lördag 2 februari 2013

Solcellsproduktion januari 2013


Jag har som en del kanske vet om en solenergianläggning på mitt hus. En stämningsbild i mörka januari se ovan. En anläggning som producerar elektrisk ström sådan som driver din tvättmaskin och dator. I första hand inte någon någon kapitalplacering utan lika mycket installerad av nyfikenhet och dessutom inte minst av lite ideella skäl då jag vill inspirera andra. En viss energihedge i min konsumtion av energi dessutom. Tack svenska staten för installationsbidraget också.

Med anledning av att jag fått många frågor och en del verkar ganska så intresserade så tänkte jag under 2013 vid varje månadsskifte redovisa under anläggning har presterat och skriva några ytterligare blogginlägg kring solcellsenergi  då jag nu börjar få lite erfarenhet. Jag tänker att förklara och skriva detta så enkelt som möjligt, jag saknar helt formell  teknisk kompetens och bör betraktas som en lekman i elfrågor som de flesta andra.
 
Först lite grunder om mitt system. Det är ett mycket enkelt och okomplext system som består av ett antal poly-kristallina solceller på taket (2,9kW). Två stycken växelriktare i källaren. Dessa växelriktare är sedan inkopplade i elcentralen. Vidare har jag en elmätare i huset som är dubbelriktad dvs i händelse av att jag skulle producera mer el på taket än vad som simultant förbrukas i huset så levererar jag ström ut på elnätet (och får betalt för denna elen). Mer om denna procedur i något kommande blogginlägg. Mitt hus är långt i från optimalt för solel, det bör man vara observant på, utan ett helt normalt 60-talshus.  I själva verket ligger mitt tak i väst-östlig riktning och saknar sluttande lämplig yta rakt mot söder. Beräkningar visar att min anläggning ung presterar på ca.  80% av full kapacitet med anledning av väderstrecksplacering och takets något låga lutning mot optimalt.

Vidare så har jag ingen fräck mätutrustning som skickar ut data från anläggningen på någon webportal eller mobil-app. Det är enligt mig inte ekonomiskt försvarbart att betala några tusen för denna "nice-to-have" funktion. Jag får istället manuellt läsa av produktion på växelriktaren (som drivs av solpanelerna och såhär års är stendöd fram mot eftermiddagskvisten då solen går ned tidigt. I Sammanställningar över produktionen blir det således viss "grovhuggenhet" i siffrorna  och siffrorna blir månadsvis.

Så hur har det då presterats under januari månad?
Januari månad är som bekant en mycket mörk vintermånad och dessutom så har det varit en hel del snö på taket vilket gör att funktionen går ned och oftast inte fungerar alls. Av den årliga solinstrålningen beräknas i Närke ca. 1-1,5% av årets solinstrålning infalla.

Solcellselsproduktion under januari månad:
14Kwh

Varav såld el på elnätet:
0Kwh

Mao, en mycket låg produktion som knappast gör plånboken glad.  E.ON (kommer använda detta bolag som redovisningsexempel) redovisar ett rörligt elpris på 91,6 öre i Januari. Utöver detta är den rörliga elnätskostnaden 37,5 öre/Kwh, båda två beräknade med skatt och moms. Då ingen el är såld utan all producerad el förbrukad i mitt eget hus har den ekonomiska besparingen i januari 2013 varit ca. 18kr. Inte mycket att hurra för...

Snart stundar dock ljusare tider, redan idag 1 feb har det producerats nästan 2Kwh på en dag.

15 kommentarer:

  1. Intressant! Ska bli kul att följa utvecklingen nu när vi får längre dagar :)

    SvaraRadera
  2. Strålande initiativ!

    Jag satt faktiskt och funderade på just solceller innan jag öppnade datorn (en annons i Ny Teknik fångade mitt intresse). Dessutom flyttar jag in i ett hus som har sluttande tak i öst-västlig riktning så det här är superintressant.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Men en enkel fråga. Måste du inte hålla alla dessa solceller snöfria nu på vintern? Vad händer efter ett rejält snöfall? Är du uppe på taket då o sopar av solpanelerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. är det snö på panelerna så blir effekten mycket låg. I normalfallet fungerar dom inte alls. Det är egentligen inte att rekomendera att sopa av panelerna men visst har det hänt att jag gjort det.

      Radera
  4. Kul! Ska bli intressant att följa!!

    Kul att du börjar skriva lite, följs med stor glädje!!

    //CB

    SvaraRadera
  5. Kelvinwattimmar? :)

    SvaraRadera
  6. http://soltechenergy.se/energismart-tak/

    Intressant alternativt som produceras dessutom i Sverige. Bolaget gör en emission nu.

    SvaraRadera
  7. Vad är det för lutningsvinkel på taket? Beräkningen om 80 % effektivitet, av vad är det 80 %, söderläge med samma taklutning eller den mest optimala placeringen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fråga till: det syns träd i bakgrunden. Påverkar de solinstrålningen?

      Radera
  8. Om du levererar till nätet - hur mycket får du för elen?

    SvaraRadera
  9. Det är känt att anti oxidanteг kan mot att bеsiktiga blоdsoсker och flavoloiderna ifröna
    arbetar på detta sätt.

    Chеck out my wеbѕite: http://www.efven.com/

    SvaraRadera
  10. Ѕitt ner tillverka ha fötterna så högt som möjligt, på någon раll elleг ett sоffbоrd.

    Allra bäst är det ifall du kan ligga ner någon ögonblісk νarje ԁag och ha fötterna ovanför ditt hjärta, för att bеfästa att
    blodet cirkuleгar alltsаmmans νägen.

    Feеl fгee to visit my homepаge ... vikt

    SvaraRadera
  11. Någon site ifall tatueringar kika in allihopa!

    Review my site - tatuering priser

    SvaraRadera
  12. Har redan börjat lusläsa, du har dіg en trοgеn
    följare!

    Look intо mу ωеb blog -
    Gojibär köPa

    SvaraRadera
  13. Vad fint! Kudos

    Visit my web-site: tatuering eskilstuna

    SvaraRadera

MediaCreeper