torsdag 27 augusti 2009
Fegisar vinner i längden
Svenska Dagbladet( i alla fall på nätet) har idag flera artiklar med Fredrik Lundberg med en lätt kritisk ton. Lundbergs ammunition är slut, inget börsklipp för maktbolagen, Lundberg förvånad över det kraftfulla börsrallyt
Mao så har nu e24.se bytt fott och från att ha varit pessimister om framtiden och kritiserade av SHB/Lundbergssfären (när det var köpläge) till att nu vända på klacken och istället ta upp att tesen att "Lundberg har missat börsrallyt" osv.
Det är givetvis ett korrekt konstaterande att flera av de svenska investmentbolagen inte har direkt varit aktiva på köpsidan. SHB har gjort knappt något, Investor har stöttat sina innehav i nyemissioner, Kinnevik har kasat nya pengar efter gamla i Metro, Ratos har bara gjort små tilläggsförvärv osv.
Jag kan tycka det är lite besynnerligt att våra affärstidningar som Dagens Industri, Svenska dagbladet, Affärsvärlden osv är så sensationshungriga på dom stora affärerna i Näringslivet samtidigt vill jag nog säga att dom är ganska dåligt införstådda i hur våra svenska investmentbolag verkligen fungerar.
Kortfattat så kan man säga att svenska investmentbolag har och kommer alltid ha väldigt små möjligheter att göra stora tilläggsförvärv i stora börsnedgångar. Förutsättningar för dessa förvärv är helt sonika att man säljer av innehav. Investor försäljning av Scania är ett lysande exempel, dess pengar kan Investor använda (även om man redan bränt iväg mer än hälften), den andra möjligheten är ökad skuldsättning eller ett stort operativt kassaflöde (dvs ett år av kraftigt ökande utdelningar från innehaven). Skuldsättning är ofta problematiskt i stora nedgångar och kassaflödet är ju bara att glömma när tiderna blir sämre, tvärt om blir det ofta tvärt om dvs bolaget måste öka sina skulder enbart för att betala ut fjolårets utdelningspliktiga resultat, En miljard av Investors kassa försvann på så sätt i våras utan minsta notis i affärspressen.
Men även trots dessa faktorer och investmentbolagen hade gjort förvärv så är detta faktiskt något som inte skulle märkts direkt mycket. Hade Investor köpt in sig i ett bolag i våras för låt säga 1Mdr och kursen har gått upp 50% så har man som sagt tjänat 500Mkr vilket ger ung en halvprocent eller något på Investors substansvärde. Dvs det som spelar roll och verkligen roll är innehavens kort och långsiktiga utveckling. Vältajmade börsaffärer spelar (i all fall kortsiktigt) väldigt liten roll.
Men åter Till herr Lundberg och hans Lundbergföretag som för övrigt idag rapporterade sent som attan för det andra kvartalet, har dom verkligen varit så dåliga på att ta tillvara möjligheterna?
Låt oss ta en titt på kassaflödet i Lundbergs.
Lundbergs har det första halvåret fått 881Mkr i Aktieutdelningar från sina innehav samt 148Mkr i rörelseresulat från sina fastigheter. Totalt ung. 1Mdr.
Denna miljard har Lundbergs använt på följande sätt:
-Man har delat ut 372Mkr till sina aktieägare
-Man har investerat i börsaktier för 313Mkr
-Man har gjort fastighetsinvesteringar på 87Mkr
-Samt betalat skatt, räntor och kostnader för moderbolaget på ung. 100Mkr
Det som är kvar upp till miljarden har man använt för att minska sin nettoskuldsättning lite.
Att göra nettoinvesteringar i aktier på dryga 300Mkr och 87Mkr i fastigheter är ingen liten summa även om Lundbergs är ett stort bolag, att dessutom göra detta samtidigt som man betalar utdelning till sina ägare och amorterar ned sina skulder är bra/förståndigt klokt.
Är då ammunitionen slut som E24.se skriver? Knappast om man studerar Lundbergs balansräkning. Det är sant att Holmen har långt kvar till nästa extra utdelning, och när det gäller Hufvudstaden så blir det nog bara en liten utdelningshöjning till nästa år, Industrivärden, Sandvik lär sänka utdelningen, medan resten nog förhoppningsvis kan behålla sin utdelning. Men trots nästa vårs lite sämre inkomster så har Lundbergs resurser då man är så stadd i kassan.
Lundbergs är dock konservativa och man har uttryckt en "tak" på skuldsättningen som är 50% skuldsättning av sina fastigheter och börsportföljen helt obelånad. För att komma upp hit så kan man investera knappt 1,5 Mdr. En trevlig krigskassa att ha och man kan också jämföra lite med andra bolag. Låt säga att Lundbergs skulle låna upp sina fastigheter lika mycket som ett stabilt bolag som Fabege och sedan låna upp sin börsportfölj som Investors maxlånetak på 30% då har Lundbergs ett kapital att ta av som är drygt 9Mdr stor. Tillsammans med sin och döttrarnas egna börsportföljen så skulle mao Lundbergs redan idag i stort sett kunna köpa ut Industrivärden från Börsen, men fram till dessa dröjer nog en 15-20 år...
Etiketter:
Industrivärden,
Investor,
Lundbergs
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bra och pedagogiskt, tack för utbildningen.
SvaraRadera/Martin
Varför jobbar du inte som ekonomijournalist istället för vad det nu var statlig tjänsteman. Du skriver ju bättre än de.
SvaraRaderaÄr det bra för oss som äger både Lundbergs och Industrivärden med ett uppköp från Lundbergs eller skall man fasa för det?
affärstidningarnas sensationsrapportering (tillsammans med upprepade rena felaktigheter..) under krisen har gjort att jag aldrig mer kommer lägga ett öre på tidningarna. Tilliten har helt försvunnit. Tyvärr också gällande AFV som tidigare stod ett snäpp över de flesta andra tidningar.
SvaraRaderaBra skrivet, hade själv dålig koll på Lundbergs. Ligger (relativt) tungt i industri just nu, men kommande köp lär bli inom fastighet och investmentbolag. Några speciella att rekommendera om man vill äga långsiktigt och få bra värde för priset?
SvaraRaderaSkall bolag som SCA leva i 20 år till krävs en acceleration i utbyte av energi, det räcker inte med ett par vinmöllor med vinst om ett par år samt uroldriga vattenkraftsrättigheter. SCA dör väl ut då asien kommer med bättre och snabbväxande virke?
SvaraRadera/En bekymrad skogsägare