tisdag 4 augusti 2009
Hur kan konsumtionen vara så stark?
Senaste tiden har det de första signalerna på återhämtning i den globala ekonomin börjat skymta fram från en låg nivå och nu ställer sig allt mer frågan om det blir en snabb återhämtning (med inflationsproblem) eller om det blir en "dubbeldip" där nya problem kommer fram och gör återhämtningen långsam.
PÅ ett område så skall jag villigt erkänna att jag själv haft helt fel uppfattning, vår konsumtion. i ett läge med försämrad ekonomisk utveckling så var det min tro att vi i första hand skulle satsa på att dra ner på vår konsumtion och spara mer. Sparkvoterna har om jag förstår saken rätt gått upp något (speciellt i USA) men vår konsumtion har vi inte dragit ned på trots de bistra tiderna sista månaderna ökar nu istället detaljhandelns försäljning.
Tittar man på den BNP utveckling som varit i Sverige senaste året så har vi en markant nedgång i industriproduktion, export samt i stort sett stillastående offentliga utgifter. Arbetslösheten har ung fördubblats och fastighetspriserna har sjunkit med några procent. Men det som är intressant är att privatkonsumtionen varit en positiv faktor dvs detaljhandeln har klarat sig riktigt bra. Inte minst Hennes & Mauritz och alla deras konkurrenter är ju ett strålande bevis på detta.
Så hur sjtutton kan konsumtionen vara så stark som den ändå varit? Personligen så kan jag tycka att det är lite oroande att vår produktion och export inte går i takt med vår konsumtion och det verkar lite som om vi i Sverige allt mer går mot en "amerikansiserad" ekonomin där konsumtionen utgör en större del av den ekonomiska karta.
PÅ bild, kvällssol över Vättern
Etiketter:
makroekonomi
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant, själv har jag ingen djupare analys av varför det kan vara så men om jag ser runt omkring mig, dvs vänner, kollegor och familj så konsumeras det hej vilt precis som innan.
SvaraRaderaRedan innan lågkonjunkturen tyckte jag att intresset för sparande var lågt. När man diskuterade sådan frågor på jobbet så var både kunskaps- och intressenivån låg och mitt i lågkonjunktur tycks intresset för sparande vara än mindre.... Något som brukar motiveras med att det ändå inte är någon idé att spara, allt försvinner i börsnedgångar osv.
Alliansens jobbskatteavdrag har effekt. Lägger man ihop de tre stegen så handlar det om mycket pengar varje månad. Lägg sedan till de som haft stora lån som fått månadskostnaden sänkt med tusenlappar. Första halvan av året när krisen rullade som värst höll de i plånboken men nu efter ett halvår har pengarna samlats på hög och nu vill man använda dem. Man ska ju inte glömma att nittio procent har sitt arbete kvar och de har fått lägre skatt, lägre bensin kostnader, lägre elkostnader etc.
SvaraRaderaHejsan,
SvaraRaderaNär sparkvoterna ökar innebär det per automatik att konsumtion får stå tillbaka (allt annat lika). Detta märks inte minst inom flygindustrin och bilindustrin som tappar enormt. Sedan är det nog så att vissa branscher har stått emot bättre i nedgången som exempelvis sportutrustning. H&M ökar sin försäljning totalt men tappar försäljning i sina befintliga affärer.
Sparkvoterna i exempelvis USA har kanske gått från -1% till 5% så det finns ganska mycket konsumtionsutrymme kvar. När sedan andra kostnader minskar som räntor kan konsumtionen hållas kvar på en hög nivå och sparkvoten öka.
De flesta tror nog att vändningen ligger runt hörnet. Jag tror att det tar betydligt längre tid.
Att konsumtionen är så stark är lätt att förstå! För dem som har jobbet kvar är det ju ganska bra tider! Låg boränta, sänkt skatt, Rot-/Rut-avdrag etc..
SvaraRaderaObefintlig sparränta ger dessutom inte något incitament till ökat sparande på sparkonto varför det har blivit en anstormning på börsen i jakten på vinnaraktier. Dessutom är det ju ett fritidsnöje att shoppa. Till sist sägs det ju att "konsumtionen håller Sverige igång"...
Folk handlar men billigare!! Därav HM:s starka rapporter. Men lyxmärkerna blöder. (Sverige är ett känt lågprisland ala ikea, HM och kappahl och nu går det bra för dessa)
SvaraRaderaSen har många fått billigare boendekostnader mm....många renoverar sina hus igen med rotavdraget osv...
Japan måste väl vara ett bra land att investera i just nu, eller vad sägs?
SvaraRadera