lördag 15 december 2012

Varför denna aversion mot kreditkort?


I brist på ork för annan sysselsättning med en rejäl förkylning i kroppen så tar jag ett litet bloggmarathon idag. (har väl en del bloggande att ta igen sista halvåret)   Bland "ekonomibloggar" (hurvida det finns ett begrepp som detta) så prisas sparsamhetens lov och göra inköpen på kreditkort är om inte dödsstraff på så i alla fall något man förtjänar några piskrapp för. Ärligt talat, jag förstår inte detta. Tycker i själva verket kreditkort ur konsumenthänseende är genialiskt. Äger själv bara kreditkort och göra alla mina inköp på kredit. Vafalls? Sedan kanske jag inte är som konsumerar allt för mycket.

Tro mig, det är inte ditt kreditkort som gör dig fattig. Utan hur mycket du väljer att konsumera för, alldeles oavsett om du handlar med kontanter, bankort eller kreditkort. Det är vår konsumtion vi behöver förändra ang julklapptips vill jag tipsa om "naturagåva" a la Cornucopia Visst finns det säkert individer som handlar mer enbart för att "man inte ser pengarna" vilket givetvis är synnerligen beklagligt men detta är i grunden en fråga om konsumtionbeeteenden och inte en fråga om transaktionssättet.

Individer som reser mycket i sitt arbete har i de allra flesta fall kreditkort. "Förr i tiden" så var det förhållandevis vanligt att dessa kreditkort var företagskort dvs räkningen gick till firman som betalade kalaset och så fick man löneavdrag för ev. privata utgifter på kortet. Idag efter diverse tobleroneaffärer, riksrevisionens granskningar av statliga myndigheter och ett och annat missbruk med kortaffärer på våra större svenska företag så är företagskorten på kraftig tillbakagång även bland högt uppsatta tjänstemän. Normalfallet idag är att företag och offentlig sektor erbjuder att man som anställd erbjuds ett gratis kreditkort men där allt skrivs på dig som privatperson. Dvs räkningen går inte till firman utan till dig som privatperson och sedan får du på reseräkningar styrka de utgifter du haft får får ersättning för dessa och så får du i bästa fall ersättning utbetalad samtidigt som räkningen på kortet ska betalas. Mao så kan du själv antingen använda ditt erbjuda "gratiskort" eller så får du ordna eget kort. Vilket enligt mig enbart är av godo för dig som anställd (du kan få bonus på utlägg du inte betalar bla.)

Kreditkort har som sagt många fördelar. Du får en räkning varje månad och får på så sätt ränta på dina pengar  du har kvar på ett konto och redan handlat för och i vissa fall så får du bonus/cashback/fondandelar/points/awards mm för summan du handlat för. Företag och banker gör ju allting för att knyta upp dig i olika lojalitetsprogram för även dom tjänar ju stora pengar på kortanvändande.

Observera att du verkligen inte bör ha mer kort än du verkligen använder då detta belastar din kreditscore. Helst ska man enbart ha ett kort! Reser man mycket så kanske det är att rekomendera att ha två så ett alltid är i reserv av olika betalningssystem (Mastercard/Visa mfl.)

Vilket är egentligen det bästa kreditkortet idag?
Finns otroligt många kort med mer eller mindre förmåner och det är väl en omöjlighet att ge rekomendationer. Men det finns många intressant kort mer mervärden mer än bankens enklaste bankort. Reser du tåg exempelvis torde SJ kort vara klokt och ge dig ett par gratisresor med tåg per år, SAS Eurobonus kort för flygresenären där inköp bli flygresor, Remenber Card ger 1% i kontanter tillbaka på allt du handlar, Handelsbanken Platinum ger gratis tillträde till flygpplatslouncher (alla som väntat ideliga timmar i flygbyten lär nog uppskatta detta) samt 0,5% av köpesumman utbetald i fondandelar. Sedan finns ju AMEX med alla deras förmåner men det har jag aldrig begripit mig på.. De allra flesta kreditkort innehåller också betydligt bättre reseförsäkringar än standardbankkort.

Använder man storbankernas kreditkort och är kund i annan omfattning så torde själva kortavgiften vara bland det lättaste att pruta bort.

13 kommentarer:

 1. OKQ8 ger också 1% tillbaka och är dessutom gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shell mastercard också

   Radera
  2. Självklart kör man OKQ8, 1% tillbaka i reda pengar (kupong man löser in på macken) PLUS att du kan använda alla bonuskort på alla ställen du handlar. OKQ8 ger inte 1% på köp gjorda på just OKQ8 dock.

   Radera
 2. Användande av kreditkort är lite som brukande av alkohol. De allra flesta klarar av det utan problem, men det finns en del som inte känner av vart gränsen går.

  Jag använder själv Statoil Mastercard (sällan) och Handelsbanken Allkort (allt som oftast), och fick nu för mig att kolla upp hur bonusen ser ut på dem. Konstaterar att jag borde använda Statoil-kortet mer. Statoil ger 0.5% (1% om jag tankar mer), medan Handelsbankens Allkort ger 0.2%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra jämförelse med Alkohol helt klart!

   Radera
 3. Ett utmärkt inlägg. Har länge hävdat att kredikort är helt fantastiskt. Vilket alltid möts med viss skepticism.

  Här har man en chans att vara en riktig "dead beat" som de säger i USA. Dvs utnyttja ev bonusar sedan ha pengarna man annars skulle ha kopplat till kortet på ett hög räntekonto. Sedan låta allt dras när lönen kommer. Detta upplägg sparar jag åtskilliga hundralappar på varje år.

  SvaraRadera
 4. Ca 4% som handeln betalar i provision överförs naturligtvis på kunderna..
  Fundera på hur mycket ni har betalat med kort i år, 4% av den summan har gått till banken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det kunderna som betalar avgifterna i slutändan. Dock betalar även företagen avgifter för kontanthantering som också i slutändan överförs på kunden.

   Eftersom priset för mig som kund är detsamma oavsett om jag betalar kontant eller på kredit så bör jag välja det som är mest föredelaktigt för mig. För mig personligen är det ett kreditkort där jag får 1% av köpesumman tillbaka, ränte och avgiftsfri kredit helt utan årsavgifter.

   Radera
 5. https://villabanken.se/villaagarnas-nya-medlemskort är ett bra kort

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om du ändå är medlem i villaägarna. Annars kostar det 405kr/år att bli medlem.

   Det kostar inget att bli "medlem" på okq8 eller shell :)

   Radera
 6. I affärer och restaurang så blir det mest kontant då jag vill veta hur mycket jag handlar för (jag tycker att man får bättre känsla för det när man handlar kontant) dessutom tar kreditkort ofta längre tid.

  På internet blir det så klart mest kreditkort och då Handelsbanken Platinum (då jag reser en hel del där loungerna är är en bra förmån)

  SvaraRadera
 7. Lite sent kanske men Coops kreditkort ger 0,5% på allt samt 1% extra när man handlar på Coop (utöver deras %-trappa som går från 1-4% pengar tillbaka) så om man handlar där ofta så är det väldigt förmånligt. Dock ska man passa sig för att ta ut pengar med det då detta inte är räntefritt i en månad som resten av köpen. Men för detta kan man ha ett annat kort.

  SvaraRadera

MediaCreeper