Alla renoveringstokiga hemmafixares favoritbutik är nu på väg mot börsen, jag talar naturligtvis om byggvarukedjan, Byggmax som inte bara säljer bra varor utan även billiga sådana.
För byggmax är billigast (i alla fall i 9 fall av 10 skulle jag kunna tro) oavsett om du skall lägga ett nytt golv, bygga en altan eller måla om garaget. Sedan kanske man inte i alla fall ha de mest prima produkterna men min personliga uppfattning är att man är vad Lidl är för dagligvaruhandeln, billigast kort och gott.
Byggvaruhandeln är dock en synnerligen konkurrensutsatt verksamhet och det finns byggvarukedjor idag i minsta lilla håla. Personligen har jag både en Bauhaus, K-Rauta och XL-bygg inom 10 minuter bilfärd. Till närmsta byggmax så tar det nog närmare 20 minuter så det finns som kund gott om alternativ när man skall köpa trallvirke eller en renssil till stupröret hemma. Om jag får lov att avge min personliga favorit att handla hos så skulle jag nog säga den tyska jätten Bauhaus om man vet vad man vill ha och XL-bygg om man är i behov att fråga personalen om råd, sagt från en individ med tummen konstant mitt i handen (vilket paradoxalt nog är lite konstigt med tanke på att min farfar var en mycket duktig snickare och min far arbetat hela livet inom byggbranschen).
Byggmax har idag en marknadsposition där man har 6% av den svenska marknaden med det är man sjunde största företag i sin nisch. Bauhaus är störst vilket är ganska unikt då det företaget enbart funnits i Sverige i några enstaka år. Bauhaus har också riktigt, riktigt stora butiker, man behärskar 12% av den svenska marknaden med enbart 15 butiker. Byggmax har 6% tack vare 43 betydligt mindre butiker. Byggmax anammar i sin tillväxtstrategi samma principer som Hennes&Mauritz dvs man öppnar varje år fler butiker och skall på vis uppnå tillväxt. 1993 hade Byggmax 3 butiker, 2010 kommer man idag ha 51 svenska+13 norska+3 finska butiker och tanken är nog att öppna fler butiker över tiden till det står en Byggmax butik i var kvarter på jordklotet vid tidens ände.
Företaget Byggmax som börsnoteras har de senaste åren ägts utav Ratos konkurrenten Altor sedan år 2006. Det har varit en alldeles lysande affär för Altor som om jag förstår saken rätt. Tillsammans med andra ägare under 2007 hade man ca. ca. 90Mkr i eget kapital+ 1 dryg Mdr i lån i balansräkningen (Gösta Berling vilken belåning..). Idag så finns det vid senaste årsskifte 337Mkr i eget kapital och ca. 800Mkr i lån. Så Altor mfl, har mer än tredubblat pengar på knappa 4 år. Om man nu dessutom lyckas sälja in Byggmax på börsen till till 2,5ggrdet egna kapitalet så har avkastningen på investeringen varit minst sagt lysande och Altor jublar nog hela vägen till banken för de pengar man får in från de aktier som säljs av.
Byggmax har i sin balansräkning en rejält stor goodwillpost. Denna goodwillpost härrör sig från att att Altor i sin tur genom dotterbolaget Byggmax Group (företaget som nu börsnoetras) köpte Byggmax i sin tur för betydligt mer än eget kapital (fast man betalade med 90% lån). Skulle man skriva ned hela goowillposten så hamnar Byggmax Group på obestånd. Vilket inte är helt ovanligt i PE-ägda bolag.
Byggmax ar expanderat kraftigt de senaste åren och dessutom med tanke på att det varit ett privatägt bolag med skyhög belåning så skall man vara synnerligen försiktig med att övertolka de senaste resultaträkningarna, de stämmer illa med den bakomliggande verksamheten. Bättre att titta på årliga skillnader mellan balansräkningar eller i kassaflödet.
Den bakomliggande verksamheten i Byggmax är helt klart lönsam och det vore väl skit annars med tanke på den goda ROT-konjunkturen som varit de senaste åren. 2009 hade Byggmax t.x. en avkastning på eget kapital om 63%, inte illa men en hel del tack vare den höga belåningen. Man kan då fråga sig vad som gör Byggmax så lönsamt? En förklaring är att företaget är rejält strippat, det enda man äger är i stort sett varulagret, man hyr sina lokaler, man leasar i stort sett varenda maskin som behövs för verksamheten t.ex. transporttruckar och kassasystem detta gör att man binder lite pengar men är å andra sidan mycket känslig för svängningar i efterfrågan på företagets varor.
Den som till övers tänker sig köpa aktier i Byggmax skall nog ta och sätta in en slant med pengar på ett sparkonto vid sidan om sina aktier då företagets belåning gör att risken för nyemissioner blir stor om det blir dåliga byggtider. Men fortsätter byggkonjunkturen vara bra och räntan låg så kommer det strömma in mycket pengar i Byggmax, men prislappen för den möjligheten är helt klart ganska hög om man räknar in skulderna även om p/e talet ter sig ensiffrigt.
Clas Ohlsons styrelseordförande sitter förresten i styrelsen för Byggmax.
Lidl billigast? Naa...
SvaraRaderaFast likheterna är stora annars, ett litet sortiment, slimmade butiker osv. Fast Byggmax är nog en större succe än Lidl.
Dock, skulle inte sätta ett öre i bolaget till den föreslagna värderingen.
Då är vi överens, framförallt är det de stora lånen som "skrämmer" mig, EV blir riktigt högt och så länge som det ligger över 1 så tackar jag för kaffet ang. Byggmax.
SvaraRaderaEV 1 i relation till försäljningen...
SvaraRadera