onsdag 21 januari 2009

Pensionerna blir valfråga år 2010

Nästa år är det i Sverige val till riksdagen, landsting och kommuner. Redan nu så gissar jag att en av de största valfrågorna i valet kommer bli pensionerna.

Det finns många samverkande faktorer till att pensionerna kommer bli en stor valfråga i nästkommande val. Det första skälet är att givetvis det faktum att alla fyrtiotalister då är 60+. Utan denna befolkningsdel av demografin så vinner man inga val och det är väl nästan första gången på länge som 60+ blir den allra viktigaste väljargruppen av alla. Det blir nog som sagt mer prat om äldrevård och pensioner än om barnomsorg och långsiktigt hållbar energiförsörjning kan jag tro.

De andra skälen för att just pensioner kommer bli en stor valfråga är av lite mer trist slag. För det första så kommer bromsen att slå till det allmänna pensionssystemet detta tillföljd av att inkomsterna till pensioner minskar samtidigt som AP fondernas buffertfunktion inte blir tillräckliga. Resultatet av detta kommer med största sannolikhet bli att de allmänna pensionerna måste sänkas istället för att höjas som dom brukar. Försäkringskassans prognoser är att allmänna pensioner kommer sänkas med 4%, dock ej ev. garantipension då denna är kopplad till basbeloppen. Får man i år ut låt säga 11 000kr i månaden i inkomstpension så kommer man nästa år att få ut 10 560kr enligt prognosen. Det kommer säkerligen skrivas många tidningsrubriker om dessa hundralappar i månaden.

Den allmänna inkomstpensionen är det allra största välfärdssystem som vi har. I själv verket så avsätts 16% av din lön (upp till ett tak) till pensionen. 4800kr i månaden om du har en inkomst på 30 000kr i månaden. Men det bara bokföring på dina barns pensionsskuld till dig. Dina 4800kr i månaden används för att betala ut dina föräldrars pension! Utöver dessa tusenlappar så får du lova att behålla en liten del att själv förvalta 2,5% av lönen. Med tanke på att de flesta betalar runt 30-35% i skatt så är det så att över hälften av din skatt används för pensioner. Men det viktigaste med det nya pensionssystemet är att det inte belastar statsbudgeten utan det är "självförsörjande" med inkomster, utgifter och många hundra miljarder i buffert. Det är således ett mycket tryggt system för staten. Det gamla systemen var bara tryggt för individen medan staten tog risken

Som jag också skrev om i somras så är vi också idag inne livbolagskris 2.0 (den första var 2002-2003). Börsnedgångarna har som sagt utraderat nästan alla livbolagens buffertar och gissningsvis så kommer nog nästan samtliga ömsesidiga livbolag tvingas till återtag. Detta betyder att väldigt många pensionsförsäkringar blir mindre värda i årsbeskeden och dom som får pensionsutbetalningar får mindre pengar utbetalda. Även här så är det nog många pensionärer som kommer få se fram mot just sänkta pensioner från avtalspensioner och egna pensionsförsäkringar. En traditionell pensionsförsäkring är ju tyvärr ingen mirakelprodukt som ger en återbäringsränta per automatik på ett par procent om året utan det är den långsiktiga avkastningen från livbolagens tillgångar som avgör avkastningen. Går börsen ned 50% så skall man nog vara glad med et återtag på några får procent.

Den genomsnittliga pensionären kommer kanske få en 500-800kr mindre i månaden före skatt nästa år. Tråkigt men sant.

Säkerligen så kommer det komma upp förslag om statliga "räddningspaket" för pensionärerna under nästa år. Några politiska partier kommer säkerligen att lägga förslag om att bromsen i pensionssystemet inte skall tillåts lösa ut. Staten skall således skjuta till pengar för att pensionerna inte skall sänkas med dessa hundralappar. Mao låna pengar av framtidens pensionärer för att öka pensionerna för dagens pensionärer. Anja Pärson, Carolina Kluft, Cristoffer Stockman och 23-åriga Lisa Andersson i Vimmerby får då betala ränta på dessa pengar under deras liv då det ökar statsskulden. Min personliga uppfattning om detta, men det är väl för att jag är färgad av min ringa ålder är att det är "helt åt helvete". När nu 70-80 talister drabbas i högre grad av andra av de all mer bromsande ekonomin så tycker uppenbarligen många att man dessutom skall låna pengar och ge till sina föräldrar och mor och farföräldrar.

