Riksbanken fortsätter att hugga ned den svenska räntan till närmast historiska nivåer i ett försök att stimulera den allt mer imbromsande svenska ekonomin. Förklaringen är givetvis att inflationstrycket i stort sett försvunnit helt och den svenska ekonomin är på väg mot en riktig vargavinter med ordenliga ordertapp i industrin, minskad konsumtion och allt mer tilltagande arbetslöshet. Den svenska ekonomin mår inte prima idag och det är ut det perspektivet vi skall se räntesänkningen. Jag tipsar gärna om bloggen Sloped curve som är en riktigt duktig skribent om makroekonomi.
Det finns säkert många som anser att riksbanken nu antingen gör rätt eller fel osv. För personlig del då jag har bolån som dessutom mycket lämpligt sätts om för 3 månader på måndag så är det givetvis trevligt men samtidigt blir man ju närmast rädd för dessa väldigt låga räntenivåer och den långsiktiga effekten.
Man kan säkerligen ha åsikten om att en brinnande brasa inte släcks bäst med bensin. Men kommer nu verkligen vi svenskar springa man ur huse och låna upp pengar för Östermalmsvåningar, badrumsrenoveringar och nya stora Volvobilar? Jag tror inte det. Kommer vi att betänkligt öka vår konsumtion då det bli mer pengar i plånboken (i alla fall för dom som har lån på sin bostad) Jag tror inte det heller. Kommer nu bankerna öppna alla spjäll man har i syfte att öka utlåningen till privatpersoner? Nej det är nog knappast troligt även bankerna lär nu se om sitt hus med krav på kontantinsatser, mindre andel bottenlån, regelbundna amorteringar osv. Kommer då företagens investeringsvilja nu få sig en kick när nu det är så billigt att lån? Nja…tveksamt man vill nog se en skymt av våren innan dess.
Det mest troliga i alla fall enligt mig är nog att gemene man idag gör det som vi kanske borde gjort mer av de senaste åren, vi kommer i högre grad än tidigare amortera och spara. Trots att räntorna på bankernas ”sparkonton” nu knappt kommer ligga över procenten så gissar jag att många runt om i stugorna i landet kommer sätta in betydligt mer summor där än man gjort de senaste åren. På banklån kommer det säkerligen plikttroget amorteras allt bättre. Gärna en kretaresa för familjen men först en rejäl buffert! Gärna ett nytt kök men först en regelbunden amortering! Så lär många av oss alla tänka idag.
Ur ett internationellt perspektiv så är det inte så att svenskar skulle vara ett slösaktigt folk, tvärt om! vi har sista åren haft en sparkvot i landet på ca. 8% av disponibel inkomst, inte så illa pinkat egentligen även om den kvoten kanske inte är jämt fördelat i samhället och vi samtidigt också ökat våra lån. Men inte alls så glada dagar som kring milliumskiftet då hade vi likt amerikaner faktiskt negativ sparkvot under en period om än att vi inte lånade lika mycket då då boräntorna var 7%. Dock är sparkvoten i högsta grad kraftigt dopad av pensionssparande i alla dess former så den borde kanske ligga något högre för att vara långsiktigt sund. Det skulle inte förvåna mig om sparkvoten nu åker upp mot 12-15%, det skulle betyda att herr och fru medelsvensson skulle lägga undan en 8-10% av sin lön utöver pensionssparande, i fonder, bankkonton och madrasser. Efter en våg av konsumtion och låntagande så lär det finnas ett uppdämt behov av att spara som i gamla goda tider, inte minst för folk i min egen generation.
Så det lär säkerligen ta ganska lång tid innan konjunkturen kickar igång på allvar trots den låga räntan men samtidigt kanske vi då har en trygg grund att stå på som ger möjlighet till stabil tillväxt? I värsta fall om det inte blir något sparande i stugor och torp utan ett uppsving i konsumtionen istället så lär nog nästa konjunkturuppgång präglas av inflation. Den som lever får se….Nj nu tar jag och åker en sväng skidor istället.
Jag tror att det du säger stämmer för alla dem som har blivit av med jobben. Resten av alla tror jag har för kort minne. Kan man låna lite till och spendera så why not?
SvaraRaderaDet är roligare att ha kul nu än att komma ihåg det som var tråkigt. Varför hör vi annars alla klagomål på att ingen ens kan spara 2% av sin inkomst
Vore trevligt om du kunde kommentera detta, cristoffer:
SvaraRaderaGår det att se likheter med ränteutvecklingen på Islan(historiskt) och ränteutvecklingen i världen idag. Är det rimligt att extrapolera från eventuella likheter för att säga något om räntehöjningar i framtiden?
Mycket intressant läsning som vanligt. Det är få som håller samma höga kvalitet, inlägg efter inlägg.
SvaraRaderaFör mig är det exakt såhär, jag använder de överskjutande pengarna i första hand till att spara, amortera och investera. Det kanske har lite och göra med vilken fas jag är i livet men situationen i Sveriges ekonomi bidrar förstås.
Tyvarr kommer nog inte ditt lan att reflektera sankningen om det skrivs om pa mandag. For bankerna andras rantan med ca 1 veckas fordrojning, dvs forst lite senare i veckan :-(
SvaraRaderaAnonym> 3 månaders räntan anpassar sig efter marknadsräntan och där har redan 3 månaders räntan sjunkit betydligt, så stockman kommer få en låg ränta. Det är rörliga räntan som ändrar sig först efter en vecka men där spelar det ju ingen roll när man skriver om.
SvaraRaderaBra tajming minst sagt stockman...