tisdag 1 november 2011

All makt utgår ifrån folket

Greklands premiär minister Papa... Nej jag tänker inte ens försöka skriva namnet satte igår kväll rejäl skrämselhicka i jordens finansiella marknaden då han gick ut och proklamerade att Grekland skulle hålla folkomröstning om landets räddningspaket  som man förhandlat fram med EU och som ett rekomenderat brev på posten tog det inte många timmar innan en rejäl sell-off sker runt vårt klot.

Säkerligen är det många av Europeiska Unionens minister som har sagt några väl valda svordomar om den käre G-Pap, hur han nu trasslat till euländernas ekonomiska förehavanden. Många är säkerligen rejält besvika på den grekiske svartfotingen som å ena sidan suttit och förhandlat om krispaketen och sedan låter "pöbeln" röst om så svåra saker som enbart välutbildade finansministrar förstår sig på.

Själv så tycker jag faktiskt att den mustachbeprydde mannen från Grekland gör helt rätt, för i en demokrati utgår all makt från folket. Förutsättningen för att ha en regering och parlament är att dessa har folkets stöd. Utan det grekiska folkets stöd så har g-pap inte haft mandat att förhandla. Nu är det upp till grekerna att säga sitt om man kan tänka sig det framförhandlade krispaketet eller om man vill vara med om en mycket osäkert alternativ.

Precis på samma sätt är det här i Sverige i den lokala kommunen, all makt utgår från folket. I den kommun som jag själv bor i (styrt av S i egen majoritet sedan Hedenös) så har kommunen (läs kommunens styrande S-politiker) investerat oerhört stora pengar i små och stora projekt med lånade pengar.... hyreshus, nybyggda skolor, en sjöpark, badhus, uppvärmda konstgräsplaner osv. 

I grunden är detta en synnerligen välmående kommun med årligen ökande befolkning som tidigare haft god finansiell ställning efter att ha sålt det kommunala energibolaget till EON med god förtjänst, problemet är att kommunen investerat upp dessa pengar och långt mer därtill och i den S-märkta budgeten för de kommande åren fortsätter man lita på att kapitalmarknaden ska erbjuda kommunen billiga nya lån. Jag ser stora problem, även för en liten svensk kommunen att ta dessa stor investeringar konstant år efter år för ny nettoupplåning utan amortering för någonstans så blir det payback time och i den tiden prövas om kommunen gjort kloka investeringar som har sitt värde eller om man mest lagt pengarna i den konstgjorda sjön.

4 kommentarer:

  1. Det svåraste tycker jag är att bestämma mig för vilket moraliskt ansvar man som medborgare har då breda politiska koalitioner driver igenom beslut som är grovt oansvariga.

    I de senaste EU-valen har det till exempel varit mycket svårt att bestämma sig för ett parti som är samarbetsvilliga men principfast emot överstatlighet inom EU. Att göra revolution för att överkasta det politiska etablissemanget som blivit alltför homogent är inte direkt moraliskt försvarbart och att själva engagera sig politiskt är inte någonting som ligger inom min kompetensprofil.

    Så vad gör man i en kommun där alla politikerna stödjer det nya dyra badhuset?

    SvaraRadera
  2. Demokrati? Har man tagit fan i båten (och det har man kanske...) så får man ro'n iland! Grekland har haft många tillfällen till att ge uttryck för sin vilja genom demokratiska val sedan landet gick med i Emu-samarbetet. Men nu har man tagit hela Europa och dess befolkning som gisslan i ett tragiskt drama där det bara finns förlorare./G.

    SvaraRadera
  3. Inget ont om folkomröstningar, men det kan ibland vara knepigt att koka ned en komplicerad fråga till endast två tydliga alternativ. Eller gör man som i Sverige och drar till med tre alternativ och får ett resultat som ändå inte går att tolka :)

    SvaraRadera
  4. Nja, Papa... har väl redan, som demokratiskt vald, mandat att förhandla.
    Liksom exempelvis Reinfeldt/Borg.

    SvaraRadera

MediaCreeper