måndag 27 juli 2009

Valuta och lägre kostnader räddar SCA

SCA redovisade häromdagen sin kvartalsrapport för halvåret. SCA är ju ett väldiversifierat företag med många olika ben att stå på så det är nästan omöjligt att säga att företaget går si eller så så stora skillnader är det inom företaget och sedan så har man då en övergripande koncenerstruktur såsom exempelvis en koncernbalansräkning.

För det första så kan konstatera med lite god vilja att SCA är ett av få bolag som klarar av att öka vinsten sedan fjolåret jämfört andra med andra kvartalet och även kassaflödet ä rejält bättre än fjlåret. Men kan kan inte direkt säga att bolaget levererar en acceptabel avkastning på kapitalet. I dagsläget ligger avkatsningen på sysselsatt kapital på företaget som helhet på 7% (om man räkna bort engångsposter till följd av strukturprogram). I en situation med högre räntor och SCA stora nettoskuld är detta inget att direkt vara upphetsad över. Bolagets målsättning är att över en konjunkturcykel leverera betydligt bättre 13%.

Hygien (personlig hygien och mjukpapper)
Hygienområdet har inte direkt märkt av lågkonjunkturen ännu utan verksamheten är fortfarande stabil. Fjolårets stora omställningar av personlig hygien har nu avtagit och man har kunnat öka försäljningen ganska så hyfsat även om en del av försäljningsökningen är valuta effekter. Vad som däremot är trevligare är att den tidigare så kostnadspressen har avtagit betydligt. Dvs plastmaterial, pappersmassa, el osv. har nu i lågkonjunkturens spår börja bli rejält billigare vilket då får effekten att bolagets marginaler nu ökar och avkastningen på tillgångarna förbättras. Förvärvet av Proctor&Gamble europesiska mjukpappersverksamhet verekar än så länge varit ganska så vältajmat. Än så länge håller detta område mao mycket bra och numera kommer knappt 75% av företags vinster från detta område.

Förpacknigar
Förpackningsverksamheten är idagsläget vad man skulle kunna kategorisera som ett stort svart hål. Efeterfrågan på förpackningar har gått ned ordentligt i takt med den konjunkturen försämras och det är nog knappast troligt att det blir någon förbättring det kommande året. Idag balanserar man på nollresultat men det finns nog risk att det här blir förluster kommande året. Idag gör man stora nedskärningar i produktionen och flera bruk kommer läggas ned för att rädda lönsamheten men det är inte troligt att bolaget når sina mål inom detta område på flera år. Mer är nog att hoppas på att man kan krympa rörelsekapitalet och i alla fall få lite kassaflöde.

Den svenska skogsindustrirörelsen
Den svenska skogsindustrin med tryckpapper, skogsförvaltning, sågade trävaror och mycket annat klarar sig idag riktigt bra även om en del av förklaringen till detta är att man har fått en rejäl dopinginjektion iform av den fallande svenska kronan. På andra sidan Östersjön blöder den finska skogsindustrin rejält, medan svenska bolag såsom Holmen och SCA klarar sig bra. Den diversifierade verksamheten samt inte minst det faktum att man har ett rejält eget skogsinnehav jämnar ut resultatsvängningarna och trots den tuffa ser det ganska så ljust ut (såvida dagens valutasituation består) och marginalerna är helt okej även om det är en bit kvar till 2007 års nivå. Även här minskar nu kostnaderna ganska så kraftigt vilket hjälper marginalerna.

Övrigt
SCA har en stor nettoskuld (70% av eget kapital) som inte direkt är trevlig att ha idagsäget självklart. Idagsläget har man inga direkta problem att betala räntor och såvidare med samtidigt är dörren idag stängd för att göra förvärv. Idag är det konsolidering och amorteringar som gäller. 10Mdr av skulderna förfaller under året och iag har man knappt 6Mdr i likvida medel och 25Mdr i outnyttjade kreditlöften från banker. Uppenbarligen verkar man ha bra bankontakter. En del av ökningen nettoskulden är också "pappersökning" dvs det beror på en stigande Euro (man har mycket Eurolån) samt också en tvingande omvärdering av pensionsskulder med 900Mkr. Denna ökade skuld kommer ifrån att räntan har blivit så låg och företag som då har pensionsskulder i sin egen balansräkning måste då enligt regelverken skriva upp sina skulder då bolaget inte riskfritt kan få en viss avkastning (placering i statsobligationer motsv), en ren bokföreningsmanöver skulle man kunna kalla det.

