måndag 23 februari 2009

Nyemissionernas år?

Även om året inte är långt gånget så kan man nog ändå dra en slutsats att år 2009 blir ett år då nyttan och behovet av aktiemarknaden blir stort. De flesta kanske ser aktiemarknaden som någon form av ”bingolotto” där man köper och säljer aktier till höger och vänster och där syftet är att tjäna pengar och en ständig ”kamp” mellan köpare och säljare.

Börsernas funktion bör istället ses ur företagen och samhällets behov av riskvilligt kapital. Utan pengar i företagen, ingen verksamhet och då i en kedja där det i längden också blir svårigheter att upprätta arbetstillfällen, samhällsfunktioner som äldreomsorg, sjukvård och skola osv. Ekonomin i samhället är sammanflätade i varandra där det allmänna betalas av det privata. Att företag då har pengar tillhanda för sin verksamhet är i högsta grad viktigt. Givetvis är det också viktigt att företagen också tillverkar det som efterfrågas så att företagen kan vara lönsamma, tjäna pengar till sina ägare, ge lön åt sina anställda, betala skatter som kan bekosta det allmänna osv. Är det något vi verkligen borde lära oss i skolan så är det kopplingen mellan ex övrigt Vassen aktiefond och den lokala vårdcentralen.

Ett företag med för lite egna pengar i kistbotten har som enda alternativ att ta in pengar från sina nuvarande ägare eller få nya ägare med kapital. Inte bara SAAB automobile letar nu nya pengar utan en mängd företag runt om i Sverige. Swedbank har redan klarat av en nyemission och det börjar fyllas på allt mer i kön med SEB, Nordea, Husqvarna, metro osv. många kallelser till bolagsstämmor innehåller något om emission numera.

Nyemission är viktiga företeelser och skillnaden mellan en lyckad emission och en misslyckad dito kan mycket väl betyda skillnaden mellan problem och verkligen stora problem. Det är också enormt kostsamt och riskfyllt att genomföra emissioner. Att få en emission garanterad kostar en bra slant, en ogaranterad emission kan sätta skrämselhicka i många ägare. I en marknad som denna kan man verkligen se skillnaden mellan att ha en kapitalstark ensam huvudägare som exempelvis Ratos som nu sista kvartalet tillskjutet pengar i innehavsbolag ”på en kafferast” utan större dramatik medan ex. SEBs emission kräver dyra pengar i garantipremier till investmentbanker i USA (!!). Blir intressant och se vilka riskkapitalfonder som är stadda i kassan eller inte.

Jag anser att vi behöver betydligt bättre regelverk kring emissioner i Sverige. Risken är annars att det blir alldeles för lite riskkapital i svenskt näringsliv.

Det första som är viktigit att komma till rätta med är snabbheten i emissioner. Det kan inte vara rimligt att det skall ta månadsvis med dagar för att få in pengar i företag, vi måste ned i veckor även för börsnoterade företag. Vi behöver också bättre nyttja den nya tekniken till snabbare kommunikation mellan företag och ägare, fram med en digital folkbokföringsadress! Det måste också ligga i allas vårt intresse att vi i samhället får ett brett privat ägande av företag istället för massa institutioner utan direkt funktion. Jag tycker maa detta att det mycket väl kan tas fram ett skatteavdrag för privatpersoner som deltar i nyemissioner. Det måste också tas fram lösningar på problemet där allt mer aktieägande sker via mellanhanden i försäkringar och där bolagen då bara behöver kommunicera med försäkringsbolaget och inte med ägaren/försäkringstagaren.

På söndag är det för övrigt Vasaloppet också. Själv ha jag åkt något av loppen (Vasaloppet, Öppet spår, halvvasan) varenda år sedan 1999. Känns ganska knepigt att i år inte åka alls…

2 kommentarer:

  1. Tack för en kanonblogg! är inne och kollar om det kommit ngt nytt var dag:-)

    Varför blir det inget vasa i år?

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet!

    Tja det är väl många faktorer. Upptagen med mycket annat, tränat för dåligt, åkt lite för lite skidor....lite latmask.

    Nej tusan vad dåliga bortförklaringar :-) Nej det är helt enkelt lite "pyskologiskt tungt" att veta att man inte åker på 5,40 längre.

    SvaraRadera

MediaCreeper