måndag 12 januari 2009
Vikten av ett gott kassaflöde
Häromdagen läste jag på internet om en individ som ville börja investera i fysiskt guld. Han eller hon hade inga direkta sparpengar men däremot så ägde individen en bostadsrätt där marknadsvärdet av denna var högre än vad individen hade i lån på bostadsrätten och individen kunde då tänka sig att låna lite pengar för att köpa just guld i sin ädlaste form.
Det finns flera skäl till varför guld möjligtvis kan komma att bli en god investering de kommande åren. Det finns en underliggande finansiell oro och en stor (i alla fall i USA och GB) monetarisering av många skulder vilket om några år kan komma att utmynna i inflation såvida inte "pengaförandet" är större än monetariseringen. Så guld har mao många fördelar som investering inte minst i tider av just inflation och finansiell oro då ett kilo guld i idag är värt ett kilo guld även i morgon tillskillnad från en hundralapp, aktie eller obligation som kanske inte är värt en hundralapp i morgon. Dock så har ju guldet redan haft en ganska fantastisk utveckling de senaste åren, exempelvis så har vigselringar blivit mer än dubbelt så dyra sedan jag själv köpte två stycken. Inte kul att gifta sig idag inte, i jämförelse mot ett par år sedan. Personligen har jag dock ingen direkt uppfatttning om guldet är svindyrt eller snorbilligt.
Ett problem som dock uppkommer i en situation som ovan där en individ i stort sett lånar pengar för hela köpesumman i guld är att man måste betala ränta. Låt säga att individen i detta fall lånar en summa pengar med sin bostad som säkerhet och köper te.x. 100 st guldmynt för att göra det enkelt för oss. I detta fall måste man då betala ränta och amortering på sina lån. Det troliga i detta fall är nog att individen har lånet i sin privatekonomi. Detta ger mindre utrymme att spara pengar eller amortera än vad som var fallet innan lånet togs upp. Men i gengäld så äger ju individen hundra guldmynt.
Guldet i sig och ex. en fastighet som man själv bor i ger ju ingen löpande avkastning. De hundra guldmynten blir varken fler eller större utan förhoppningen från investeraren är att priset på guld skall komma att stiga så att investeringen blir mer värd. Dock måste man som sagt betala ränta. Om investeringen i sig själv skall bära sig så måste man helt enkelt sälja av en tre-fyra guldmynt i alla fall första året för att just betala räntan. Investeringen i guldmynt måste helt enkelt vara så bra att 96 guldmynt om ett år är som 100 guldmynt idag… annars blir en förlust. Precis likadant är det med ett hus och ett huslån, låneräntan är som sagt en kostnad.
En investering som aktier, hyreshus, skog, åkermark exempelvis har fördelar då aktier allt som oftast ger en löpande ström av kontanter i form av utdelningar, intäkter eller råvarutillväxt. Denna ström av värden är givetvis osäker så att låna allt för hårt även för aktier kan vara riskfyllt med uteblivna utdelningar, nedgångar, nyemissioner osv.
Ett bra alternativ till köpa guldmynt för lånade pengar idag kan vara att amortera sina eventuella skulder. Det ger större utrymme att köpa guldmynt eller andra former av investeringar i morgon. Kanske blir detta sämre avkastning, kanske blir det bättre. Om man inte vill amortera så mycket så kan det nog vara bra att investera med dina likvida medel istället för att öka dina lån. Tänk dock på att hålla din privatekonomiska soliditet, kassaflöde och likviditet i gott skick. Så att du klarar av både lite ras på bostadsvärden, hyreshöjningar, aktienedgångar, elprischocker och högre räntor. Själv har jag inga guldtackor i byrålådan mer än lite smycken kanske värda ett antal tusenlappar. Men vem vet kanske dessa blir värda en förmögenhet i framtiden?
På bild, älgar på is
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hejsan,
SvaraRaderaJag har heller inget guld i byran:) Dock tror jag att manga som idag koper guld privat kanner stor oro for det finansiella systemet och vill parkera en del av sina tillgangar i just guld som det finns i mycket begransad mangd. Om det sedan gar lite upp eller ner kanske inte ar sa viktigt men vardet over tiden bestar.
Att lana pengar och kopa guld kanns ganska riskabelt aven om det givetvis kan bli en lysande affar med stor havstang.
Jag haller med dig att det ar battre (eller atminstone mindre risk) att amortera mera for framtida storre investeringar (eller konsumtion) och att ha en rejal buffert. Garna i stil med Anne Wibbles rekommendation. Just nu duggar varslen tatt och stiger arbetslosheten allt for mycket kommer staten tvingas skara ned pa ersattningsnivaerna.
Vet inte om det är så smart att amortera som "investering". Visserligen är tendenserna starkt deflatoriska just nu och ett tag framöver enligt många bedömare. Däremot tror jag att vi kommer att få hög inflation när det vänder som "äter upp" lånen.
SvaraRaderaHaken i min fundering är dock hur man skall investera under "deflationen" som kanske kommer att vara ett år. Pengarna på banken är nog en bra modell.
/Solidus
Solidus> Nej amortering utgör ingen investering. Amortering handlar om att betala sina skulder och minska sina risker. Det är mao en sparform där avkastningen blir din framtida låneränta. Att inflationen skulle "äta upp" lånen förutsätter att din inkomst ökar i takt med inflationen. I tider av högre inflation är detta inte troligt för genomsnittsindividen, inte heller vid arbetslöshet.
SvaraRaderaMen att låna pengar för guld tycker jag fortsatt är en tveksam sak att göra. Det är en riskfylld placering där du blir väldigt utsatt för prisförsändringar på guldet samt att du minskar dina möjligheter att spara/investera och amortera i framtiden då du måste betala aränta på guldet.
Mycket bra perspektiv som vanligt Stockman. Man måste skilja på resultat och likviditet, även som privatperson.
SvaraRaderaOm man inte gör det kommer man snart att bli varse om hur viktigt det är, senast den dagen räntan ska betalas...