torsdag 22 januari 2015

Förändringens vindar blåser efter Martin-Löf sorti.

Ja som sagt idag offentliggjordes att Sverker Martin-Löf avgår från samtliga styrelseuppdrag vid vårens bolagsstämmor.

SML avgång utlöser närmast lavinartade förändringar i Industrivärden-sfären. Ungefär likvärdigt mot förändringarna 2002 när Bo Rydin avgick både som styrelseordföranden i SCA och Industrivärden. Bland dagens förändringarna är bla att Pär Boman avgår som VD för SHB och blir styrelseordförande i banken och Anders Nyrén gör samma resa i Industrivärden. Många styrelseplatser blir lediga, du har läst om det i tidningarna idag så det behöver inte upprepas.

Dagens pressmeddelande från Industrivärden lär stötas och blötas mycket framöver i många medier och bloggar men då jag skrivit en hel del om sfären på denna blogg vill jag här ge mina tankar kring dagens historiska händelser.

1. Anders Nyrén blir styrelseordförande i Industrivärden. Detta är helt unikt. Historiskt har Industrivärdens styrelseordförande utsetts av tidigare styrelseordförande i antingen SCA eller Handelsbanken och VD i Industrivärden har snabbt försvunnit ut efter förrättat förvärv i bolaget. Jag tror helt ärligt att detta har reglerats i ett aktieägaravtal mellan SCA och SHB då successionen varit så konsekvent. Sverker (SCAs man) efterträdde Tom (SHB), som i sin tur efterträdde Bo (SCA) som efterträdde Tore (SHB)..... Med dagens besked rämnar detta och Fredrik Lundberg blir nu i praktiken räknad som ägare med makt att utse styrelseordförande precis som SHB. Man kan konstatera att Nyren idag är en ordförande både SHB och Lundbergs kan acceptera.

2. Pressmeddelandet medför att Handelsbanken i praktiken nu är SCA störste ägare. Farfarprincipen försvinner i SCA och banktjänstemannen Pär Boman  blir nu styrelseordförande i SCA, första gången sedan SCA börsnotering. Detta medför att  SCA anställda tappar ägarförerädandet  över de viktiga stiftelserna i SCA som är stor ägare i Industrivärden bla. Dessa poster kommer nu kontrolleras av SHB med dess representant Pär Boman. I praktiken innebär detta, Industrivärden får två huvudägare SHB samt Lundbergs som bestämmer.

3. Ledande befattningshavare i innehavsbolag skall enligt överenskommelsen bara i undantagsfall sitta korsstyrelser. Också detta unikt. Tidigare så har såväl VD i SHB och SCA och övriga innehav (som har bytts med åren) varit notoriska styrelseledamöter i flera styrelser inom sfären för att successivt stöpas in mot den innersta kretsen. Nu blir det stopp för detta och för VDn i SCA blir man nu en ren tjänsteman som ska driva SCA, punkt. Likaså kommer VDn i SHB en uppgift att bara vara VD i banken. Ägarförerädande och styrelserepresentanter blir man först som styrelseordförande ( i banken). Summan av denna kardemumma blir att det blir viktigare att vara stor ägare i  just Industrivärden. Fredriks Lundberg och hans arvtagare får Mao en rejält större maktposition än tidigare.

4. Det innehavsbolag som nu får störst förändringar är SCA och jag skulle nog säga att det med ganska stor sannolikhet nu kan ske rejält stora förändringar i SCA. SML och hans företrädare Bo Rydin är de som har skapat dagens SCA i dess struktur och tillgångar. Jag bedömer att ledningen i SCA får större svängrum i strukturaffärer än idag. En gissning är kanske att Lundbergs innehav Holmen köper upp SCA svenska tryckpappersverksamhet? Kanske blir SCA Forest products eget börsbolag och SCA blir ett rent hygienbolag med en ägarpost i Industrivärden? Eller säljs aktieposten i Industrivärden från SCA till Handelsbanken för att tydliggöra ägarförhållanden i Industrivärden?

5. Jag skulle gissa att Katarina Martinsson och Louise Lindh snart väljs in i styrelser inom sfären. På mandat från Lundbergs,från idag än tydligare en av de viktigaste  ägarfamiljerna i svenskt näringsliv. Och det är inte otänkbart tror jag att det kan bli en kvinna som VD i Handelsbanken.....

15 kommentarer:

 1. Initierat ock klokt som vanligt när du skriver om denna sfär, Cristoffer!. Det intressanta är att vi hade diskussioner om Sverker Martin-Löfs negativa inflytande på förändringsarbetet i SCA redan för nästan 10 år sedan på gamla forumet "prat om pengar". Han har varit seg den gode Sverker...

