fredag 14 augusti 2009

En konjunkturindikator så god som någon annan?

Investors Vd, den skönskrivande Börje Ekholm använder ofta kulspetspennan i Investors rapporter om en egen konjunkturindikator som han följer. I Börjes fall så var det visst någon shoppinggata i New York där nu senaste trenden var att allt fler butiker har bommat igen, klart värre än första kvartalet men han också kunde konstatera den gode ekholm att ett antal butiker nu byggdes om för nya kunder vilket man kanske skulle kunna säga är lite hoppfullt om framtiden och kanske var det inga direkt gröna skott i ekonomin men i alla fall att stammen på trädet i vart fall inte är helt genomrutten.

Själv så åker jag ofta förbi ett litet sågverk och jag har börjat bli allt mer medveten om att en kort blick på sågverket också verkar vara en hyfsat god temperaturmätare. Det lilla sågverket har en ganska så enkel överblickbarhet och kortfattat så ligger på ena sidan om verket ett virkesförråd med timmer och på andra sidan av bruket så ligger en brädgård med inplastade sågade plankor klara för leverans.

Egentligen fram till förra sommaren som var det en ganska så jämn och fin balans mellan virkeslagret och brädgården med min novisa blick. Det var lagom fullt på båda sidor så att säga. I början på hösten 08 så var det uppenbart att sågverket hamnade i problem. Virkeslagret växte över alla bredder till följd av att man köpt in mer än vad efterfrågan var och man fick inte vidare sålt något heller så brädgården blev överfull den med. Det lilla sågverket fick mao klassiska lagerproblem och man kunde riktigt se hur sågverkets pengar nu låg på gårdsplan klart mer än på bankboken. Det lilla verket inledde nu operation lageravveckling och jag kan tänka mig att man mer eller mindre bommade igen produktionen i vintras, säkerligen med ett antal uppsägningar som följd.

Sakta men säkert så började man i alla fall minska ned brädgården något med att i alla fall sälja lite av sitt lager om än att virkeshögarna var väl så stora tack vare produktionsstopp.

Men det var en mycket intressant syn som senast mötte mig som sågverkssneglare vid senaste blicken i går efter att inte sett till det lilla bruket på hela sommaren. För det visade sig nu att i stort sett hela virkeslagret var förbrukat förutom några få virkeshögar, en rejäl och radikal lageravveckling av virkeslagret hade nu skett och med tanke på att brädgården i våras var i hyfsat läge så har man kunnat frakta iväg i produktionstakten.

Man kan väl tänka sig att efter frågan med ROT-avdrag har ”kickat igång” när det byggts altaner, byts fönster och inte minst som mig själv dvs det kanske har byggts ett och annat kajakställ i sommar och kanske skvallrar det lilla sågverket om att den allra värsta lagersituationen nu är avklarad och nu handlar det helt enkelt om att producera och leverera i jämn om än något mindre takt än högkonjunkturåren 2006-2007. Säkerligen kan nu också en och annan skogsbonde sälja lite timmer igen efter marknaden för detta mer eller mindre varit stängd i knappt ett år.

4 kommentarer:

 1. Bara att hålla med att det nog är ROT har själv anlitat både snickare elektiker rörmockare med ROT.
  Kul med dessa små iaktagelser dessa kan vara guld värda på mindre börsnoterade företag om man ser hur derass ruljans är.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är en skandal att svenska folket ska finansiera fastighets och bostadsrättsägares renoveringar. Pengarna borde gå till sjukvården, skolan och liknande. Personalen går på knäna och Svenssons kostar på villan med statliga pengar.

  Vem tänker på de som bor i hyresrätter ? Pensionärer som betalar högre skatt än arbetande ?

  SvaraRadera
 3. Tja Anonym, det är ju ganska många som håller med dig om att folks pengar egentligen är statens. Att konfiskera är väl den enklaste formen att omfördela och i dessa tider verkar ju alla politiska läger vara överens om att politisk styrning är vad som kan lösa våra problem.

  Det borde väl vara ganska allmänt känt att länder som valt att fokusera på storleken på kakan klarar sig bättre än de som fokuserar på fördelningen av den, men få verkar ju bry sig om det, i alla fall inte här i Europa. Vi får väl se om vi kommer starkast ur krisen...

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det är konstigt med ROT varför bara gynna dem fler branscher är drabbade varför inte hotell så man får halva priset på ex spa eller konferenser eller lunch. Eller billigare när man handlar kläder bilar elektronik mm?

  SvaraRadera

MediaCreeper