tisdag 24 november 2009

Kan man i en blogg påverka?

Vi har i Sverige mycket att vara stolta över. I ett internationellt perspektiv är många saker mycket väl fungerande i detta land med de fantastiska årstiderna. Vi har goda demokratiskta processer i vårt land, vi har t.ex. en utmärkt offentlighetsprincip, myndigheter som överlag är välskötta och kostnadseffektiva, liten korruption och dessutom ett av de länder i världen där medborgarna är mest benägna att betala räkningarna vi får hem i brevlådan (vilket för övrigt är en siffra som kredithanteringsbolaget Intrum Justitia följer upp årligen).

Självfallet slår vi oss svenskar för bröstet också i många områden där vi kanske inte är direkt världsbäst exempelvis så är kunskaperna i mattematik bland högstadielelever inte direkt top of the line och det är procentuellt fler polacker än svenskar som har fjärrvärme i sina bostäder. Men det är inte detta jag tänkte skriva om utan den allra första paragrafen i den svenska regeringsformen, ”all offentlig makt utgår från folket”

Jag fick en kommentar i mitt kritiska inlägg om Allemanskonto/spardepå att jag borde skicka detta till de som idag är de som är sekreterare i sparskatteutredningen och föra fram mina synpunkter. Jag är nog benägen att hålla med, att sitta och ”gnälla” i en inte direkt enormt trafikerad blogg är väl kanske inte det mest produktiva som man kan göra här i världen om man vill påverka och göra sin röst hörd. Så i söndags kväll gjorde jag som kommentatoren sa, tog mig en eller två minuter av mitt liv och mailade över mitt ”alternativa förslag” hur jag tycker skulle kunna förändra en del av den minst sagt krångliga beskattning som idag finns på värdepapper som ett underlag till den kloke statssekreteraren Ingemar Hansson som nu leder sparskatteutredningen.

Ingemar hälsar och tackar idag för de synpunkter som inkommit och tar med dessa i det fortsatta utredningsarbetet och i självfallet i den svenska offentlighetsprincipens anda diariefört dessa synpunkter som inkommen allmän handling denna gång med diarienummer Fi 2009/7429.

Vad har du gjort för den svenska demokratin idag?

2 kommentarer:

  1. Imponerande. Hoppas du blir omnämnd i det slutgiltiga förslaget bara.

    Har inte gjort något för demokratin idag, men när IPRED-lagen diskuterades som hetast ringde jag till en handfull riksdagsmän och uttryckte min åsikt.

    Väldigt olika reaktioner man fick. Allt från att de lyssnat och noterat, till frågan om hur jag fått reda på deras telefonnummer.

    SvaraRadera

MediaCreeper