onsdag 9 april 2008

Att ha en mental bedredskap för lägre vinster


En framgångsrik kapitalförvaltare som jag en gång lyssnade till sa att hans tro var att en framgångsrik investerare hade förmågan att kombinera lika delar Hjärna, hjärta och mage. Hjärnan att ha som redskap till att få ett hum om när aktier är dyra och billiga, hjärta att långsiktigt våga äga aktier och hålla kvar vid bra företag i vått och torrt och mage för att ifrågasätta de två tidigare och ha känslan för att ibland våga vara feg och ibland våga ta riskfyllda beslut i osäkra tider.
Min mage säger..
2008 kommer nog i många stycken bli ett besvärligt år för många av våra svenska företag.

Tillväxten som de flesta företag upplevt under senare år kommer säkerligen mattas av något i kombination med ökade kostnader, högre räntekostnader och flera andra ogynsamma omvärldsfaktorer som drabbat flera branscher inte minst dollarn kommer ställa till det för många exportföretag. Säkerligen kommer detta säkert medför att många företag under 2008 kan komma att visa sjunkande vinster och försämrade kassaflöden i jämförelse med föregående år.

Kanske kan Midway som idag var bland de första bolagen att rapporta resultatet för årets första månader stå som exempel där resultatet nu börjar vika för flera av Midways portföljbolag även om just Midway i högsta grad är väl förberett för just detta med god finansiell stabilitet och möjlighet att utveckla verksamheten framåt trots en stor aktieutdlening i år.

Som långsiktiga aktiesparare måste vi därför ha en mental bedredskap att det kan komma bli något sämre tider för just de företag som vi äger aktier i. Tråkigt givetvis men något man bör förhålla sig till. Givetvis kan man resonera som så att det kanske inte är läge att äga aktier alls om man är pressmistiskt lagd, själv har jag däremot en uppfattning att det kan vara minst så bra att äga aktier även i lite mer utmanande tider inte minst av den förmånen att aktiekurserna går ned och därmed ökar den framtida avkastningen plus kombinationen av att aktieutdleningar blir allt mer värda sett som återinvesteringsbara medel. Därmed inte sagt att så blir fallet, kanske kommer många bolag trots allt utvecklas väl och ge god avkastning inte minst sett utifrån det faktum att avkastningen på det kapitalet i många bolag visat upp en imponerande lönsamhet senaste åren om skulle avkastningen på det egna kapitalet t.ex sjunka från 25 till 18% är det ingen direkt fara.

Men långsiktigt är det knappast troligt att dagens situation direkt påverkar hur företag värderas åt låt säga 15 år precis på samma sätt som aktieraset 1987 knappast spelar roll idag...

4 kommentarer:

 1. Jag tror det är fel att ta ut saker i förskott. Och oavsett vad som händer, så har bra stockpicking väldigt ofta kunnat minimera negativa avvikelser.

  Mvh David

  SvaraRadera
 2. Givetvis bör man kanske inte "måla fan på väggen" allt för tydligt. Men min poäng var egentlåigen att en långsiktg investerare inte direkt behöver bry sig om vinsterna skulle falla ett år eller två. Det är den långsiktiga lönsamheten som bestämmer resultatet. Om vinsten per aktie är 9 eller 10 kr ett enstaka år är i mångt och mycket ointressant det viktiga är den lååånga avkastningen på investerade pengar och ev. kapitalöverföringar.

  Att däremot vinster skapas av goda företag och inte branscher och makrotrender den uppfattningen delar jag. God "stockpicking" är alltid lönsamt

  SvaraRadera
 3. Använder du dig av kapitalförsäkring för ditt aktieinvesterande? Om du gör det, varför? Om du inte gör det, varför?

  Står själv i dagsläget i valet och kvaler om jag bör skaffa det eller inte, särskilt i stundande tider där en negativ utveckling på börsen inte behöver vara någon orimlighet de närmaste åren.

  SvaraRadera
 4. Jag äger inte kapitalförsäkring.

  Skälet är främst att jag vill äga mina aktier själv och t.ex. ge gåvor, ta emot gåvor osv.

  till kapitalförsäkringens nackdel ligger också att skatten ofta blir som högst när börsen går som sämst samt det faktum att man måste ha 4% i direktavkastning för att inte få betala för att ha aktier.

  Jag har bla. skrivit inlägget, saker som din mäklare inte berättar om kapitalförsäkringar, sök gärna på den.

  SvaraRadera

MediaCreeper