  SvaraRadera
 2. Kul att du kommenterar! Ja SCA och Industrivärdessfären har vi verkligen diskuterat många gånger sedan många år. Ja visst har den gode Martin-Löf varit seg men å andra sida allt för mycket skugga ska heller inite falla på honom. De senaste åren har SCA tagit ganska kloka industriella steg och kursen har utvecklats väl.

  2005 stod kursen i ca. 80kr (korrigerat för den senaste splitten) och idag är kursen 180kr. Utöver det ganska så okej utdelningar. Så totalavkastningen har varit god sett till det värdebolag jag såg för 10 år sedan och skrev om på PoP

  Jag är glad idag att jag haft lika gott sittfläsk som Martin-Löf som suttit kvar med aktier i 10 år.

  SvaraRadera
 3. Hoppas att den nya ledningen intresserar sig mer för att utveckla bolagets verksamhet och mindre för din privata förmögenhetsuppbyggnad.

  Det finns viktiga saker att ta tag i, t ex finna ingen framtid för tidningspapper

  SvaraRadera
 4. För mig är han en stofil, en dinosaurie och har väntat länge på att han skulle bort till fördel för mer tidsenliga alternativ.

  Men jag baserar det mer på det han sagt om ämnen utanför hans professionella roll - klimatfrågan, syn på familj, etc..

  SvaraRadera
 5. Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
  Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
  Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
  Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
  Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
  Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
  För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
  Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com

  SvaraRadera
 6. Hej, jag är Rasheeda Muhammad från Indonesien, och jag vill ta tillfället i akt att för-varna alla här för att se upp för alla lån långivare som utgör vara riktiga. De är alla bedrägerier och falska och deras avsikt är att slita dig av dina surt förvärvade pengar. Jag har fallit offer för dessa lån företag, men ingen kunde ge mig lånet Jag söker tills jag kom över Mrs Amanda Amanda Loan Firm. Hon erbjöd mig ett lån till ett överkomligt ränta på 2% med bara några formaliteter och krav.
  Efter träffade jag företagets villkor var min lånebeloppet på $ 100.000 godkänd och till min stora förvåning var det överföras till mitt bankkonto på mindre än 24 timmar.
  Du kan kontakta Mrs Amanda genom hennes e amandaloan@qualityservice.com eller amandarichardson686@gmail.com och du kan även kontakta mig på min e-post rasheedamuhammad10@gmail.com jag bara vittna om Mrs Amanda god vilja och hjälp hon framförde till mig och min familj och jag också vill att du ska vara en mottagare av hennes lån erbjudande. Tack

  SvaraRadera
 7. God dag!
  Vi är lätta långivare, vi lånar lån med låg ränta på 2%, vi är snabb och tillförlitlig och även vi är förtroende värda, om du är intresserad av att få en legitim lån från vårt företag vänligen komma tillbaka till oss nu med detta information så att vi omedelbart kan gå vidare med ditt lån begäran från vårt företag, hare är de uppgifter som behövs från dig att få en legitim lån från oss,
  ANSÖKNINGSBLANKETT
  Namn: _________
  Adress: _________
  Land: _________
  Yrke: _________
  Lån Request__________
  Syfte med loan__________
  Lån Duration__________
  Månadsinkomst: _________
  Telefonnummer: _________
  Vänligen komma tillbaka till oss via vår e-post: (JIMMYCOX2012@LIVE.COM)

  SvaraRadera
 8. Dobrý den všem. Jsem Johnson Cilva, občan Gruzie USA, budu rád sdílet tuto velkou svědectví, která se konala v mém životě, aby všichni to vědí a být účastníkem to, že je důvod, proč jsem vždycky umístit jej na odpověď, chci poděkovat ( Pan Rathan Charod) za jeho laskavost po mé rodině. Jen o pár měsíců zpátky, jsem byl v hledání půjčku ve výši $ 75,000.00, když jsem byl dojdou peníze pro mé podnikání, a nemohl jsem platit své účty ještě. Byl jsem scammed 8500 dolar, a rozhodl jsem se dostat zapojit do této činnosti už nikdy jsem věděl, že skutečný věřitel jako (Rathan Charod Company), stále existují na internetu, a na zemi zde. dokud Můj přítel mě seznámil s (rathancharodloancompany@gmail.com) kvůli mé vzhledu a skutků. Zpočátku jsem mu řekl, že jsem nebyl zájem o jinou půjčku řešit už pak mě ujišťují, že (pan Rathan Charod) je skutečný věřitel, když jsem ho nikdy věřil, udělal jsem si zkušební verzi a já jsem rád, že jsem udělal, jsem dostal výše úvěru ve výši $ 75,000.00, touto společností (Rathan Charod úvěr společnosti) spravovaného (pan Rathan Charod) Pokud jste v nouzi skutečného, ​​legit úvěr nebo jakoukoliv finanční pomoc a vy můžete být spolehlivé, důvěryhodné a schopné splatit v patřičný čas prostředků budu poradit, abyste kontaktovat :( rathancharodloancompany@gmail.com) a vy se bez podvody na internetu. To vše díky panu Rathan Charod úvěr společnosti pro obnovu života mému podnikání

