torsdag 8 november 2012

Vilken information skall man som mindre aktieägare kunna ta del av?



Häromdagen gick ett antal börs-VD ut i affärspressen  (den lilla rosa) och skrev en debattartikel över att man ville ta bort kraven på delårsrapporter. Givetvis som ett brev på posten gick nätmäklarnas sparekonomer (Välkommen Aktiespararnas fd VD Gunter Mårder nu på Nordnet) ut och beklagade sig över detta, liksom banker, analytiker mm mm. Lite kort sammanfattat så har finansmarknaden givetvis synpunkter på detta. Vilket inte är så konstigt då dessa lever på att folk handlar aktier, att det blir spännande rapportdagar då aktiekusrer gör stora gupp under stor omsättning och analytiker lägger pannan i djupa veck och kan analysera vinstmarginaler, prognoser och kvartalstendenser. och inte minst det nästan mytomspunna om Många i finansbranschen får sin försörjning kort och gått från detta och förändringar blir då ett hot mot den egna verksamheten.
 
Jag måste säga att jag till viss del förstår VDarna. En börsnotering medför enormt massa krav av ordningssamma och även rent formalistiska krav. Dokumentet med börsens noteringskrav är över 50 sidor tjockt! Som bolaget till punkt och pricka måste följa för att inte riskera straffavgifter eller i värsta fall en avstängning från börsen. Allt från krav på styrelser, free-float i aktier, informationskrav, vinstvarningar och krav på att upprätta kvartalsrapporter i enlighet med en viss redovisningsstandard och att detta och hur dessa till punkt och pricka skall upprättas. Någon som då bolagen måste bygga upp hela IR och ekonomifunktionen att hantera, enbart för att hantera kraven för börsnotering och något som inte ger vinst i plånboken. 
 
Men å andra sida så bör ett bolaget givetvis ha en god informationsgivning. Ett företag måste informera på ett klart och tydligt sätt över verksamhetens utveckling och fortskridande. Som mindre aktieägare är man ständigt utsatt för ett informationsunderläge då man kanske inte blir bjuden på julbord med bolagets IR avdelning som vissa analytiker. Nej då är det viktigt med formella krav på att bolag skall informera hela marknaden korrekt och tydligt. Men måste man göra detta genom specifikt kvartalsrapporter enligt "revisorstandard" IAS 34? 
 
Jag kan sammantaget tycka att det faktiskt vore helt okej att skippa kvartalsrapporter upprättade enligt med alla dessa krav och födkrokar för redovnsingsekonomer och  revisorer. 

För mig hade det varit helt okej att ett bolag istället kanske skicka ut viss väldigt förenklad information om orderingång, fakturering och någon översiktig skrivning om bolagets vinst och kassaflöde låt säga varje månad istället för fyra kvartalsrapporter. Skulle ge mig som investerare lika god information även om såklart allt här i världen är relativ. Lite högre krav på större bolag och mindre krav på mindre. Logiskt sett borde detta kunna medför att bolag kan friställa resurser från formella krav till mer informella informationsbesked som är mer anpassade efter verksamhetens särart. Dvs ett flyttat fokus från redovisning till operativ verksamhet.

4 kommentarer:

  1. Komplettera det du skriver med att all informationsutbyte från bolaget, tex de sittningar du refererade till, ska läggas ut antingen i direkt strömmande via bolagets hemsida (det är ju inte så svårt i dagens läge med alla 3G och 4G telefoner & datorer med internetanslutningar) eller omedelbart efter mötet.
    Dessa mer eller mindre hemliga analytikerträffar som branschen håller sig med måste delges alla intressenter, inte endast de personer/representanter som anses "viktiga". Konstigt att detta inte regleras i den 50-sidiga skriften du nämner ovan?

    Men då kommer branschen att skrika riktigt högt - för deras informationsövertag skulle drastiskt minska vilket är detsamma som att de inte längre har något "unikt" att sälja längre. För det är inte så många som har unikt högt IQ så att de på det sättet utmärker sig och kan tillföra intressanta och värdefulla slutsatser.

    SvaraRadera
  2. Frågar du mig kan bolagen endast rapportera sina årsbokslut, och med jämna mellanrum informera aktieägarna hur det står till med orderingång och försäljning. Med ett sånt system skulle vi slippa volatiliteten som uppstår var tredje månad när kvartalsrapporterna släpps.

    Men ett sånt system skulle också göra många analytiker sysslolösa, och det vill vi ju inte ska hända...

    SvaraRadera
  3. Det som skulle hända är att fältet skulle lämnas öppet till alla ryktesspridare, desinformatörer och direkta lögnare. Nu kan vi som väljer att grunda våra beslut på fakta åtminstone få någorlunda beslutsunderlag att stå imot det massmediala bruset fyra gånger om året.
    Kalle56

    SvaraRadera
  4. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

    SvaraRadera

MediaCreeper