måndag 21 april 2008

Trött på skrämselpropagada runt deklarationen


Med några dagar kvar till deklarationen skall lämnas in till skatteverket så kanske är det på sin plats att skriva ett kort inlägg om just deklarationen och det arbete som krävs för denna.

Själv skall jag säga att jag är innerligt trött på alla dessa banker, mäklarfirmor och privatekonomiska tidsskrifter som ständigt basunerar ut hur svårt, jobbigt och komplicerat det är med just deklarationen. Själv börjar jag nästan tro att detta är en medveten strategi från bankernas sida för att kunderna skall investera i bankens fonder eller i en dyrare kapitalförsäkring och en medveten strategi från tidningar som privata affärer för att sälja extra mycket lösnummer i deklarationstider.

Faktum är att det enligt mig överlag inte är speciellt komplicerat att deklarera aktier förutom då i vissa speciella undantag. Är man noggran och systematiskt så borde de flesta kunna deklarera sina aktier med några fåtal minuters arbete. Skatteverket har också de senaste åren gjort det betydligt enklare för oss skattebetalare att deklarera rätt utan att för denns skull få någon uppskattning för detta. Den krångliga K4 blanketten har nu en mycket enklare elektronisk variant, En mycket omfattande aktiehistorik finns nu tillgänglig på skatteverkets hemsida, förtrycka försäljningsvärden med courtaget borträknat och numera kan man tom också deklarera optioner och andra finansiella instrument via internet.

Så här får du deklarationen att bli enkel:
-Spara notor från aktieköp i en pärm
-Titta på skatteverkets hemsida om aktiehistoriken för aktuellt företag
-Räkna ut ditt anskaffningsvärde
-Deklarera via internet där får du hjälp med om vilken beräkningsgrund du skall använda

Uppskattningsvis kan detta ta max. 5 min per försäljning. Komlicerat, svårt och obegripligt? Det tycker i alla fall inte jag.

7 kommentarer:

 1. Det är väl bara svårt om man inte har koll på sina aktier med bra ordning går det jättefort.
  Dock är det lite knivigt med mina två aktier som det varit utdelning med inlösen .

  Skall hjälpa brorsan med hans deklaration 31! aktieförsäljnnigatr skall tas upp

  SvaraRadera
 2. Split och inlösen är jätteenkelt. Håll bara reda på ditt anskaffningsvärde så löser sig allting.

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  Haller helt med dig Christoffer. Har man som du sager ordning och redan ar resten ganska latt. Det ar nog bankerna som vill bana vag for deras fondprodukter.

  Skatteverkets addressregister fungerar desto samre. De har aldrig lyckats skicka nagra papper till min nuvarande adress trots att jag uppdaterat dem med min adress flera ganger, de ar helt enkelt hopplosa. Ett ar lyckades jag stoppa indrivning av min kvarskatt i sista sekunden pga att Skatteverket skickat min kvarskatt till indrivning (utan att ens har skickat ut inbetalningsblanketter). I ar har de inte ens lyckats skicka ut de fortryckta blanketterna. Kanske dags att outsourca Skatteverket till Indien :) ?

  SvaraRadera
 4. Hej! Enligt Skatteverket deklareras mer än hälften av alla aktieaffärer felaktigt.

  På aktiesparens hemsida www.aktiespararna.se/artiklar finns det en webbfråga: Är det svårt att deklarera aktieaffärer? Hela 44 procent svarade att det är i stort sett omöjligt att deklarera själv och att skattereglerna måste förenklas. Bara 16 procent av dem som svarade på webbfrågan ansåg att de har full kontroll och att det är lätt att deklarera aktieaffärer. Totalt deltog 340personer på utfrågningen.

  Personligen tycker jag nog att med dagens tillgång på hjäpmedel är det nästan alltid en enkel sak att deklarera. Är man som jag medlem i Aktiespararna så får man god hjälp. Att skylla på krånliga skatteregler håller inte.

  Mvh/Roland

  SvaraRadera
 5. Den enklaste matte är svår för många. Jag tycker inte alls det är konstigt att det är så stor andel som blir fel.
  Sedan finns det fall där det verkligen kan vara krångligt, jag har tex sålt en del aktier som jag ärvt. En del av dessa är inköpta för kanske 15 år sedan, och har det sedan varit några köp och sälj blandat med nyemmisioner, avknoppningar, sammanslagningar och uppköp är det inte längre någon lek att få allt rätt. Alla notor finns sparade men det är typ tre tjocka pärmar proppade med notor. Dessutom inte 100% komplett. Suck.

  SvaraRadera
 6. Det är väl inte Skatteverkets fel att en del inte har koll på sina papper. Eller ?

  SvaraRadera
 7. Jag har bl.a. drabbats av Gevekos inlösen där jag skall deklarera en försäljning. Som tur är har jag notor kvar fr inköp 1994-5 men det är inte hemult att man skall spara alla gamla notor, det är skillnad nu med It och datorer där utrymmet att lagra är obegränsat. Förresten så kostade Geveko då redan kring 150kr/styck så chablonmetoden hade inneburet en ren förlust.
  Förslag: Skattefrihet efter 10 år!
  (eller kanske 5 år?)

  SvaraRadera

MediaCreeper