tisdag 25 augusti 2009
Ett bortglömt storföretag?
Som ni säkerligen har förstått som läsare av denna blogg så har jag ett liten fabless för svensk näringslivshistoria mm. så denna dag blir det inget om börsen eller något om den makroekonomiska utvecklingen utan några rader om ett stort onoterat företag med svensk anknytning.
Vi svenskar känner ju till flera stora onoterade bolag med svenskanknytning, alla studenters favorit företag IKEA t.ex. och statliga vattenfall. Två företag som det skrivs väldigt mycket om i svensk media och som är ständigt aktuella. Det finns också många företag som är rejält stora men som man i stort sett aldrig hör ett knyst om, Tetra Laval är ett sådant företag.
Tetra Laval har en väldigt brokig historia, fylld av familjeintriger i värsta såpoperastil och stora ”hemliga” ekonomiska transaktioner för att undgå att betala skatt i Sverige. Företaget har varit på vippen att gå i konkurs många gånger om men räddas av strålande insatser i företaget och någon gång också av familjen Wallenberg och deras bank.
Men den som startade allt var nu bortgångne Ruben Rausing eller närmare bestämt några av hans anställda. Ruben ville bli rik och satsade på en marknad där möjligheterna att göra stora pengar på de rätta ideeérna fanns, han sa helt sonika upp sig från sitt jobb som ”påläggskalv” i Stockholms Enskilda Bank och startade ett förpackningsbolag, Åkerlund&Rausing. Några anställda inom företaget råkade sedan göra en riktigt fin uppfinning, en pappersförpackning i form av en tetraeder/pyramid. Det kanske inte låter så mäkligt och det tog många år innan man fick en fungerande verksamhet men i grunden var ”tetran” en revolution, fullt i klass med ett annat svenskflaggskepp såsom kullagret. ”Tetran” medförde att man kunde transportera flytande livsmedel i en lätt, hygienisk förpackning men det viktigaste av allt var att man kunde förpacka det flytande livsmedlet i ett slutet kontinuerligt system. Det kanske inte låter så märkligt men denna lilla förpackning har sparat många människors liv i världen, då inga bakterier kan ta sig in i förpackningen och medförde också att lagringstiderna ökade markant vilket inte minst var en sak som sparat många av världens U-länder från svältkatastrofer. Dessutom kunde man minska kostnaderna på alla mejerier, transportföretag och hos dagligvaruhandlare.
”Tetran” har sedan utvecklas i en mängd olika former, fyrkantiga förpackningar, påsliknande, med skruvkork, Hexagonliknande osv. Företaget Tetra Pak har också utvecklas, efter de första 30 årens ”hawaiiföretagande” och återkommande kriser och konfliker. 1990 så köpte man upp ”gamla” Alfa Laval och bytte namn till Tetra Laval.
Det finns givetvis ingen fullödig årsredovisning över företaget hemlighetsfull som man är men kortfattat så består idag Tetra Laval av tre rörelsedrivande helägda bolag. Dels Tetra Pak, en av de mest internationella företag vi har i Sverige med verksamhet i knappt 200(!!) länder och en årsomsättning på ungefär 90Mdr. Sedan finns i koncernen en del av ”gamla Alfa Laval” dvs DeLaval som riktigt stora på mjölk maskiner, omsättning ung 11Mdr, sedan företaget Sidel som är väldigt okänt men deras plastflaskor är väldigt kända dvs dom gör PET flaskor. Omsättning ca. 13 Mdr.
Totalt omsätter de rörelsedrivande bolagen således 115 Mdr och om man var börsnoterade så hade man varit en av de absolut största företagen i OMXS30. Sedan utöver de rörelsedrivande bolagen så finns det givetvis en mängd olika tillgångar, bland annat så är man största ägare det på börsen återintroducerade verkstadsbolaget, Alfa Laval med ung. 30% av kapitalet. Sedan finns det säkert en ”hel del” andra tillgångar i bolaget kan man misstänka så sent som 1995 så köpte en av Rubens Rausings barn och hans familj ut den andra delen av släkten. Halva Tetra Laval köptes då för 40Mdr, kontant mao ett sammanlagt värd på 80mdr, sedan dess har ju Tetra förpackningsrevolution fortsatt så värdet är väl minst dubblat till idag.
I dag finns i bolagets styrelse , 3 st barnbarn till Ruben Rausing. Alla lär nog för övrigt vara bland världens allra rikaste individer. Jörn, Finn och Kirsten Rausing, den sistnämnda med en frisyr minst lika hårresande som *hon på Sverige television vad hon nu heter*. Wolksswagenchefen BERND PISCHETSRIEDER sitter för övrigt också i styrelsen
Tetra Laval är som sagt en av de mest internationella företag med svenskanknytning som vi har. Det är också ett företag som kanske har den tydligaste inriktningen på de sk. BRIK länderna. Kina är största marknaden och Brasilen nummer två. Även om Tetra givetvis är stora i USA och har många viktiga svenska underleverantörer såsom exempelvis Kinnevikägda Korsnäs som tillverkar vätskekartong.
Och sist men inte minst, i söndags var jag på barndop och fick uppleva tetrans baksida dvs man sticker i ett sugrör i förpackningen lämnar över den till en liten tvååring som klämmer till allt för hårt med beryktat resultat….. Varför finns det inte en backventil i sugrör som det finns i ex. en pipmugg, vore väldigt praktiskt för bordsgrannar till 2 åringar? Borde försöka uppfinna en sådan och ta patent.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant som vanligt med dina företagsdragningar, tack för mkt bra blogg!
SvaraRaderaJag gissar att du syftar till Elisabeth Höglund vad avser frisyren :)
\PD
Håller med föregående kommentator här och tackar och bugar för en bra dragning om ett företag som jag tycker är intressant men inte visste så mycket om, en fråga:
SvaraRaderaHar Tetra Laval patent på denna typ av förpackning och är därmed ensamma om produkten?
Ett annat onoterat bolag av intresse kanske kunde vara Stena, jag blir lika imponerad varje gång jag snurrar runt på deras hemsida. Alla dessa dotterbolag som i sin tur äger hur många bolag som helst, utspridda i alla världens hörn. Imponerande!
SvaraRaderaTrevlig blogg, Tack!