 70 år senare minst 10 gånger större på de amerikanska börserna, i sverige måste det ha skett en avsevärt större förändring än så

    SvaraRadera
  2. Cristoffer...¨Undrar om dagens kortsiktiga ägare gör lika bra affärer? I nedgång säkerligen bättre, men i nästa uppgång...¨?

    Kan aktieägandet inte vara långsiktigt om innehavet ej följer med i nedgång ?

    Du skriver...¨Men när det vänder är väl långsiktigt aktieägande en nästan utrotningshotad sysselsättning¨...

    ? ? ?...

    Vad innebär långsiktigt aktieägande ?
    Omplacering i det ¨instrument¨ som i nuet ger bäst avkastning, är det att ej vara långsiktig ?

    Tidsaspekter på aktieägande... lägg krutet på förvaltningen vilket förmodligen ger bättre avkastning än historisk jämförelse hur länge folk innehar en aktie o dylikt, bara en tanke...trevlig helg, mg

    SvaraRadera
  3. För ca 2,5 år sedan slutade jag som anställd för att jobba som långsiktig privatinvesterare. Drygt två år har det tagit mig att bygga upp en portfölj där jag nu har den absoulta majoriteten av mitt kapital i aktier. Jag har under nedgången nästan uteslutande köpt (en stor del senaste kvartalet) och horisonten på det jag köper är runt år 2020. De flesta runt omkring mig har istället sålt sina aktier och placerat det de fått kvar i obligationer, bankböcker etc. Det har varit riktigt svårt att följa sin strategi senaste tiden när depån sjunker och när rubrikerna i media bara blir svartare. Men lika "fel" som det känns just nu, lika rätt är jag säker på att det kommer vara fram emot 2020. Den grupp som vågar vara långsiktig kommer verkligen belönas och se tillbaka på den här tiden med helt andra ögon än de flesta andra.

    SvaraRadera
  4. Roadmap !

    Även jag är privatinvesterare (flott ord för småsparare). Jag tror att vi får ett par års nedgång och sedan ett tiotal år med sidledsbörs.

    Du får nog skjuta fram din tidshorisont mot 2030.

    SvaraRadera
  5. Krösus, möjligen får du rätt re 2030 om du ser till börsen som helhet men har man hållit sig undan krissektorer som bank och bil så kommer man "redan" 2020 kunna realisera stora vinster, ja tom långt före det. Det finns branscher / nischer som kommer gå ut ur svackan relativt oskadda och forsätta växa. Exempel är om man satsar på rätt företag inom Internet (titta tex vad som hände i december 2008 med internetinvesteringarna - knappast en krissektor), inom fertilitet (befolkningen blir äldre och kommer inte välja bort barn för att det är sämre konjunktur. Titta gärna på Vitrolifes kommande resultat..). Sen finns det guldkorn inom tjänstesektorn som hanterat vår tids kanske största problem - tidsbrist i vardagen.

    Så det är bara att forsätta tänka självständigt och lägga tid på att hitta dessa vinnare.

    SvaraRadera

MediaCreeper