SCA och Statkrafts stora vindkraftsprogram står just nu inför beslut om miljötillstånd. Jag tippar att detta miljöstånd ges till bolaget redan under augusti och då kan man sätta spaden i marken redan till hösten och i bästa fall så kan SCA redan nästa år få lite ekonomiska tillskott i sin redovisning från detta område. Intressant blir hur man kommer redovisa detta i balansräkningen, idag "finns" inte tillgången å andra sidan har man ännu inte tillståndet klart heller.

Intressant var bla. att Jan Johansson vid presentationen av resultatet för kvartalet sa lite på skämt att hade man vetat i vintras hur första halvåret skulle utvecklas så kanske man vara lite snabba med att sänka utdelningen, kassaflödet har trots allt varit hyfsat.

8 kommentarer:

  1. Bra skrivet, men skulle inte SCA kanske må bra av en styckning där man tar bort endera hygien från det andra eller slänger ut förpackningar?

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer!

    Alltid kul att läsa dina analyser. Intressant att höra status i Statkraft-affären. Om det blir ett positivt beslut hur stor påverkan kommer det att ha i ett kort perspektiv och ett långt perspektiv? Vad jag förstod när samarbetet meddelades skulle en ganska stor del av SCA:s energi komma från dessa vindkraftverk.

    På tal om någonting helt annat, har du något bra tips på trevliga kajakstråk i Stockholms skärgård?

    Charlie

    Charlie

    SvaraRadera
  3. Johan> En gammal diskussion som funnits i säkert 15 år. Jag tror att hygiendelen av företaget hade mått bra att vara ett eget bolag. SCA har använt mycket pengar från lönsamma segment till mindre lönsamma helt klart. Samtidigt finns det många argument för att man skall vara ett bolag.

    Charlie> Påverkan på kort sikt blir noll och intet. Under 2010 är det inga direkta stora siffror som kommer börja rulla in i bolaget. På lång sikt så blir SCA delägare till40% i ett el bolag som snurrar in ca. 2,8Twh. Bolagets förbrukning är ca. 6,6Twh (and sinking..) så man hedgar bort i bästa fall 25% av elräkningen dvs kanske runt ett par hundra miljoner som man får "gratis" då man inte sätter in några pengar i vindkraftprojektet utan enbart mark. Statkraft står för fiolerna.

    Tänk på att det tar 5 år innan hela projektet är utbyggt. Mao år 2014 skall det vara klart. Så 2010-211 blir dte inte mycket produktion.

    SvaraRadera
  4. Charlie> Har faktiskt aldrig paddlat i Stockholms skärgård. Så jag kan inte ge några tips. Arkösund/Norrköping är däremot förbasat kul paddling. Förra veckan paddlade jag på Orust, riktigt trevligt det med, men mindre trevligt väder att tälta och paddla i.

    SvaraRadera
  5. intressant läsning=)

    SvaraRadera
  6. Men vad säger du stockman, ska man köpa SCA eller inte?
    MVH svenskmillionaire

    SvaraRadera
  7. Hej Christoffer,

    Jag har läst lite intressanta tips från dig angående Nestle och Esprit. Jag sitter själv fortfarande ganska mycket likvid och har lite problem att hitta köplägen. Jag investerar långsiktigt med hög direktavk. Har du några tips på aktier i världen som är köpvärda just nu eller du tror det är bättre att vänta in hösten och hoppas på en dipp?

    Mvh Robert

    SvaraRadera
  8. hej, tack för ett bra inlägg, fördjupande min egen kunskap om bolaget. Tycker själv att sca är ett stabilt och bra innehav under ett tag framöver.

    SvaraRadera

MediaCreeper