måndag 18 oktober 2010

lite ljus på Luxonen

Funderade på att skriva några rader om något bolag jag inte skrivit om förut så jag klistrade upp börslistan på sovrumsväggen och kastade kniv och se! Den landande på något så suspekt som Luxonen. Ja ja, det kanske inte riktigt gick till med knivar i väggen, men vi kan väl låtsas åtminstone för dramatikens skull?

Luxonen ja, det är inte ofta man hör eller läser något om dem. Ett mycket anonymt bolag i media. Luxonen är som ”bekant” ett förvaltningsbolag registrerat i Luxemburg och lyder därmed inte under den svenska investmentbolagsbeskattningen utan är väl skattetekniskt någon form av kapitalförsäkring.

Balansomslutningen i Luxonen är en dryg miljard idag så det är inte någon av de större investmentbolagen jämfört med sina svenska börsnoterade kusiner. Börsvärdet ligger idag ung. 30% under substansen likt många andra investmentbolag. Faktum är att balansomslutning idag inte är speciellt mycket större än den var för 20 år sedan. Nu tror du alltså att dom inte har lyckats att förränta aktieägarnas pengar med positiv avkastning? Fel fel. Luxonen har som bekant haft denna substansrabatt sedan bolagets bildande och dom har köpt tillbaka aktie, inlösenprogram, utskiftning av pengar osv i syfte att aktieägarna skulle få en starkare valuta. Substansvärdet per aktie har ökat från 12 kr per aktie 1995 till 110krper aktie idag. Faktiskt inte så illa (man har delat ut pengar ibland också). Luxonen är mao ett av bolagen som tjänat pengar på att handla med sin egen aktie.

Om jag skulle ranka hur trevlig delårsrapporter och årsredovisningar är från olika bolag så hade nog Luxonen hamnat bla. de absolut sämsta. Tråkigare rapporter från man leta efter. Enbart svart text påp vitt papper men samtidigt så innehåller rapportern det som man egentligen behöver veta. Men knappast något mer. Även bolagets hemsida har ett klart ”less is more” tema över sig. Även aktieägarna har blivit färre om var 3000 st i början av 90-talet idag 190o st.

Huvudägaren är kanske värd att nämna för likt många andra investeringsbolag så är Luxonen lite av ett familjeföretag. Huvudägaren är Börn Carlson (född 35) och hans familj. Även han förhållandevis okänd men hans namn finns hos fondförvaltaren Carlson fonder och bolaget som ägde detta (inte genom luxonen) men detta bolag ägs numera av DnB Nor sedan finns det i styrelsen några gamla vänner till herr Carlson bla. styrelseproffset Märta Josefsson med ett förflutet inom Skandia och de sista åren mycket ofta varit medinvesterare till Hagströmer och Qviberg.

Investeringsverksamheten i Luxonen är inte maktbaserad och Luxonen är inte huvudägare i något börsbolag eller två. Istället har man ofta stora fondinnehav inom Carlsons fondbolag. I särsklass största innehavet är hedgefonden Nordic Absolute Return Fund och sedan ett stort innehav i en fond som invester i tillväxtmarknadsfonder. Sedan då någon asien och indien fond och sånt. De olika fondinnehaven som varierar med tiden kompletteras sedan med vad jag skulle vilja säga värdebaserade köp av aktier i större europeiska företag. Idag består börsportföljen av (i fallande ordning) Daimler, Novartis, Siemens, SCA, PPR, shell, unilever, thats it i kombination med lite optioner och andra derivat. Annars brukar bolag som carrefour, nestle, Eon, telecombolag, Astra etc…….

Den totala fördelningen av tillgångar är idag 41 % hedgefonder, 35% aktier, 20% obligationer och resten (bla. Pengar) är 4%. .

Ja det är en udda fågel Luxonen (vad kan namnet betyda förresten? Något med ljus antar jag?)

5 kommentarer:

  1. Den enda som tjänar pengar på Luxonen är huvudägaren Carlsson och hans fonder.

    Det gränsar till bedrägeri att som huvdägare påverka bolaget att investera i egenägda headgefonder där avgiften går till huvudägaren.

    Varje år skickar Luxonen miljontals kronor i avgift till Carlsson fonder.

    SvaraRadera
  2. så sant så, jag kanske var lite väl mjäkig...

    SvaraRadera
  3. Ett liknande bolag är Havsfrun. Luxonen ser ju till att gynna huvudägarna genom att placera i deras fonder. I Havsfrun plockar de istället ut fina löner i förhållande till det lilla bolag de sköter om. Verkar bry sig så mycket om att bolaget inte presterat något de senaste 5åren och har en strategi som inte alls håller. Hade dock varit bättre för grundarna att likvidera bolaget men då tappat de ju sina titlar och sitt fina kontor... Hade det inte varit för deras dominerande ägande hade bolaget varit borta för länge sedan

    SvaraRadera
  4. Hur pass mycket skiljer sig detta från hur Lundbergs, Kinnevik eller Berkshire Hathayway i praktiken tjänar sina pengar?

    SvaraRadera
  5. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

    SvaraRadera

MediaCreeper