Jag är personligen innerligt trött på åsikterna om att dom som byggt upp detta land självfallet skall ha en bra tillvaro som pensionärer. Det sistnämda håller jag med om men problemet som många inte inser är att dagens pensionärer i tillräckligt hög grad inte sparat pengar i statsfinanser och livbolag för detta ändamål. Man kanske gnäller för att man "bara" får ut 70%-80% av sin slutlön när man blir pensionär hur skall man då kunna förverkliga sitt liv som pensionär? Vad många då glömmer är att denna summa kanske är 10 ggr så stor som den första månadslönen man fick på bruket eller som tjänsteman på televerket. En kanonutveckling ju!

Man kan tyvärr inte trolla med pensioner "barnen" måste antingen betala eller så måste det finnas pengar i en kassakista att ta av. Finns varken den ena eller andra då får man helt enkelt dra ned på pensionerna. Det är verkligen trist givetvis men vad är alternativet? Man kanske också bör lägga till att konungariket Sverige utöver detta också dragit på sig en statsskuld på 1100mdr sedan slutet av 60-talet. Även denna skuld skall "ungdomarna" betala.

När vi nu sedan ett antal år har ett av världens bästa och stabilaste pensionssystem så måste vi lita på systemet med dess bromsar och även pensionärer likt alla andra medborgare måste kunna dra sitt strå till stacken för att hålla statsfinanserna i skick. I Sverige har vi det trots allt väldigt bra trots att pensionerna kanske måste sänkas med 500kr i månaden. Det är nog vad genomsnittsindividen bland den arbetande befolkningen också kommer få i löneminskning nästa år om vi tar hänsyn till den ökade arbetslösheten.

Grekland, till viss del Spanien och Frankrike exempelvis dom riskerar en fullständig systemkollaps av det skälet att man inte har några pengar alls i buffert, höga pensionsåtaganden och dessutom ett obefintligt privat pensionssparande.

16 kommentarer:

  1. Mycket läsvärt inlägg som vanligt. Men jag reagerade på en sak du skrev. De flesta skulle betala 30-35% i skatt?
    Detta stämmer int alls sen det blev blått styre.
    Kollade på en sida på nätet härom dagen hur mycket man lägger i skatt efter jobbskatteavdrag som införts.
    En lön på 30000 ger ca 27% skatt.

    SvaraRadera
  2. Kollade igen skatten sen Borg blev minister har sänks med 23% på den ovannämnda inkomsten.I min kommun blev det totalt 26% skatt
    Vilket är lysande om man är frisk och har jobb.Visserligen har väl säkert annat försämrats men det är en annan fråga.
    Se här:http://www.jobbskatteavdrag.se/

    SvaraRadera
  3. Underbart inlägg !
    Om man nu hamnar i diskussioner som "Vi som byggde upp landet osv", vilken härlig motfråga som du kom med i din text:

    Man kanske också bör lägga till att konungariket Sverige utöver detta också dragit på sig en statsskuld på 1100mdr sedan slutet av 60-talet. Även denna skuld skall "ungdomarna" betala.

    Det blir något att bita det!
    Än en gång tack för mycket läsvärda inlägg.
    Vad gäller kommande pension, så tror jag precis som i ditt tidigare inlägg om amorteringar på lån. Man skall (om möjligt) se till att spara en slant till pensionen likväl som att man bör amortera på sina lån.
    Precis som i mitt tidigare inlägg, rörande amorteringarna vill jag hävda att det är dessa saker som kan ge långsiktig säkerhet, trygghet, för att inte tala om oberoende.

    Mvh /Rille

    SvaraRadera
  4. Anonym #1:

    Det stämmer inte alls det, så långt har du rätt. Däremot så glömmer du att de 16% som pratas om inte är en del av den löneskatt du betalar. Din arbetsgivare betalar dessutom utöver det som står på din lönelapp ytterligare 30% i arbetsgivaravgift (något mindre om du är under 26). Totalt sett snittar flertalet svenskar alltså egentligen på 40-50%, inte 25-30% som många tror...

    SvaraRadera
  5. Sverige har världens näst högsta skattetryck, 48,2 % (2007). Endast Danmark har mer med 48,9 %.

    I EU-15 har Grekland lägst skattetryck med 31 %, som jämförelse.

    Mellan 2006 och 2007 sjönk skattetrycket med 0,9 procentenheter p.g.a jobbavdraget.

    Ser med spänning fram mot 2008 års siffror!

    SvaraRadera
  6. Jo visst betalar arbetsgivaren en hel del extra men jag räknade bara vad jag själv lägger

    SvaraRadera
  7. skrev en kommentar om pensionssystemet i en annan blogg. https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3752737353398599600&postID=1439129589046205775&page=1

    SvaraRadera
  8. Anonym ovan> Din kommentar kan jag överhuvudtaget inte förstå.

    Vad pensionernas storlek med pensionssystemet att göra?

