söndag 8 februari 2009
Dags med strategiska grepp i Vattenfall
Vattenfall är Sveriges allra största statliga företag och dessutom ett av de allra största företagen i Sverige med en omsättning på ca. 146Mdr. Som säkert alla vet så är Vattenfall ett energibolag som bl. producerar el från Kärnkraft, Vattenkraft (grunden till bolaget), vindkraft, fjärrvärme från Biomassa, Kolkraft och en annan massa
Statliga Vattenfall är också europas fjärde största elproducent och störst i hela europa av samtliga bolag på Värmeproduktion med en sammantagen effekt på 167,6 TWh El och 36,2 TWh Värme.
Min personliga uppfattning är att det är minst sagt underligt att ett svenskt statligt företag har så stor verksamhet i främst Polen och Tyskland. I Tyskland är man ex. nummer tre på el och störst av alla på fjärrvärme.
Som en av ca. 9 miljoner aktieägare i Vattenfall anser jag att Vattenfalls strategi ut i Europa är helt förkastlig. En helt i genom statligt företag har inte direkt mycket att göra utanför ett lands gränser. Skall bolaget ha europeiska tillväxtambitioner så borde bolaget privatiseras och enda anledningen till att vara ett statligt företag är att man är en vital del av den svenska infrastrukturen (vilket jag anser att företaget är). Att bedriva Tysk kolkraft har jag personligen noll förståelse för.
Vattenfall borde göra sig av med sina utomsvenska verksmaheter och fokusera på kärnan, Elkraft till det svenska samhället. En avyttring av enorma tyska verksamheter (läs kolkraft) borde också kunna frigöra stora ekonomiska tillgångar för en omställning till ett mer långsiktigt hållbart samhälle. Det borde ligga i oss aktieägares intresse såväl ekonomiskt som miljömässigt.
Etiketter:
Vattenfall,
Vindkraft
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Motivet till att Vattenfall har verksamhet utomlands är enkel:
SvaraRaderaStaten vill tjäna pengar! Precis samma motiv är det till varför staten äger företag och låter dem existera på momopolistiska marknader (Systembolaget, Apoteket osv.) Officiellt är det förstås andra motiv!
Bra att regeringen hann sälja av ett par bolag innan kraschen, ett steg i rätt riktning i alla fall.
Johan
Nej visst det är bättre för oss svenskar att vattenfall är defensiva och till slut blir uppköpta av ett staligt energibolag från ett annat land. Den europiska elmarknaden knyts samman, t.ex äger norska staten vattenkraft i sverige och tyska instressen är ägare i 2 av 3 kärnkraftverk.
SvaraRaderaHade förstått din kritik om sveriges elmarkand var isolerad från övriga europa men nu är den inte det och vattenfall måste agera därefter.
Dessutom kommer vinsterna från vattenfalls ulandsverksamhet investeras i ny svensk elproduktion såsom vindkraft och ny kärnkraft.
Bra tänkt!
SvaraRaderaJag är stolt över många av våra statliga bolag. Men det är sverige dom ska tjäna.
Och pengar - det är privata bolag bäst på att tjäna.
Se på SBAB till exempel, ett bolag jag är stolt över och tycker har en plats hos staten.
Bara tur att dom inte gett sig av på samma resa till baltikum som resten av bankerna.
Bara för att retas så vill Vattenfall nu handla holländskt enligt DI. :)
SvaraRaderaErik> Elmarknaden är som sagt allt mer regional och sammankopplad. Om ett kratverk står i Polen eller Sverige är lika betydelsefullt för den svenska elförsörjningen. Det handlar inte om att vara defensiv eller offensiv utan att göra bra investeringar.
SvaraRaderaMöjligheterna till goda energiinvesteringar borde vara lika stora i Sverige som i Tyskland. Allting har som sagt en alternativ användning. Man kanske skulle sälja av vattenfalls utlandstillgångar, dela ut pengarna till staten och göra en rejäl avbetalning av statsskulden? Eller ett nytt svenskt kärnkrfatverk? eller kanske stor utbyggd av Vindkraft?