  Cenově dostupný úvěr Nabídka Apply Now

  SvaraRadera
 9. I am Hwa Jurong, a Private Money Lender do you need a loan to start up business or to pay your bills and a corporate financial for real estate and any kinds of business financing. I also offer Loans to individuals,Firms and corporate bodies at 2% interest rate. I give out loan to serious minded people that are interested of loan if interested contact this email: hwajurong382@yahoo.com or hwajurong12@gmail.com

  SvaraRadera
 10. Få ditt lån säkert

  Hej jag är ett UNICEF Special Agent och med tanke på
  nuvarande ekonomiska krisen och uppriktigt sagt, skulle jag vilja hjälpa
  uppriktigt alla människor runt om i världen som är i behov
  pengar, så jag bestämde mig för att göra lån till någon annan
  intresserade. Du har ekonomiska svårigheter. Jag vill ha dig
  informera mig om att jag är en finansiell person som beviljar lån till
  någon av god karaktär, ärlig, vem kan betala mig tillbaka
  tidsfrister överens med en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5.000.000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min
  e-postadress: joinisseaurelie1989@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera
 11. Få ditt lån säkert

  Hej jag är ett UNICEF Special Agent och med tanke på
  nuvarande ekonomiska krisen och uppriktigt sagt, skulle jag vilja hjälpa
  uppriktigt alla människor runt om i världen som är i behov
  pengar, så jag bestämde mig för att göra lån till någon annan
  intresserade. Du har ekonomiska svårigheter. Jag vill ha dig
  informera mig om att jag är en finansiell person som beviljar lån till
  någon av god karaktär, ärlig, vem kan betala mig tillbaka
  tidsfrister överens med en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5.000.000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min
  e-postadress: joinisseaurelie1989@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera
 12. Få ditt lån säkert

  Hej jag är ett UNICEF Special Agent och med tanke på
  nuvarande ekonomiska krisen och uppriktigt sagt, skulle jag vilja hjälpa
  uppriktigt alla människor runt om i världen som är i behov
  pengar, så jag bestämde mig för att göra lån till någon annan
  intresserade. Du har ekonomiska svårigheter. Jag vill ha dig
  informera mig om att jag är en finansiell person som beviljar lån till
  någon av god karaktär, ärlig, vem kan betala mig tillbaka
  tidsfrister överens med en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5.000.000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min
  e-postadress: joinisseaurelie1989@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera
 13. Få ditt lån säkert

  Hej jag är ett UNICEF Special Agent och med tanke på
  nuvarande ekonomiska krisen och uppriktigt sagt, skulle jag vilja hjälpa
  uppriktigt alla människor runt om i världen som är i behov
  pengar, så jag bestämde mig för att göra lån till någon annan
  intresserade. Du har ekonomiska svårigheter. Jag vill ha dig
  informera mig om att jag är en finansiell person som beviljar lån till
  någon av god karaktär, ärlig, vem kan betala mig tillbaka
  tidsfrister överens med en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5.000.000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min
  e-postadress: joinisseaurelie1989@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera
 14. Få ditt lån säkert

  Hej jag är ett UNICEF Special Agent och med tanke på
  nuvarande ekonomiska krisen och uppriktigt sagt, skulle jag vilja hjälpa
  uppriktigt alla människor runt om i världen som är i behov
  pengar, så jag bestämde mig för att göra lån till någon annan
  intresserade. Du har ekonomiska svårigheter. Jag vill ha dig
  informera mig om att jag är en finansiell person som beviljar lån till
  någon av god karaktär, ärlig, vem kan betala mig tillbaka
  tidsfrister överens med en fast ränta på 2%.
  För detta gör jag mina lån från 1500 till 5.000.000 euro.

  Så alla som behöver pengar kan kontakta mig på min
  e-postadress: joinisseaurelie1989@gmail.com för mer information.

  Tack för förståelsen och snäll dag till dig

  SvaraRadera

MediaCreeper