    En sak att folk får låg pension men det har ju inte med pensionsystemet att göra!!

    Håller med Stockman det svenska pensionsystemet är förträffligt då det helt och hållet är själv finansierat och ligger utanför statsbudgeten, sedan är det givetvis så att pensionerna blir låag i framtiden och vi kommer tvingas jobba mer

    SvaraRadera
  9. Vad arbetsgivaren betalar i AG-avgift skiter jag fullständigt i. Pengarna i plånboken är det som räknas.

    SvaraRadera
  10. Och så nämner du inte den största egoismen i sammanhanget - nämligen att köttberget skall gå i förtidspension vid 61! Vilket kommer leda till att vi 70- och 80-talister får jobba till 70 års ålder.

    Nä, det enda argument jag tror håller är att förklara för de som närmar sig pension att för varje år du inte jobbar så kommer din son eller din dotter få jobba ett år längre än 65. /johan t

    SvaraRadera
  11. Det stämmer inte med 30-35% skatt, de flesta som arbetar betalar mycket mer. Du glömmer räkna med arbetsgivaravgiften som löntagaren de facto betalar.

    SvaraRadera
  12. Jag är en 60+are och partiell pensionär och kan bara hålla med. Jag är rätt trött på alla gnälliga pensionärer som inte kan acceptera att de som arbetar har lägre skatt. De flesta har ju kostnader förknippade med sitt arbete. Inte heller förstår jag upprördheten över att pensionerna kan behöva sänkas. Ibland får jag intrycket av många förväntar sig att pensionerna skall betalas ut ograverat som om ingenting har hänt även om ett världkrig med kärnvapen skulle drabba världen.

    Däremot köper jag inte argumentet om statsskulden. Räknar man med tillgångarna i form av infrastruktur finns det egentligen ingen statsskuld netto. Bygger staten t.ex en Ölandsbro och lånar pengar till det och sen inte tar upp bron på tillgångsidan får man en skev bild av skuldsättningen.

    SvaraRadera
  13. Anonym:
    Du glömmer att du betalar väldigt mycket mer skatt än inkomstskatten. Du betalar moms på allt du köper, energiskatt, bensinskatt, fastighetsskatt (oavsett vad den kallas, alkoholskatt osv osv.

    Det är verkligen inte ovanligt att över 50% av ens inkomst går till olika skatter här i Sverige.

    SvaraRadera
  14. I övrigt så ser jag detta inlägg som ett väldigt tydligt exempel på det jag sagt länge, låt oss medborgare själva sköta vår pension. Då kan ingen stat eller försäkringsbolag komma och höja och sänka den godtyckligt. Eller som jag tidigare skrivit:
    Pensionssystemet - ett omyndigförklarande av medborgarna?

    Får du någon pension när du blir gammal?

    SvaraRadera
  15. Jakob> visst skulle man kunna tänka sig ett individualiserat pensionsystem, personligen tror jag dock inte på det.

    Det är idag i stort sett omöjligt att vända på steken till individualiserat pensionssystem skälet är att det då inte skulle finnas några pengar till dagens pensionärer.

    I sjäva verket tycker jag vi i grunden har ett bra och stabilt pensionsystem (dock inte stabila pensioner givetvis) givetvis med många saker som kan förbättras som jag skrivit många gånger tidigare om.

    Sedan kan man alltid diskutera om t.ex .PPM skall vara 2,5% eller 5% motsv...

    Tänk bara att försäkringskassan som bla. sköter utbetalningar av allmän pension, försälraförsäkring och sjukpenning mm.

    Bara den myndigheten står för 60% av HELA statsbudgeten...så det är big business.

    SvaraRadera
  16. Hejsan Stockman,
    Sjalvklart skall pensionarerna har en draglig tillvaro. De har ju faktiskt byggt upp landet. Ofta med arbetsdagar som var dubbelt sa hoga som idag och med daligt socialt skyddsnat. Idag har nog manga det mycket skralt. Jag tror du missar inflationspoangen i ditt resonemang. En arbetare idag tjanar mer per timme idag jamfort med manadslon for aldre pensionarer. Vi har saledes haft en enormt stor inflationen. Ett svart problem men det ar ju inte pensionarernas fel att staten haft en dalig pensionsmodell eller spenderat pengar pa att bygga upp landet. Fast a andra sidan har de ju haft mojlighet gora sin rost hord vid valtider och bidra med forandring...

    Hursomhelt at det intressant och om det blir en viktig valfraga beror nog pa huruvida var i konjunkturen/recension vi star. Blir det riktigt illa (arbetsloshet pa 10-20%) kommer jobbfragan att bli den absolut viktigaste fragan.

    SvaraRadera

MediaCreeper