torsdag 27 maj 2010

Klarar grevens barn av att axla manteln?

Ett bolag som det skrivs förhållandevis lite om är Investment AB Latour. Det är egentligen mycket märkligt då Latour bevisligen är ett synnerligen framgångsrikt företag, faktiskt nästintill i klass med HM. Detta HM som skrev skriv spaltkilometer om medan Latour för en förhållandevis tynande tillvaro i media och bloggosfären, märkligt.

Innan vi dyker in i Latour så tar vi och vänder blickarna mot Latour huvudägare, Familjen Douglas. Gustaf Douglas och hans familj är en av Sveriges allra rikaste familjer och även om Latour är ett vitt och brett ägarbolag så är detta i fallet Douglas bara en del. Douglas äger dels ett stort fastighetsbestånd och genom företaget Boxholms Skogar är en av de allra största privata Skogsägarna i landet. På detta består sedan sfären av två ägarolag SäkI (Säkerhetsintressenterna) samt Investment AB Latour. SäkI är ett rent aktieförvaltande bolag. Sammantaget så kan man nog säga att Greve Douglas har sitt på det torra. Nu kan säkerligen många tro att Douglas har fötts med guldsked i mun, vilket faktiskt inte är fallet även om han säkerligen fick studierna vid Harvard betalada av någon fond från Riddarhuset. Nej, Douglas är en sann företagsbyggare även om han per definition är just adlig Greve.

Investment AB Latour som denna bloggpost skulle handla om är det lätt att fatta tycke för. Det är helt sonika ett gammalt hederligt sk. Blandat investmentbolag som dels består av ett flertal olika helägda bolag och dels en förhållandevis omfångsrik aktieportfölj. Det är också om man ser till historien lätt att fatta tycke för driften av Latour då det finns en form av skön pragmatism i bolaget. Även om bolagen förvaltas långsiktigt så finns det egentligen inga heliga kor. Det har köpts bolag, sålt bolag, styckats bolag och deltagits i strukturaffärer allt i syfte att utveckla verksamheten.

Historiskt så är det ett bolag som står för den allra mest fantastiska avkastningen, Securitas. Ett bolag som Douglas var med om att ta över i början av 80-talet efter en hård ägarstrid med finansmannen Robert Weil. Securitas har sedan dess varit en framgångssaga utan dess like. Det har knoppat av bolag såsom Assa Abloy, Securitas direct (uppköpt), Attendo (uppköpt), Niscayah, Loomis, Telelarm (uppköpt). Mm. plus då alla utdelningar under åren som delats ut.
Idag består bolagets börsportfölj av följande 10 bolag i fallande värde, Assa (41%), Securitas(20%), Sweco(16%), Fagerhult(5%) Munters(5%) , Loomis (4%), Niscayah (4%), nederman (3%), HMS (1%) och Elanders (en dryg halv procent).
De helägda bolagen är indelade i 4 ”divisioner”, Hultafors (Snickers kläder, handverktyg och Wibe stegar), latour Industrier (företagen som blev över), Specma (främst underleverantör till fordonsindustrin) samt Swegon (klimatsystem)

Om vi tittar på Latour substansvärde av idag så utgör industriföretagen (utan finansiella skulder) ett substansvärde om ca. 7,5Mdr eller 60kr per aktie (av företaget uppskattat multipelvärdering) sedan börsportöljen som idag (25/5)har ett värde på 9,2Mdr eller 71kr per aktie. Sedan tillkommer lite mer finansiella tillgångar på lite mer än en krona per aktie samt en finansiella nettoskuld på 757Mkr eller 6 kr per aktie. Så den finansiella tycker är förhållandevis god. Det totala substansvärdet är mao ca. 126kr per aktie mot dagens kurs på 85kr per aktie. Substansrabatten är mao förhållandevis höga 32% idag den 25 maj.

Sammantaget så kan man säga att man genom Latour får mycket av vad svensk Industri och tjänstesektor har ett erbjuda genom Latour. Det finns globala jätteföretag som Securitas och AssaAbloy, internationellt ”medelstora” företag såsom Munters, Loomis och Sweco mfl. och sedan ett vitt spektrum av mindre företag som är underleverantörer till den svenska fordonsindustrin, nischade handelsföretag som säljer Snickers byxor och Wibestegar eller Swegon som tillverkar klimatsystem. Kort och gott ett tvärsnitt av svenskt näringsliv med klar övervikt på just den svenska ekonomin med undantag av fastigheter, skogsindustri samt vård och läkemedel. Komplettera med Investor och Lundbergs och det blir en svårslagen bred ”indexfond” skulle man kort och gott kunna säga.

Men ett annat problem med Latour är att greven nu är en man med aktningsvärd ålder och för den långsiktige handlar det nu om att hans barn (som för övrigt sitter i flera styrelser) har förmågan att axla den föregående generationens bravader. Douglas är en nästan lika stark personlighet som Jan Stenbeck en gång i tiden var.

8 kommentarer:

  1. Men i Rörvik Timber gick han på en nit ... i och för sig genom Vasatornet.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar verkligen Latour, det känns sådär tråkigt, men visar ändå på fantastisk avkastning historiskt. Själv har jag ökat i Latour, skrev även om Latour i Pratompengar, då den var nere i 85kr, då hade den gått ner 28,5% sedan toppen iår, enligt mig för mycket.

    Jag tror (hoppas) att Sweco kan bli det "nya" Securitas. Sweco är verksam inom flera branscher som framöver kommer bli viktiga t.ex. energi, miljö och infrastruktur. Dessutom förvärvar de och kan mycket väl avknoppa bolag i framtiden.

    Sedan tror jag även mycket på Nederman och HMS Networks framöver.

    Visst kanske inte avkastningen blir lika bra när gamle Douglas slutar, men jag tror ändå att framtiden ser ljus ut för Latour, det är ju inte bara han som sitter på kompetensen, utan företagskultur osv. brukar ju "sitta i väggarna" :).

    SvaraRadera
  3. Jag tycker multipelvärderingarna på de onoterade industribolagen är på tok för höga!

    SvaraRadera
  4. Gustaf Douglasmaj 27, 2010

    Ungarna kommer att göra ett int jobb i framtiden. Det är bara att köpa.

    SvaraRadera
  5. Om du (Cristoffer) skulle investera i ett investmentbolag idag, vilket skulle det då vara?

    /Hans

    SvaraRadera
  6. omskoladmaj 30, 2010

    Kul att du uppmärksammar Latour!

    SvaraRadera
  7. Stark personlighet..har träffat GD ett antal gånger, allt från bröllop till jobbrelaterat och kanske får man inte säga detta om en så bevisligen framgångsrik man, men gör det ändå - en urtrist typ helt enkelt.

    Hoppas nästa generation kan bryta mönstret och traditionerna en smula i alla fall.

    Vi behöver mer chefer som sticker ut lite - tex Ola Rollén för Hexagon som hellre syns i skateboardrampen än på golfbanan. Eller Spotifys grundare - så mycket roligare karaktärer!

    SvaraRadera
  8. Skulle gärna se din syn på Latour 2014. Verkar som om nästan inga bevakar Latour och det är svårt att se vad en rätt värdering på bolaget är idag.

    SvaraRadera

MediaCreeper