torsdag 17 januari 2013

Sten K Johnson har gått ur tiden


Idag har vi nåtts av det tragiska beskedet att en av Sveriges de mest framstående "aktiesparare" Sten K Johnson har gått ur tiden.

Sten K hade under flera år framtädande roller inom organisationen Aktiespararna och först av allt tycker jag det är  fullkomligt bedrövligt att hans bortgång inte nämns på aktiespararnas hemsida än när detta skrivs. Mest känt säkert för de lite äldre läsarna är rollen i Aktiespararna när Sten K som tog offentlig strid med P-G Gyllenhammar för de små aktiespararna i den mycket märkliga historien där P-G ville ragga kapital till utvecklandes av Volvos 740-serien genom att Norska staten skulle ta över mer än halva Volvo mot att pengar från oljeinkomster direkt in i Volvo så dom kunde utveckla nya bilmodeller. Sten K tog strid och organisationen Aktiespararna kunde vända stora delar av aktieägarnas röster och affären föll på en omtumlande bolagsstämma.

Sten K hade också en framgångsrik yrkeskarriär som tjänsteman inom Trelleborg, Sonesons och sedan ansvarig för omstruktureringen av gamla Kockumskoncernen. Olika delar bröts ut och omstrukturerades framgångsrikt i bla. investmentbolaget Skåne-gripen där Sten hade en framträdande roll, sedan köpte han själv ut delar för egna pengar bla det som sedermera skulle bli det börsnoterade bolaget Midway Holding.

Kanske var han de sista 10 åren  allt lite av en mer doldis. Visst är Midway ganska så känt men hans aktieportfölj i bolaget Tibia Konsult omfattar betydligt mer än så. Bla. stora ägarandelar i Skåne-Möllan, ECOMB, LifeAssays, Sensyn Traffic, Whilborg, Rabbaldshede kraft, Image Systems dessutom flera mindre holdingbolag.  Samt mer kortsiktiga placeringar såsom i bla SCA, Volvo och Telia.

Jag skulle också vilja påstå att Sten K haft stor betydelse för många unga nystartade bolag i Skåneregionen så han hade en förkärlek för start-ups och entreprenör verksamhet. Han har verkligen använt sina ekonomiska tillgångar att skapa jobb och förmögheter till andra, ett sant föredöme i mina ögon. Han har bla startat Sten K Johnson School of Entrepreneurship vid Lunds universitet och en stiftelse ”Sten K Johnsons stiftelse”, vars ändamål ska vara att främja forskning, utveckling, utbildning, bildning och tillämpning inom naturvetenskap, entreprenörskap, litteratur och musik.

Tibia Konsult hade redovisat eget kapital på 1,5Mdr vid årsskiftet 11/12. Inte illa av en aktiesparare även om den sista rocken inte har några fickor.

3 kommentarer:

  1. Tråkigt.


    /Ulvsby

    SvaraRadera
  2. En fin representant för aktiespare och en mycket duktig investerare och entrepeneur har gått ur tiden. Sten K har varit lite av Skånes Buffet. En hederlig affärsman som lyckas att prestera väl med långsiktighet och vad som framstår som bra affärsmoral. Vad jag också gillar skarpt med Sten K Jonson är också hans kulturintresse, han spelade horn och hade ett stort musikintresse och dessutom hade han en passion för litteratur. Hans son Anders Bergstrand har suttit i Tibias och Midways styrelse ett antal år nu, frågan är vilken roll han kommer att ta i dessa bolag i bolag?

    SvaraRadera

MediaCreeper