lördag 8 maj 2010

Utställande av säljoptioner, ett alternativ till köp-loss

Det börjar allt mer bli ruskigt i den allmänna ekonomiska utvecklingen, en volalitet som går i taket, statsobligationsräntor som skenar och börser som rasar. Det är inte lätt att vara optimist i dessa dagar inte även om mycket av världen utanför den finansiella tuggar på mer eller mindre som innan.

Säkerligen är det en del investerare som just nu sitter mer ganska så stora proportioner likvida medel där man ev. har för avsikt att nu kanske ”fyndköpa”, börsen har gått upp kraftigt innan de senaste dagarnas ras och de flesta svenska aktiebolag har nu haft sina aktieutdelningar så det finns anledning att tro att många nu har en hel del pengar på ”sidolinjen”. Även för egen del är det lite så, då jag inte riktigt är förespråkaren för ”regelbundet fond/aktiesparande”, själv sparar jag på rena kontanter på ett bankkonto ….och änvänder istället en hel del tid till att läsa och baka bröd.

Men hur gör man då i denna situation?
För det första så gäller det givetvis för en långsiktig investerare att först av allt fastställa huruvida det finns bakomliggande värden som står i någorlunda proporttion till priset. Det är lätt att ryckas med att i det blir billigt bara för att det rasat ordentligt några dagar men man bör komma ihåg att börsen idag är lika högt värderad som i januari.

Bloggaren 4020.se skrev ett inlägg om att använda sig av köp-loss dvs en omvänd stopp-loss dvs man har en bakomliggande köporder som effektueras om den aktuella aktien rasar ned till en viss förutbestämd kurs. Oftast betydligt klokare än att slänga sig på köpknappen i känslomässigt tillstånd för att börsen rasat kraftigt några dagar.

Men jag skulle ändå vilja tipsa lite om en annan variant på temat ”fyndköp” om man tror så kan vara fallet som i högsta grad är intressant idag när nu volaliteten ökar betänkligt och smått skrämmande och man ev. har gott om likvida medel som man givetvis vill förränta med god ränta eller goda investeringar. Tipset är då kort och gott att ställa ut säljoptioner.

Att ställa ut säljoptioner medför att du åtar dig att köpa en viss aktie på en viss kurs för detta får du en premie. Detta är givetvis ett nollsummespel för det finns allt en motpart till dig (dvs den som köpt en säljoption) har ju rätten att sälja aktier för en viss kurs. Mer om detta lite senare.

Vi ett hypotetiskt exempel.
Du har en kassa med likvida medel du skulle kunna tänka dig att köpa SCA aktien för 80 kr. Antingen så kan du ordna en ”köp-loss” enligt 4020.se beskrivning då köps helt enkelt aktien in och kursen går ned till den kursen du bestämt i detta fall 80. Går kursen inte ned till din köpkurs så händer ju ingenting mer än att du kommer gräma dig över att det inte blev något köpt.

Alternativet till "köp-loss" är då att ställer ut säljoptioner där du åtar dig att köpa SCA i september (den 17:e för att vara exakt) för 80kr alldeles oavsett vad kursen då står i. Det som blir skillnaden mot ”köp-loss” är att du som optionsutställare erhåller kontanter (precis som en extra aktieutdelning) som tack för ditt löfte att köpa SCA för 80kr i september. Några pengar får man ju inte för att ha en löpande "köp-loss".

I dagens volatila marknad så erhåller du idag ca. 2,50kr per aktie för det aktuella löftet om att köpa SCA B för 90kr i . Dvs åtar du dig att köpa 1000aktier så får du 2500kr i kontanter (minus courtage). Givetvis är det viktigt att då verkligen hålla beredskapen att köpa aktien för 80kr (dvs 80 000kr i kontanter) under hela löptiden. Om aktien inte dippar ner till 80kr ja då blir det inga aktier inköpta men å andra sidan så får du möjlighet att använda dina pengar hur du nu vill.

Optioner ökar i pris vid högre volalitet (alla andra faktorer såsom kurs och ränta) det gör i alla fall enligt mig att utställande av optioner blir som mest lämpligt i stökiga tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper