söndag 21 november 2010

Nibe brinner bra


Det småländska företaget Nibe från Markaryd tillhör kategorin ”ett fint svenskt verkstadsbolag”. Begreppet välskött passar synnerligen väl in på bolaget.

Nibe är som säkert de alla flesta vet ett tillverkande företag som säljer produkter i form av värmeelement, värmepumpar av olika slag, braskaminer och diverse andra produkter med inriktning på värme. Det är få svenska företag som är så fokuserade på energibesparingar som Nibe och den bakomliggande drivkraften i företagets god utveckling ligger i privatpersoner och företags intresse för att spara energi. När den nya bergvärmepumpen installeras, spishällen förses med ett effektivare värmeelement eller när många efter fjolåret vinter u gärna vill installera en ny braskamin så är nibe med som affärspartner.

Historiskt sett under början av 90-talet gjorde Nibe en synnerligen lyckad omställning av företaget. Med dagens mått kanske det inte låter speciellt märkligt men det man gjorde var helt sonika att man gick över från att först och främst vara en producent av oljepannor till att satsa på andra uppvärmningskällor. Nibe var i relation till sina konkurrenter tidigt ute i omställningen och har varit duktig med att produktutveckling och alltid haft produkter för att svara upp mot behoven oavsett det varit bergvärme, luftvärme, ytjord, sol, pellets, ved. Ja Nibe har ett mycket brett sortiment av produkter och mycket av bolagets framgång har att göra med att man varit på tårna med produktutveckling och många gånger då "produktutveckling" genom förvärv av företag med de rätta produkterna.

Nibe har ett antal riktigt tuffa finansiella mål. Man vill årligen växa med 20% i omsättning och resultat, varav hälften skall vara organisk tillväxt. Soliditeten skall hålla sig över 30% och avkastningen på eget kapital skall ligga på 20%. Sett över en längre tidscykel (10-15år) så har Nibe varit dukiga på att uppfylla dessa mycket högt uppställda krav. Ja förutom de sista 3-4 åren, då har tillväxten gått i stå och min personliga uppfattning är nog att tillväxtmålet är lite väl upp i det blå.

Nibe har en ganska stor koncentration av försäljning (och framför allt resultat) till hösten, dvs kvartal 3 och 4. Detta gör det förhållandevis svårt att under stora delar av året bedöma och följa med hur det egentligen går för företaget. Särskilt tydligt är detta inom braskaminer och i viss mån villavärme. Nu har bolaget i och för sig presenterat det tredje kvartalet så nu går det att få ett ganska bra hum om verksamhetsåret 2010. Rent industriellt ser det i dagsläget mycket bra ut för Nibe skulle man kort och gott kunna säga. Med stor säkerhet så blir 2010 Nibe bästa år någonsin och kommer nog omsätta omkring 6Mdr någonting på helåret.

Balansräkningen som Nibe har är nu i bättre skick än på mången tid.i Sann Melker Schörling-anda så har företaget inte haft något emot att låna bra med pengar på banken i syfte att genomföra förvärv. De senaste åren har det inte blivit allt för många stora förvärv, utdelningar har det alltid varit snålt med och kassaflödet och lönsamheten har hållits upp hel okej under lågkonjunkturen. Mao sitter man idag i en ganska stark position skulle jag vilja säga med en soliditet på dryga 40% och det finns klara utrymmen att göra förvärv utan tillskott av mer kapital. Mycket av denna god situation kommer från att Nibe var ett av verkstadsföretagen som bromsade allra först in i denna lågkonjunktur. Någon man idag har gott av även om man självklart så här några år senare kanske kunde varit lite mer aggressiva.

Det finns dock ett orosmoln för Nibe som är väl värt att diskutera.Jag vill nog påstå att Nibe är ganska så räntekänsligt. Helt ovetenskapligt med tanke på hur mycket svenska folket nu lånar så kan jag tro att mycket av Nibes slutkunder (dvs familjen som sätter in en ny bergvärmepump) finansierar sina inköp med lån och det gäller nog nästan även en mindre investering som en braskamin tyvärr. Om vi får se klart högre räntenivåer så kan detta säkert drabba investeringsviljan för kunderna att göra stora investeringar som en bergvärmepump exempelvis kan vara.

Omvänt så finns det förstås också positiva faktorer för Nibe. Stigande olje och elpriser ökar med största sannolikhet kundernas vilja att sänka sina energikostnader vilket förstås går hand i hand med Nibes försäljning. Det är nog få svenska börsbolag som har sett till att sänka svenska privatpersoners växthusgasutsläpp, transporter oräknat så mycket som Nibe.

Men sedan var det ju detta med aktien….den är sällan helt billig och det kanske den heller inte skall vara med tanke på Nibe synnerligen god historiska prestationer. Börsvärdet är idag 8,2Mdr på en försäljning på dryga 6mdr på årsbasis. Sedan har man då också en nettoskuld på ca. miljarden. Pris på eget kapital ligger omkring 3,5 och bolaget brukar oftast klara av att ge en avkastning på dryga 20% på det egna kapitalet. Lönsamhetsmässigt finns nog skäl att tro att bolaget kan hålla sig uppe på tårna men hur kommer det bli med tillväxten? Ökar man tillväxten med 20% om året är det lätt att räkna hem aktien på dagens nivåer även om den är ganska uppskruvad. Men det blir betydligt värre om man bara skulle växa 5% om året t.ex.

8 kommentarer:

  1. Det är få aktier jag vill ha så mycket som NIBE, men lite billigare bara. Konjunkturen verkar ju slå riktigt hårt mot dom, ävem om NIBE långsiktigt borde vara ett superköp. Förutsatt att dom inte blir utkonkurrerade, men det tror vi inte på väl? Jag funderar på vilka pengar dom skulle kunna göra om industrier och företag började istallera värmepumpar. Det skulle röra sig om sagolika summor..

    Henke

    SvaraRadera
  2. Jag tänker lite på deras produkter.
    Har dom vattenmantlade kaminer för koppling till vattenburet uppvärmningsystem (som komplement,krissituationsläge).Jag har inte funnit att dom har det.Varför? Är det en dålig idé?

    SvaraRadera
  3. Varför kan man förresten inte använda bergvärmepumpar till att skapa el? Ett kärnkraftverk till exempel skapar ju inte el genom atomklyvning, utan genom den värme atomklyvningen alstrar. Med denna kokar man sedan vatten som via sitt ångtryck driver turbiner som alstrar el. Rätt basic egentligen. Tänk om Nibe kom på nån billig lösning här? =)

    Jag tror dock snarare att framtidens energikälla kommer vara något vi inte ens tänkt på ännu, typ energi ur den kosmiska bakgrundsstrålningen eller nåt.. =)
    Henke

    SvaraRadera
  4. Man ska alltså med hjälp av el (värmepumpar går på el) värma upp vatten till ånga som driver en turbin som producerar ännu mer el än vad som gick in pumpen...

    Varför har ingen tänkt på det?! Eller det kanske man har...

    SvaraRadera
  5. Du berör räntekänsligheten men missar en stor del av poängen d.v.s. ROI.

    Säg att en investering på 100'000kr ger 20'000kr i besparing per år. 5års ROI.
    I dagens ränteläge så kan man komma undan med 2%ränta d.v.s. kan amortera 18'000:- extra per år det tar med andra ord 5.5år för ROI.

    Skickar vi istället upp räntan till 6% blir det 14'000kr att amortera d.v.s. det tar 7,14år innan den har betalat sig själv, och rent generelt brukar det vara runt 7år som saker och ting börjar kosta pengar i underhåll och det är viss skillnad på 2kostnadsfria år och 0kostnadsfria år, inte minst med tanke på risken att räntan ökar ännu mer eller något annat oväntat händer.

    SvaraRadera
  6. @Anonym
    Värmepumpar kommar man aldrig dra el ur, däremot tror jag det skulle gå utmärkt att göra det ur pellets/vedpannan, inte nog för allt vi har i husen men finns ju gott om värme och det är bara att kyla ner ångan i akumulatortanken (varmvattenberedare) som ändå skall värmas upp.

    Strömmen skulle gott och väll räcka till att lysa upp ett hem med dioder samt ladda div. elektriska prylar som mobil, ipod etc. däremot är ju plasmatv'n ganska körd.

    SvaraRadera
  7. Hej Christoffer
    Har en fråga till dig som inte har med denna tråden att göra. Det är så att jag har börjat ett jobb och ska välja vart jag ska ha min pension. Har dock ingen aning om vart jag ska lägga den. Har bla hört från vissa att genom att inte välja aktivt så hamnar man ändå i en väldigt bra fond? stämmer detta och hur tänker du i detta

    SvaraRadera
  8. Kul reklam. Du kunde inte ha använt företagsnamnet "Nibe" några gånger till så att man inte förväxlade det med ett annat företag?

    SvaraRadera

MediaCreeper