Klockan är 6 på morgonen och jag sitter på tåget på väg till jobbet och detta inlägg kommer inte kunna publiceras innan i kväll. På morgonekot på radion meddelas det att Handelsbanken kan komma skriva ned en stor kreditförlust på knappa miljarden till följd av utlåning mot aktier och fastigheter till Mats O Sundqvist. Att även Handelsbanken skulle tvingas ta kreditförluster mot Mats O Sundqvist var nog inte helt oväntat utan mer känd information då man varit en av de största utlånarna till Sundqvist och hans olika bolag främst mot Sundqvist olika aktieinnehav inom Handelsbankssfären . Dessutom har det uppenbarligen varit en ordentlig ordning bland Sundqvists alla tillgångar och pantförskrivningar mellan de tre bankerna Dnb Nor, Carnegie och Handelsbanken.
Gissningsvis så handlar Handelsbankens lån främst tre olika tillgångar, dels Mats O Sundqvist helägda fastighetsinnehav och sedan AB Skrindans stora aktieinnehav i SCA och AB Landå (dotterbolag i Skrindan) aktieinnehav i AB Industrivärden. Både SCA och Industrivärden har haft en ganska medioker kursutveckling så jag kan tänka mig att belåningen på dessa båda innehav är synnerligen ansträngd, främst Industrivärden där Sundqvist köpte Industrivärden mycket dyrt i relation till dagens kurs och det är säkerligen här som Handelsbankens problemkredit sitter.
Utan att vara helt hundra insatt så verkar det som posten i Industrivärden (6:e största ägare om jag inte minns fel) idag fortfarande inte är realiserad. Rent logiskt så borde Handelsbanken ha övertagit innehavet som en pant för ett för stort lån och därmed så är en synnerligen intressant situation då Industrivärden i sin tur är största ägare i Handelsbanken.
Handelsbanken kan givetvis sälja av sina Industrivärdenaktier i egen bok rakt av men det har man hittills vad jag tror inte gjort ett annat alternativ kan ju vara att lånet till Sundqvist finns kvar och AB Landå fortsatt äger aktierna och SHB nöjer sig med att Sundqvist betalar räntan genom Industrivärdens aktieutdelning. Ett annat intressant alternativ om nu aktierna finns i Handelsbankens ägo kan ju vara att dela ut innehavet i Industrivärden till Handelsbankens aktieägare ung som Handelsbanken en gång i tiden delade ut fastighetsbolagen Drott och Näckebro som blev i handelsbankens ägo under fastighetskrisen på 90-talet. En utdelning av Industrivärden aktier skulle då medföra ett gratis "återköp" för Industrivärden som då får aktier i sig själv med ökat substansvärde som följd eller att Industrivärden säljer aktier i sig själva för att minska sin skuldsättning.
Spännande som sagt och även SCA har ju mängder med Industrivärdenaktier och en belånad Mats O Sundqvist bland storägarna. Vad blir det egentliga slutresultatet av dessa olika korsägande och belånade aktieinnehav?
Låter intressant för oss aktieägare även om jag tycker lite synd om honom när bla DI gottar sig åt hans nederlag. Vågar man inte satsa kan man ju inte vinna.
SvaraRaderaSå egentligen är detta positivt för Handelsbanken såvida Industrivärden reser sig snart?
Precis som när ett bolag äger egna aktier, innebär ju korsägande att kapitalet ”inte finns”. Problemet med korsägande är att det ser ut som om det finns. Två bolag kan, genom att köpa varandras aktier i stället för att återköpa sina egna, skifta ut pengar till aktieägarna, skenbart utan att soliditeten försämras. Kanske något som lagstiftarna borde titta på?
SvaraRaderaAlex> håller med.
SvaraRaderaDet som också är "anmärkningsvärt" i detta fall var att det var Oktogonen (dvs Handelsbankens personalstiftelse) som sålde aktierna i Industrivärden till Sundqvist och banken lånade ut pengar för detta förvärv.
Kanske skulle vi börja leta efter kapitalet som inte finns?
SvaraRaderaOlle Rosander borde skriva en bok "Det obefintliga kapitalet".
Undrar vart det skulle leda? ”Après nous le deluge”
Nej jösses någon syndaflod får vi hoppas inte drabbar oss alla.
SvaraRaderaJag fick dock följande lästips om just syndafloder och civilisationers undergång
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerprints_of_the_Gods