fredag 6 februari 2009

Känns det lika bra nu Nyrén?

Detta korta inlägg skall handla om riskerna att handla aktier på krita. Under perioden 2006-2008 så har Industrivärden köpt upp betydande mängder aktier i dagsaktuella AB Volvo och man är idag bolagets näst största ägare efter franska Reanult detta sedan man haft en mindre mängd aktier i AB Volvo i säkert 15 år.

Initialt 2006 och 2007 så gjordes aktieköpen för lånande pengar under år 2008 är det däremot omplaceringar av aktier (säljer i Handelsbanken och Sandvik) som finansierat ytterligare köp i Volvo.

I 2007 år årsredovisning från Industrivärden förklarade VD Anders Nyrén att Volvo var ett innehav man så ljust på och belåningen kunde främst försvaras med att Volvos utdelningar med råge täcker låneräntan som är en fast bunden ränta om ca. 4,5%. Ett investmentbolag kan som andra investerare dra av utgiftsränta medan inkomster är skattepliktiga (skattefria om dom i gengäld delas ut till aktieägarna).


Ökad skuldsättning till fast ränta

Genom årets förvärv har vi ökat vår skuldbörda med 6,4 miljarder kronor till 11,0 miljarder kronor. Vår skuldsättningsgrad var därmed 16,6 procent vid årsskiftet. Större delen av vår låneportfölj är långfristig och räntorna för de nya lånen är bundna på i genomsnitt 5 år. Den tillkommande räntekostnaden understiger utdelningarna från de nya aktieinvesteringarna i SSAB och Volvo.

Jag kan tänka mig att Industrivärdens genomsnittliga inköpskurs för Volvoaktierna ligger i landet kring 80kr per aktie. Låneräntan på dessa lån som finansierade dessa aktieköp var som sagt var som sagt 4,5% vilket då kräver en långsiktig utdelningsnivå på 3,6kr per aktie sett till inköpskursen för att utdelningar skall täcka låneräntan fullt ut. Volvos utdelning de senaste åren har ju som bekant varit över 5kr per aktie så Nyréns kalkyl såg kanske lockande ut.

Idag kom utdelningsförslaget från Volvo för 2008 som medför en utdlening på 2kr per aktie och Industrivärden kommer då få ett negativt kassaflöde. Med tanke på att de flesta av innehaven sänker sina utdelningar så kommer även Industrivärden i stort få ett negativt kassaflöde och för att finansiera sin egen utdelning så måste man låna eller sälja innehav. Däremot så verkar det lite som att skuldsättningsgraden i bolaget har gått ned till följd av amortering (sålt rätt mycket aktier i Handelsbanken och Sandvik strax för jul och köpte mer Volvo) och den kan nog tänkas ligger under 30% idag.

Nu är ju inte Industrivärden det enda investmentbolag som under 2009 kommer ha problem med sitt kassaflöde. Exempelvis Investor kommer ha uppskattat ca. 2,1-2,2 Mdr i utdelningsinkomster från sina kärninnehav medan den egna utdelningen på 4kr per aktie blir över 3Mdr. Då skall man också sätta in ett par miljarder i SEB i en nyemission och möjligtvis kanske något ytterligare innehav. En stor del av Investors kassa kommer "försvinna" under 2009.

Däremot så ser det ut som Lundbergs fortsatt kommer ha ett positivt kassafllöde på kanske tom upp mot 400-500Mkr efter egen utdelning och och låneräntor.

Och till sist så gratulerar vi idag Sveriges kanske största Idrottman genom alla tider, Sixten Jernberg som idag fyller 80 år. Grattis Sixten!


9 st OS-medaljer (varav 4 Guld), 6 VM medaljer (4 guld) och då skall man också betänka att det på hans tid bara fanns 2-3 distanser per mästerskap plus stafett.

