Om det är något som är roligt så är det att backtrada, modelltesta, eller bygga upp excelmodeller. Vi människor ser som bekant mönster i allt, inte minst när det handlar om pengar och investeringar. Logiskt sett så försöker vi finna den för oss perfekta modellen. Vi tar HMs försäljningsökningar varje år och drar slutsatsen att HM kommer sälja kläder på månen om 50 år, vi tittar på tradingstrategier där olika signaler och glidande medelvärden ger oss en god avkastning vida överlägsen börsens index, eller så lägger vi ut excelfilen där vårt sparande ökar med X procent varje år (ja varje år..) och dessutom växer aktieutdelningar med X procent (ja varje år) och sedan så blir vi då lyckliga och fullständigt ekonomiskt oberoende år 2027 och lever lyckliga alla våra dagar. Kapitalförvaltarna på Long-term capital mangement hittade ju också en modell som var mycket framgångsrik 1994-1998.
Tyvärr så är överensstämmer inte modellen med verkligheten förstås, aldrig. Även en aldrig så vackert ritad orienteringskarta är bara en modell. Verkligheten är annorlunda, dessutom ganska subjektiv vilket inte minst orienterare uppmärksammar då olika individer uppfattar kontakten mellan karta och verklighet på olika sätt.
Älgjaktvirutosen Cornucopia? (i äkta sliten Barbourjacka förstås) skriver idag ett blogginlägg omkring modellbyggande, i detta fall en modell på glidande medelvärden på 50/200 och all-in any out under tidsperioden 1991-2010. Bevisligen så funkar modellen under denan tidsperiod.
Men så var det då verkligenheten.
Hur många känner du som exakt 1991 stod med en påse pengar i handen att förvalta fram till år 2010. Någon?
Själv tillhör jag inte denna grupp. Jag har slaktat delar av börsportföljen mer än en gång sedan 1991 och konsumerat såsom köpa bostad, köpt en splitter ny bil (kapitalförstöring utan dess like..tur det var sommaren 2007), pengar till adoption osv...sån tur är så har jag nettosparat pengar ganska så ofta också. Sedan har man ju fått aktieutdelningar osv osv. Genomsnittlig avkastning justerat för nettosparande/nettouttag? ingen aning...(den som är utan skuld, kastar första stenen)
Jag tror det är så ganska ofta att verkligheten inte är så lätt som en excelmodell.
Men låt oss återgå till Cornucopia? köp/sälj strategi kontra ett helt passivt ägande av en indexfond (är utdelningar med?) under tiden 1991-2010. Det första problemet är väl att indexfonder inte fanns 1991, defintivt inte gratisvarianter fonder fanns förstås 1991 men då hade man nog avgifter på dryga procenten. Internetbanker fanns ju heller inte, (Telefonbank var kanske nymodigheten 1991?), Idag kan man köpa aktier för några tusenlappar för en tia eller två i courtage, det kunde du verkligen inte år 1991 då var det snarare en par hundralappapr i courtage (allting blir inte dyare med åren). Sedan är det detta med vår förmåga att spara pengar, reallönerna är betydligt högre idag än 1991 sedan har inflationen gjort sitt att en tusenlapp inte riktgit är lika mycket idag som den var 1991.
Sedan var det ju detta med skatten som skulle betalas in, courtage, ränta, återinvestering av utdelningar som inte blev av, den nya bilen. Ja sånt som gjorde att modellen inte stämde med verkligenheten.
Som sagt, kartan och verkligenheten stämmer inte alltid. Men självklart finns det väl ritade kartor....
Mycket bra inlägg!
SvaraRaderaCornucopia har rätt i en del saker, tex att vi verkar ha en boprisbubbla. Dock är hans värld och åsikter väldigt "svart eller vit", ungefär som en tradingmodel. I verkligheten finns så många fler okända faktor och gråzoner.
Tex är en bostad ingen investering utan en kostnad enligt Cornucopia och en bostadsrätt kan man tydligen inte investera i för den äger man inte???? (http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/bostaden-ar-en-kostnad-inte-en.html) Själv har jag precis sålt en bostadsrätt och tjänat nästan 9000/månad de sista 6 åren (har under tiden haft ca 3500/månad för ränta och avgifter). Men det är tydligen en kostnad?
Men åter till ämnet för ditt inlägg ;) Som sagt, skönt att läsa denna mera verklighetsförankrade text där fler faktorer än de rent teoretiska behandlas.
/D
Det finns många vackra kartor ja...
SvaraRaderaJag som många andra har nog några Exel ark på mitt samvete. Men är det inte en ganska naturlig väg vi går när vi utvecklas som människor och investerare. Även den store Buffett lär ju suttit och dragit streck i ungdomen. Det är kanske den nyfikenheten som krävs för att vi ska gå vidare i vår mognad. Jag har mer än en gång tvivlat på din ålder när jag läst dina artiklar och sedan jämfört med mina barns kamrater i din ålder och deras mognad. Jag brukar trösta mig med att ädla viner mognar sakta. :-)
SvaraRaderaNu skall vi inte dra för stora slutsatser. Självklart är det bra med excel (och kul) och inget ont sagt om att bygga modeller i excel...
SvaraRaderaReallönen är väl ändå den inflationjusterade lönen? Tveksamt om den är högre idag än 91..
SvaraRaderaVad blev det för bil? Kör du samma bil fortfarande?
SvaraRaderaDavid> Vi (min fru och jag) sålde av lite av portföljen i september 2007 och köpte oss en Opel Astra Dieselkombi, splittrans ny, blå metallic och drar 0,5liter milen. Att det blev en opel hade med att göra att en god vän till oss var försäljare för Opel och kunde ordna ett "bra" pris (bilar är som bekant aldrig bra affärer).
SvaraRaderaSedan dess måste jag säga att jag är synnerligen nöjd med bilen. Ingenting har krånglat utan vi har bara betalat skatt, tankat och tagit den på årsservice utan minsta problem.
men som sagt bilar är aldrig bra köp. Även om det i vårt fall var ett synnerligen väl valt tillfälle att sälja lite aktier.