I mitt inlägg om Skanska framkom flera initierade kommentarer (och mail som jag fick) kring historik i företag och historiska börskurser. 100 aktier i Skanska 1980 var kort och gott en rejäl post, betydligt mer än 100 aktier av idag. Det verkar som om 1980 slutkurs på Skånska cements aktie var strax 584 kr eller var det nu var. 584kr är ganska mycket i aktiekurs med dagens mått i nominella termer. Sedan har ju också penningvärdet försämrats en hel del, så en aktie i Skånska cement för 584kr i 1980 penningvärde motsvarar idag 1782kr. Att köpa 100 aktier i Skanska anno 1980 var mao ung som att köpa aktier på ett bräde för 178 200kr, troligen var det få småsparare Karlsson, Svensson och Johnsson som köpte aktier för så mycket i en enda aktiepost.
Mao verkar det ha gått lite inflation i priset på Skanska aktiekurser? Det är ju betydligt enklare att köpa 100 Skanska aktier idag för ynka 13 000kr så min jämförelse med att "lilla" 100 aktier i Skanska blivit ca. 2Mkr haltar en hel del.
Låt oss forska vidare i mysteriet med aktiekurser
Vi tar exempelvis år 1955, året då undertecknads far föddes, vid utgången av detta år var det följande börskurser som gällde för några kända företag.
Svenska celulosa aktiebolag 420kr
Atlas Copco 50kr
Sandvikens Jernverk 210kr
Svenska Kullager 351kr
ASEA 209kr
Skånska cement 650kr
Electrolux 151kr
LM Ericsson 46kr
Sedan dess har alla dessa företag otals gånger splittats genomfört nyemissioner, fondemissioner etc. Så alla dessa företag har förstås brutalt fler aktier i sin aktiestock idag.
Men så var det ju detta med en kronas värde 1955 kontra 2010. För en krona 1955 fick man mer än en enstaka karamell i lösgodishyllan. 100 aktier i ASEA för 20 900kr (i 1955 års penningvärde) var nog för de flesta en rejält stor förmögenhet. betydligt mer än 100 ASEA, förlåt ABB i dagens penningvärde och dagens aktiepris på börsen.
Omräknat till dagens priser motsvarar 1955 års aktiepriser:
Svenska celulosa aktiebolag 5513kr
Atlas Copco 656kr
Sandvikens Jernverk 2756kr
Svenska Kullager 4607kr
ASEA 2743kr
Skånska cement 8532kr
Electrolux 1982kr
LM Ericsson 603kr
Varför i sjutton hade man i nominella termer dyra aktier 1955? Varför splittade man inte ner aktier så dom kanske kostade kanske en tia (vilket motsvarar en aktiekurs på 131kr idag)? Något som kanske hade varit enklare för gemene kvinna.
Uppenbarligen så har det gått inflation i priser på aktier. enligt min ovetenskapliga undersökning. Eller om man så vill det är betydligt enklare som småsparare att köpa aktier idag än det var för 55 år sedan.
Eller helt sonika att "handelsposten" mer kanske var 10-tals aktier än 100-tals aktier i en småsparares enskilda aktieköp. En enskilda aktie i Skånska cement till kursen 8532kr känns uppenbarligen ganska så "dyrt".
Slutligen, jo jag vet att det är skillnad i värdet på ett företag och priset på en enskild aktie.
Mycket intressant ämne att fördjupa sig i. Dela gärna med dig av bra källor, det skulle som sagt vara roligt att få perspektiv på aktiehandel då och nu.
SvaraRaderaAtt aktiepriserna var högre i reella termer (antar att nominella var ett skrivfel) 1955 beror nog på att aktiesparande inte var lika spritt då, utan mer reserverat för de rikare. Dessutom var aktierna tryckta på äkta papper, inte bara siffror i en datamaskin som idag. Då var det för opraktiskt att ha en massa papper.
SvaraRaderaJag tror flute har rätt i det mesta. Det var väll betydligt krångligare och dyrare att handla med aktier 1955 så det var enbart de rika som sysslade med det. Även det där med att aktierna verkligen var tryckta på papper måste gjort splittande svårare för bolagen. Har funderat en del på de där gammla aktiebrevena som man handlade med förr. Finns det någon marknad för sånna? Skulle vara kul att ha en bunt med aktier ifrån något gammal bolag liggande hemma...
SvaraRaderaJag är emot för billiga aktier. Det leder till mycket volatilitet när spåspararna plaskar runt med småsummor. Jag vill att kurserna ska röra sig så lite som möjligt i förhållande till bolagets verkliga värde..
SvaraRaderaAnonym: Vad är ett bolags verkliga värde? Aktiekursens svängningar beror på svårigheten att uppskatta detta. Högre omsättning leder oftast till lägre volatalitet, tvärt emot vad man kan tro.
SvaraRaderaSen att flockmentalitet och rädsla ger stora svängningar är svårt att komma runt. Man kan inte gärna förbjuda människor med känslor att handla på börsen..
42379 Скачать Зеркала -
SvaraRadera