Se gärna videon från Sveriges television 1955 där Sixten Jernberg vinner vasaloppet på 10 min bättre tid ävn vad undertecknad en gång i tiden åkt på länk till SVT play Tur man slapp och släpa på tunga träskidor, dåliga spår och vingliga bindningar...

9 kommentarer:

 1. Hej Cristoffer!

  Det skulle vara intressant att höra dina tankar om Öresund.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Skulle du våga handla Investmentbolag nu och vilka i så fall?

  SvaraRadera
 3. Skulle du våga handla Investmentbolag nu och vilka i så fall?

  SvaraRadera
 4. En fråga ....
  Hej Cristoffer,

  Det skulle vara mycket intressant att höra dina tankar om följande, som jag tycker utmärkta förslag jag läst om någonstans.

  Skulle man inte kunna minska vinst-skatten för innehav man haft en längre tid? Kanske halva skatten för innehav man haft längre än 5 el. 10 år ? Inte vet jag vilka gränser man skulle sätta, men jag tycker iden är helt underbar.
  Vet du om något liknade finns i andra länder?

  Jag menar för mig låter det som ett underbart drag, mot exempelvis dagens kortsiktighet och stora instutioner som kortsiktiga ägare, istället för starka ägare med långsiktigt eget intresse och ansvar.
  Kanske skulle det bli administrativt svårt att genomföra detta, men eftersom vi redan idag duktigt deklarerar när alla våra köp och försäljningar görs så verkar det väl inte som en omöjlighet.

  Finansiering då? Ja inte vet jag om det skulle behöva finansieras över huvudtaget, vi är väl fortfarande ett av värdens länder med den högsta vinstskatten?
  Men ska man bita i det sura äpplet ordentlig, så höj då skatten en aning för de riktigt korta affärerna. Till alla "Day-traders" förtret .....

  Möjligen har du berört detta ämne tidigare, men i så fall tycker jag att det är värt att ta upp igen.

  Vänliga Hälsningar och tack för din mycket läsvärda blog.
  /Rille

  SvaraRadera
 5. Industrivärden behöver en bättre börs. Så är det bara.

  SvaraRadera
 6. Tjena!

  Intressant skrivet. Vill bara lägga till det inlägg jag skrev om investmentbolag förra veckan och deras minskade möjligheter till skatteplanering pga ny lagstiftning. Något som kommer att minska vinsten i investmentbolagen.

  SvaraRadera
 7. Hobby> Räntesnurror är inte aktuellt i fallet Industrivärden.

  Ditt blogginlägg är till viss del feltolkat då de flesta investestmentbolag inte berörs utan räntesnurror var något som ex. Industrivärden använde sig av när man hade rörelsedrivande bolag då man kunde utnyttja räntesnurror har man inga rörelsedrivande bolag, finns inte möjligheten.

  Ett bolag som enbart har börsaktier berörs inte av regelförändringen.

  De enda bolagen som berörs av de nya reglerna är rikskapitalbolagen och möjligtvis också Ratos och till viss del Investor som kan ha utnyttjat räntesnurror på ex. Gambroförvärvet.

  Industrivärdens ränteutgifter är fortsatt fullt avdragsgilla mot bolagets utdelningsinkomster.

  SvaraRadera
 8. Hej Christoffer

  Jag har investerat i Industrivärden till kurserna kring 45-50 ett tag nu för att få en riskspridning i min portfölj för att börja med. Har läst på mig så gott det gick innan och såg att Nyrén hade misskött vissa affärer som med volvo, men jag gillade de flesta innehav ändå så jag köpte. Undrar bara hur allvarligt jag skall ta de här misstagen de har gjort, sälja? :/

  SvaraRadera
 9. kul att du uppmärksamma sixten, han är verkligen en av våra största idrottsmän. Ett boktips - om du nu inte läst den - är Ur Spår - snor, svett och svenska skidkungar. Spännande läsning!

  SvaraRadera

MediaCreeper