Som för som så många andra företag på börsen så lyfter nu omsättningen i de flesta innehavsbolagen i Ratos portfölj även om deras portfölj får ses som hyfsat defensiv gentemot det genomsnittliga börsbolaget, tröghet i nedgång och uppgång mao. Något som växer snabbare än omsättningen är lönsamheten i Ratos portfölj även om de faktiskt inte är allt för imponerande måste man säga, med 8% i rörelsemarginal. Då Ratos bolag generellt sett är ganska så skuldsatta innebär detta en hävstång och efter finansnetton så växer vinsterna i de operativa bolagen med ca. 30%. Inte samma tillväxttakt som våra verkstadsbolag men så finns det ju både sprit och råttbekämpare i portföljen.
De två senaste åren har Ratos drivit sina företag och gjort mestadels förvärv, bara hitills i år har man t.ex. köpt Sofa med knappt 700Mkr från egna pengar (plus lån), RM grupp tog 300Mkr av kassan, 600Mkr (netto efter refinansiering) försvann till förvärvet av hela HL display och man har delat ut frikostigt med pengar till aktieägarna med stora. Den enda försäljning man gjort de senaste åren är den nyligen genomföra försäljningen av Haglöfs som inbringade en miljard i kassan.
De stora nettoköpen man gjort de senaste åren har medfört att den enormt starka kassasituationen Ratos fick efter den mycket väl tajmade försäljningen av Hägglunds Drives 2008, Denna försäljning där man fick in över 5mdr i kontanter till moderbolage. Kassan är numera förbrukad på köp och utdelningar.
Ratos har kommunicerat att målsättningen är att moderbolaget i normalfallet skall vara obelånat. Man har också varit detta med någon månads undantag sedan sekelskiftet. Idag är situationen sådan att Ratos moderbolag netto har 71 Mkr i kassan. Sett till Ratos storlek som bolag, organisationskostnader (som endast kan betalas med moderbolagets kassa då alla innehav hos Ratos är i ring-fence konstruktion) mm. är detta mer eller mindre att räkna som ingenting. Om man föreslår en aktieutdelning som i våras om 9,50kr (mer än miljarden kronor sammanlagt) så kommer Ratos moderbolag vara skuldsatt vilket då skall se som ”ovanligt” .
Om man skall ge sig ut på lite spekulationsturer så faller det sig ganska så naturligt att Ratos nu bör ha något bolag i portföljen i försäljningsprocess. En exit innan årsskiftet hade medfört en trevlig kassaförstärkning vilket hade givet Ratos möjligheten att dela ut pengar och behålla sin situation som skuldfritt moderbolag.
Så vilket bolaget skulle man kunna tänka sig att sälja? Jag gissar med ett höftskott på Bisnode som man tidigare har försökt att sälja via en börsintroduktion som inte gick så bra och fick avbrytas. Min egen reflektion i den processen var att noteringsprospektet var bland de rörigaste jag sett och mitt intryck är att Bisnode är ett enda stort sammelsurium av diverse sammanfogade företag inom ”affärsinformation” i vart fall begriper inte jag mycket av det företaget. Bisnode omsätter ca. 4,5Mdr med ganska god lönsamhet så det skulle inbringa en hel del pengar till Ratos om man säljer det kan man tro. Ratos äger 70% av Bisnode och bokade värdet är knappt 1,2Mdr och räntebärande nettoskuld på 2,5Mdr. Så bolaget måste säljas för minst 3,7Mdr skuldfritt innan det inbringar någon reavinst för Ratos.
Ratos aktie är idag inte billig, det bokförda egna kapitalet ligger på 91 kr och kursen på lite drygt 230kr. Om man utgår från Ratos målsättning att förränta kapitalet med 20% per år medför detta då en beräknad totalavkatsning på Ratos aktieägare om 7% årligen.Ganska låg riskmarginal. Dvs det ligger redan idag i kursen att Ratos har stora övervärden i sin portfölj som man kan realisera genom exitvinster.
Haha, komiskt! Du gissa fan rätt Stockman (fast i fel bolag).
SvaraRadera"Ratos säljer hälften av innehavet i Lindab, reavinst 540Mkr och försäljningsbelopp på 867Mmkr"
Du är bra finurlig Du! Att det kom att gälla Lindab och inte Bisnode är en detalj i det här sammanhanget. Du har en intressant blogg som jag gärna följer.
SvaraRaderaVad tror Du om en eventuell split i aktien framöver? Den senaste var år 2006./G
Haha, sjukt bra timing på det inlägget :-)
SvaraRaderaAtt Ratos är så pass skuldbelagda är det något man ska vara orolig för?
SvaraRaderaVad blev det för ROI per år? klarade de 20% med Lindab?
SvaraRaderahttp://www.ratos.se/en/Startpage-EN/Press1/Press-Releases/2010/Ratos-sells-half-of-its-holding-in-Lindab---exit-gain-approx-SEK-540m/
Jo tack, det var väl tajmat inlägg.
SvaraRaderaAnonym-> Ratos är inte skuldbelagt. Nu efter dagens försäljning har man ca. 850-900Mkr på bankboken i nettokassa.
Ratos måste enligt IFRS dock redovisa innehavens skulder kolsoliderade i sin egen koncernbalansräkning då man äger så stora andelar av innehavsbolagen. Exempelvis Industrivärden måste ju inte ta upp Sandvik eller Volvos skulder.
Ratos situation är mao stark. Dock är vissa av innehaven hårt skuldsatta det råder inget tvivel om.
JT-> Tveksamt om man når 20% på dessa aktier man sålde idag. Lindab köptes ut från börsen 2001. och sedan börsnoerade Ratos företaget igen 2006. När man då sålde aktier till kursen 110kr så uppgick IRR till 30% för de aktier man då sålde
http://www.ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2006/Ratos-Lindab-noteras-idag/
Nu har det gått 4 år och man har förvissso fått lite utdelningar från Lindab men dagens försäljningskurs var 98kr. Om jag överslagsräknar så får jag IRR till att bli 17-18% kanske på dessa aktier man sålt idag.
Anonym_> Ang split så tycker jag att börskurser under 300kr knappast bör splittas.
SvaraRaderaCristoffer. Vad skulle Ratos vara värt utan Arne? Tror själv inte mycket över 100kr.
SvaraRaderaTack Cristoffer
SvaraRaderaAnonym: Som Ratosägare är jag också orolig för en framtida negativ Arnelämnareffekt!
Och där kom nästa försäljning =)
SvaraRaderaRatos har ingått avtal om försäljning av hela sitt innehav i Camfil till huvud-ägarna, familjerna Larson och Markman, för 1 325 Mkr. Försäljningen innebär en exitvinst för Ratos om cirka 610 Mkr och en årlig genomsnittlig avkastning (IRR) om 13%.
Den förväntade negativa effekten av att Arne skulle lämna Ratos tror jag är kraftigt överdriven. Detta, att Ratos är helt beroende av Arne, är en typ av kommentarer man ständigt ser småsparare okritiskt upprepa på olika forum. Jag läste själv en intervju med Arne för inte så länge sedan (kan tyvärr inte hitta länken nu) där han tydligt påpekade precis det, att Ratos är mer än bara Arne. Det är ett helt team som gör varje affär från start till mål. Visst har han gjort ett bra jobb och säkerligen bidragit med mycket men om kursen skulle halveras pga av att han slutar så är det en kraftig överreaktion som jag skulle utnyttja för att öka mitt innehav.
SvaraRadera/D