söndag 9 augusti 2009

Varje dags varor


Får ursäkta att det är lite tunnsått med inlägg på denna blogg nu i sommar. Får väl ursäkta mig med att jag personligen tycker det är mycket roligare att plocka bär, cykla, paddla kajak, underhållsmåla lite fönster och lägga ett nytt golv och annat än att sitta inne och skriva på en dator. (just nu gör så kan jag ändå passa på då mitt saftkok håller på att rinna av)

Jag tror överlag att många aktiesparare i sina portföljen söker ett antal kanske lite stabilare aktier och vad passar då inte bättre än att ha någon/några aktier inom kategorin dagligvaror dvs det som vi köper på den lokala matvarubutiken.

Tyvärr så tycker jag att det är väldigt tunnsått med högkvalitativa börsföretag att investera i när det gäller mat. i alla fall ur en internationell jämförelse.

Först av allt har vi försäljarna dvs Hakon Invest som deläger ICA och Axfood som äger Willys exempelvis. Men man skall ha klart för sig att båda dessa företag har ganska dåliga marginaler och räntabilitet på det investerade kapitalet. Axfood hade förra året nettomarginaler på 2,5% och även ICA balanserar på tunna marginaler och i dagsläget har jag för mig att ICA tom gör förluster även om man tjänar pengar i Sverige.

Kliver vi sedan in i butikerna och tittar oss omkring i hyllan så har vi inte heller här många svenska alternativ att investera i. Den största svenska leverantören till svenska matvarubutiker är nog en ekonomisk förening, Lantmännen med varumärken som Kronfågel, axa och t.ex Kungsörnen. Det är en rejäl bjässe som faktiskt omsätter hela 40Mdr även om en del av omsättningen tillhör verksamheter utanför direkt varor i i en matvarubutik

Sedan finns det två stycken finska leverantörer som båda är börsnoterade vid namn HKScan och Atria. Båda två är verksamma främst inom kött och lika så har båda förvärvat stort i Sverige HK köpte just Scan och Atria har bla. köpt upp det tidigare svenska börsnoterade bolaget Sardus med varumärken som pastejköket och Falbygdens Ost. Båda företagen ger förresten ut sina kvartalsrapporter även på svenska. Båda Atria och HKScan är även dessa verksamheter med tunna marginaler och knappast någon direkt växande verksamhet.

Går vi vidare i martvaruhyllan så kommer vi utsökt att hamna in på "the big three" dvs tre stycken multinationella jättar på livsmedelsområdet. De tre stora är Holländska Unilever som för övrigt har en svensk styrelseordförande (Michel Treschow) dom gör både mat under varumärken som Slotts, Lipton, Becel, Korr men även t.ex. hygienartiklar som Sun och Yes. Sedan har vi Amerikanska Kraft Food där Warren Buffett är en hyfsat stor aktieägare med varumärken som Oboy, Gevalia och Marabou och flera hundra andra varumärken. och den sista av de tre stora är Schweiziska Nestlé med varumärken som Nescafé, KitKat, Smarties och inte minst barnmat där man är störst i världen.

Vad som är intressant är att dessa tre företag faktiskt tjänar hyfsat bra med pengar, alla tre med dubbla siffror på vinstmarginalen.

Sedan finns det ju i affären också många andra lite mer nischade företag såsom "bryggerierna" Carsberg, Pepsi och Coca-Cola.

och sedan vid kassan så hittar vi ju gottepåsarna från Leaf (läkerol, Ahlgrens bilar och Marabou) ägda av ett riskkkapitalebolaget Nordic Capial och en gammal olympiamedaljör som VD (Bengt Baron).

Sammanfattningsvis så kan man säga att företagen inom dagligvaror är väl värda att investera i men där de svenska alternativ inte direkt är "top-of-the line". Skulle jag rösta för något alternativ så skulle jag nog rösta på Nestlé med god lönsamhet och en någorlunda växande verksamhet tack vare att man är stora i BRIC länderna och en mycket fin historik på ständigt och jämnt ökande utdelningar. Stabil balansräkning må jag också säga.

nej nu var det dags att ta om hand om den där saften också som nog runnit av nu.

8 kommentarer:

  1. Det är väll ändå P&G som har Yes. En stilla undran dock är hur man lättast förvärvar t.ex. Nestle som huserar på zurich-börsen. Kan t.ex. vi Svenskar använda oss av ADRs via NYSE för liknande företag?

    /Erik

    SvaraRadera
  2. Skulle man inte kunna räkna Aarhuskarlshamn till livsmedel?

    SvaraRadera
  3. Vart hittar du data om aktierna på Zürich-börsen? Så man ser hur mycket bolagen delar ut och så? Eller du kanske kollar upp på respektives hemsida?

    SvaraRadera
  4. Erik> Hrm så kanske det kan vara. Skrev "ur minnet" så kan nog förväxlat något. Persil är det kanske som är Unilevers varumärke på diskmedel?

    Det går utmärkt att köpa aktier vi zurichbörsen även om courtaget givetvis är lite dyrare. Handelsbanken tar ex. 0,65% eller 500kr medan Avanza Bank har ett minimimicourtage på 750kr. ADR går också utmärkt att investera i även om jag har för mig att just Nestlé ADR är onoterat.

    Anonym> Jo det finns nog ett antal företag till som borde nämnts i bloggposten. bla. just fetttillverkaren AarhusKarlshamn, och danskarna Arla foods och danisco. Sedan har vi ju också mjölnaren Skånemöllan ett väldigt intressant företag som faktiskt tjänar bra med pengar med fina marginaler och god räntabilitet samt med stark finansiell ställning.

    Magnus från Dollarkursen>Nyckeltalssorterare och finansiella informationstjänster i all ära men jag föredrar att läsa årsredovisningar

    SvaraRadera
  5. Bra tips ang. Nestlé, ska kika närmare på det bolaget!

    Angående marginaler inom livsmedelsindustrin så har jag uppfattat dem som generellt låga i den branschen, kring 2%, gäller ICA, axfood och wal-mart.

    Tror de får upp lönsamheten via ökad volym samt EMV (egna märkesvaror) som mer och mer tränger ut branded goods.

    SvaraRadera
  6. Utdelningsbombad> Visst är det så. dagligvaruförsäljning är en bransch i hård konkurrens. Även en "stjärna" som Carrefour som bla. finns överallt i Kina har låga marginaler.

    Egna varumärken växer starkt idag men faktum är att det inte direkt har ökat lönsamheten däremot så har det fått ned priserna något mot konumenterna. Samtidigt så skall man ha klart för sig ICA eller Wal-mart inte har någon produktionskapacitet utan man köper in sina varor från i mångt och mycket samma företag som innan.

    Toapapper är ett bra exempel. Inget direkt "brand goods" även om bolagen givetvis försöker att det skall vara så. Men SCA som är störst i europa i produktion har hälften av försäljningen till EMV. Så det är nog med sannolikhet dom som kanske tillverkar ICA-toapapper.

    SvaraRadera
  7. Axfood har inte alls dålig räntabilitet på det investerade kapitalet. Vänligen kolla deras senaste rapport gällande avkastning på eget kapital etc.

    SvaraRadera
  8. Finska Kesko då? Nu var det länge sedan jag tittade på dem, men senast jag kollade någon gång i höstas hade de ok siffror, bra värdering & direktavkastning. Dock var EUR för dyr för att motivera ett köp vid det tillfället.

    SvaraRadera

MediaCreeper