torsdag 17 maj 2012

Ett styckande brännande svensk näringslivshistoria

Tänkte sticka in med ett inlägg med lite näringslivshistoria. På olika produkter såsom en dammsugare, en TV, lastbilar eller läskedrycker eller vad sjutton som helst så brukar det traditionellt vara en handfull olika bolag som dominerar världsmarknaden. Oftast några företag från USA, något från Europa och något asiatiskt företag. Ofta har vi ju även svenska stora exportföretag inom några produktsortiment.

Världsmarknaden för friluftskök som är en synnerligen liten nichprodukt domineras idag precis som många andra produkter har en dryg handfull olika märken några amerikanska märken Mountain Safety Research  (MSR), Coleman (med  det extra varumärket Canpingaz),  Tyska Edelrid som är mest kända för klätterutrustning, den växande stjärnan Jetboil och utöver dessa företag hela tre(!) i grunden svenska företag. Trangia, Primus och Optimus. Med andra ord är just friluftskök en riktigt svensk paradgren och har varit så synnerligen länge.

Trangia

På bild. Det klassiska trangiaköket nr. 25 (normalstorlek)

Trangiaköket tror jag i stort sett varenda svensk som idkat friluftsliv har en emotionell koppling till. Många blåbärssoppor, makaroner och kaffekoppar har blivit uppvärma på ett Trangiakök. Trangia med ursprung från den jämtländska orten Trångsviken har kortast historiska anor av de svenska friluftsköksbolagen då Trangiaköket introducerades så sent som på 1950-talet. Trangia konstruerade ett genialiskt vindskydd som är tilllika transportförpackning och en enkelhet med spritbrännare som medför att alla kunde använda det med lätthet utan någon övning. Ett Trangiakök har nackdelen att det är tungt, svårt att använda på vintern (med spritbrännaren) och är bränsleslukande vilket gör det mest lämpligt för kanske en helgtur med familjen under sommarhalvåret och några stora äventyrare av rang har därmed inte använt sig av Trangiakök. Idag exporteras Trangiakök över hela världen men är i omsättning (dryga 30 Mkr) klart mindre än nedanstående storebror. Sverige gissar jag fortsatt är viktigaste marknaden.

Primus


På bild, Primus Primus. Köket som Roald Amundsen hade med sig till Sydpolens första besök.

Primus är trots att det i Sverige troligtvis är mindre känt än Trangia.  Men internationellt är Primus friluftskökens nummer ett med en omsättning på dryga 100Mkr idag. Inte så mycket direkt men världsmarknaden för friluftskök är inte så stor. Historien är sprängfylld av heroiska äventyr där Primus har funnits med. Andrés ballongfärd, Fritjof Nansens turer, första bestigningen av Mount Everest, Göran Kropps äventyr. Där det funnits äventyrare har Primus funnits, redan från början med köket Primus Primus som uppfanns redan i slutet av 1800-talet. Primus styrka på den tiden var att man konstruerade ett mycket säkert, bränslesnålt, lätt och driftsäkert fotogenkök som fungerade under alla förhållanden. I slutet av 1800-talet revolutionerade Primus friluftsköken till en helt ny nivå. Köken innan Primus var mer eller mindre förenade med livsfara att använda.

Idag ingår Primus i börsnoterade Fenix Outdoor produktflora bredvid t.ex. Fjällräven och Tierra  och är kanske mer känt idag för gaskök än för andra typer av friluftskök även om man har högklassiga flerbränslekök såsom synnerligen läckra titanköket Omnilite Ti.


Optimus

På bild, Optimus Svea som är ett smått legendarisk friluftskök som många av världshistoriens största klättare har använt för att bli mätta i bergen. Trots nästan 100 år på nacken så nytillverkas och säljs Svea fortfarande(!).

Det bland allmänheten kanske minst kända svenska företaget av de större bolagen är Optimus som numera ägs av Schweiziska bolaget Katadyn har anor sedan sekelskiftet 18-1900-tal. Precis som primus konstruerade Optimus till en början enbart fotogenkök. Kök som sedan kunde brinna på vad tusan som skit helst till bränslen. Med tiden utvecklade man också klassiska fotogenlyktor såsom Optimus 200.

Optimus har historiskt gjort ganska så många lättviktskök vilket gjort märket populärt bland klättare och det är många klätterexpeditioner som haft ett Optimus Hiker i baslägret   och ett Optimus Svea på lite högre höjd. Ett  friluftskök från Optimus som många svenska män använt är köket Tor,  i folkmun "jägarköket" som är ett enkelt litet spritkök som används av svenska försvarsmaktens jägarsoldater. Många fallskärmsjägare och kustjägare har fått varm pulvermat på dessa kök, i den mån man hann äta. Även Optimus gör likt Primus idag många fina såväl gas som flerbränslekök.

