måndag 29 november 2010

Subventionerat fondsparande nästa giv?

Nätmäklarna som en gång i tiden krigade sig in på den svenska sparmarknaden fann sin nisch med hjälp av främst två faktorer, billigare courtage samt tillgång till alla bankernas fonder. (till yngre läsare kan jag meddela att för 10 år sedan fanns det betydligt fler nätmäklare än Avanza och Nordnet, men de flest är nu döda och begravda och hade exotiska namn såsom Teletrade och HQ.SE,  (ej att förväxla med HQ bank),  )

Nu för tiden skiljer det inte speciellt mycket mellan nätmäklarna och de vanliga gammelbankerna. Courtaget är för den genomsnittligare spararen hyfsat lika och numera så har ju även storbankerna fondtorg där dom förmedlar fonder från hela den svenska marknaden. Exempelvis så har Handelsbankens kunder idag möjlighet att köpa alla tillgängliga fonder på den svenska fondmarknaden

Så det har nog blivit lite så att nätmäklarna blivit en vanlig bank, eller om man skall se det tvärt om kanske när bankerna mer har blivit nätbanker. Hur som haver, same same but different för den genomsnittligare spararen. Därmed inte sagt att småaffärer för några tusenlappar eller de allra aktivaste trejders har klart bättre villkor hos nätmäklare än hos gammelbanken. Fondsparandet däremot skiljer däremot inte mycket förutom då att nättjänsten är bättre kanske

För att de två (möjligtvis skall man säga några till om vi räknar in skandiabanken, fondmarknaden.se, aktieinvest mm) starkaste överlevarna bland nätmäklarna, Avanza och Nordnet skall ha kvar sitt övertag när det gäller fondsparande så är det nog snart dags att visa lite nätmäklare 2.0 från dessa företag. Avanzas gratisfond Zero är ju en synnerligen bra produkt genom att det är en svenska indexfond utan avgifter. Fast det är nog ganska många fondsparare som skulle vilja satsa pengar i annat än svenska indexfonder.

När nu storbanker och gammelbanker har tagit in alla tillgängliga fonder i sina fondtorg så finns det bara pris kvar som konkurrensfaktor för nätmäklarna. Man måste helt sonika börja subventionera kundernas fondsparande. Idag finns ju redan en föregångare på området och det är ju statliga pensionsmyndigheten som förhandlat sig till rabatter. Rabatter som sedan återbetalas spararna genom en extra insättning på PPM-kontot på vårkanten.

Avanza har nu infört detta på lite prov att subventionera kundernas fondsparande, men i synnerligen begränsad skara. Kunden gruppen som är först ut är statstjänstemän som till övers råkar ha sin avtalspension hos Avanza. För denna lilla kundgrupp så inför nu Avanza rabatter, något som är en följdeffekt av att ”valcentralen” för statstjänstemän (Statens pensionsverk) helt sonika gått ut och krävt att bankerna skall sänka sina avgifter, annars får dom inte vara med bland valbara alternativ bland tjänstepensionsförsäkringar. Ett exempel man kan ta hos Avanzas subventioner är Swedbanks Rysslandsfond som har en ordinarie fondavgift på 2,4% medan statstjänstemännen som har sin avtalspension hos Avanza "endast" betalar 0,95%. 

Bra initiativ och jag tror inte vi sett det sista utav prispress på fondsparande. Vill också påpeka att jag inte fått ett korvöre av Avanza för detta inlägg men borde väl kunna snylta till mig lite gratis mat i framtiden kanske?

7 kommentarer:

  1. Vi får hoppas det kommer fler subventioner av fondavgifter. Fler avgiftsfria indexfonder vore som sagt alldeles utmärkt.

    SvaraRadera
  2. Ha ha! Gratis mat? Avanza? Stället blir bara bättre!

    SvaraRadera
  3. Nu har ju du svart bälte i svensk näringslivshistoria och känner säkert till detta, men hq.se köpte avanza och nordnet gick samman med teletrade, så jag vet inte om jag skulle kalla dem döda och begravda :)

    Jag har ingen direkt insikt i nätmäklarbranschen, men en gissning är att man redan får rabatter från fonderna som man behåller för egen vinning. Någon sorts kickback får man garanterat för att man förmedlar kunder till fonderna. Frågan är hur stor denna är och om ökad konkurrens från storbankerna kommer leda till att nätmäklarna tvingas ge kunderna en del av dessa pengar?

    SvaraRadera
  4. Messerschmittennovember 30, 2010

    Du nämner att Teletrade och HQ.se är döda och begravda. Vi kanske skulle kunna säga att deras död är en smula överdriven då bägge utgör en substantiell del av två välkända spelare Lite historik angående Teletrade och HQ.se

    2001 var TeleTrade under samgående med Nordnet.
    Nordnet, www.nordnet.se , var en av de första aktörerna i Sverige med att erbjuda värdepappershandel via Internet och startades av Vhman Fondkommission i augusti 1996.
    TeleTrade Financial Services AB ändrade i och med samgåendet firma till Nordnet AB.

    År 1999 bildades HQ.SE inom Hagströmer & Qviberg-koncernen. Verksamheten inom HQ.SE bedrevs i två affärsområden; nätmäklaren HQ.SE Fondkommision och fondförvaltaren HQ.SE Fonder. Dessa börsnoteras år 2000 under namnet HQ.SE Holding.
    Under hösten 2000 förvärvade HQ.SE Holding konkurrenten Aktiespar Fondkommission och därmed bildas HQ.SE Aktiespar, Sveriges då största nätmäklare enligt uppgift. Genom förvärvet inleddes ett nära samarbete med Aktiespararna.
    År 2001 byter HQ.SE Holding namn till HQ.SE Aktiespar - därigenom skapades en renodlad nätmäklare. Under sommaren förvärvade HQ.SE Aktiespar nätmäklaren Avanza, ett bolag som startats 1997.
    I samband med förvärvet byter HQ.SE Aktiespar namn till Avanza. Den 1 oktober 2001 lanseras den nya, integrerade hemsidan: www.avanza.se.

    SvaraRadera
  5. SAF-LO var nog betydligt före stadstjänstemännen hos AVANZA med rabbater på fondavgifterna.

    SvaraRadera
  6. Det skulle inte vara en dag för tidigt om rabbatter och priskonkurrans började inträffa på fondmarknaden.

    SvaraRadera
  7. Hej Cristoffer. Kul att äntligen börjat läsa din blogg. Du får det att låta som att Avanza är först ut med rabatter samt att det är nätmäklarna som har dessa men sanningen är att SAF-LO, privatarbetarna, var först ut med sänkta fondavgifter och det är mig veterligen hos samtliga bolag, inte bara nätmäklarna.
    Keep up the good work!

    SvaraRadera

MediaCreeper