4 kommentarer:

  1. Intressent. Jag har faktiskt en liten post Fenix i portföljen, mest av sentimentala skäl, verkar vara en fundamentalt vettig investering också, dock väl dyr senaste åren.. Kanske blir ändring på det vem vet?

    Trangia är ju en självklar klassiker. Använt sedan första fjällturen och under otaliga scouthajker. Har sedemera uppdaterat genom att borra ett lite större hål i sidan och köpt till en gasbrännare. Det har fungerat utmärkt på lite extremare veckolånga turer i bl.a. Jämtlandsfjällen och Sarek ner till -30, trots att gas kanske inte är optimalt under -10... Man får försöka skaka om behållaren då och då, kanske ställa den uppe på köket för att få den lite varmare (säkerhetsföreskrifterna godkänner väl inte den metoden, men vad gör man...). Vi har testat ett år med primus omnifuel på gas också, men vindskyddet på det var väl inte helt optimalt för vinterstormarna..

    I lumpen var jägarköket(Tor?) en stadig vän på KJ-komp... Dock inte helt optimalt med sprit på vinterutbildningen.. Vi var rätt avundsjuka på K4 med deras primus omnifuel-kök. Nuförtiden har vissa förband fått ut ett nytt lätt gaskök i titan, ganska likt jägarköket, men vet inte vilken tillverkare.

    Senaste vinterturen i Sarek jämförde vi mitt Trangia med gas mot ett Primus Omnifuel på bensin och det resulterade i att iaf jag suktar efter ett Primus Eta-Power MF med bensin som bränsle då det kombinerar det bästa med Trangia(vindskyddet) och bensinens kallväderfördelar samt flänsarna på undersidan av kastrullen (idé snodd från Jetboil??) som ska ge snabbare uppkokningstid..

    Ursäkta utsvävande nörderi ;-)

    SvaraRadera
  2. Anonym->För egen del så skrev jag nog inlägget för att jag letar ett nytt kök, någon Multifuel historia.

    I dagsläget så har jag ett äldre primus gaskök (ser ut ung. som gravity) som börjar bränna lite orent tycker jag, krokia ben, trasig piezo mm. För turer där jag är själv och vill bära lätt så använder jag ett litet MSR Pocketrocket.

    Jag är synnerligen intresserad av Primus Omnilite för det verkar vara ett riktigt fint och lätt kök. Sällan jag gör turer och matlagning för mer än två personer så det borde passa mig. Alternativen är Omnifuel, edelrid hexon och kanske Optimus Nova (som kanske är bästa köket men saknar möjlighet att gå på gasol).

    Ang. de nya titanköken som vissa förband i FM använder så jag nästan säker på att det är ett primussystem i alla fall brännaren. Sedan är det väl idag ganska så mycket allmänhetens fria åkning när det gäller anställda i FM och det är många som köpt egna kök. gaskök vid jägarförbandens soldater har funnits i över 10 år numera. (Undantag K4 som kör på Primus Multufuel vill jag minnas.

    Ett alternativ när det gäller kombinationen Trangia och bensin är att du tittar på Trangias Multifuelbrännare (kusligt likt Omnifuel i brännaren), eller om du kan få tag i en gammal KAP-brännare. Ett annat alternativ är att köpa Edelrid Hexon, för den brännaren kan både stå själv och passar helt korrekt i ett Trangia.

    SvaraRadera
  3. Gillar den här typen av näringslivshistoriska inlägg!

    SvaraRadera
  4. För oss nördar som bryr sig om detaljer så introducerades Optimus Svea 1955, så hon är inte riktigt så gamal än.
    Sen till det gamla Optimus Thor även känns som jägarköket och snuskburken som nu ersätts av Solider Stove 09 se länk.
    http://www.katadynmilitary.com/fileadmin/user_upload/katadynmilitarycom/Downloads/Optimus_Soldier_Stove_EN.pdf

    Detta är ett enmanskök och ersätter så vitt jag vet inte grupp/patrull/trisskök. På armens jägarbataljon har man många år använt sig av mini trangia som är ett bra och lätt kök. Solider stove 09 har ett gaskök Optimus crux lite detta fungerar inte jättebra vintertid så då får man använda sig av sprit delen. Dock tror jag många kommer fortsätta använda sitt mini trangia på grund av att kärlet har en bredare diameter vilket bör leda till en högre verkningsgrad än den nya sprit delen.

    Det hade varit spännande om man kunde ta fram en ny modell av Svea i exempelvis titan.

    SvaraRadera

MediaCreeper