lördag 29 november 2008

Måste man välja sida?

När man följer olika former av media så slås man alltid av diverse artiklar om att antingen så kommer världens undergång att inträffa dvs att alla aktier kommer sjunka dramatiskt i pris och det andra alternativet är att nu är det verkligen köpläge på börsen

"Köp inga aktier nu långt kvar av krisen, enligt Brummer & partners"

"Börsen har bottnat, nu är det köpläge enligt Qviberg"

Ja det är inte lätt att hänga med i svängarna och inte heller lätt att ta ställning till om "börsen" skall upp eller ned då det finns många bra argument för både det ena och det andra. Dels att det nu verkligen kommer bli en ordentlig lågkonjunktur det är man nog inte osams om idag, likaså så kan man argumentera för att börsnedgången nu kanske gjort att detta redan är uttaget i börsens värdering att vinster kommer sjunka ordentligt samt att många av västvärldens individer nu kommer prioritera sparande före konsumtion även om räntorna blir lägre är jag rädd för.

Men behöver man egentligen välja sida?
Jag tillhör nog dem som inte lägger någon stor vikt vid om jag tror att börsen skall upp eller ned. Mitt huvudsakliga fokus ligger i ett intresse för det enskilda företaget om det finns skäl att anta en god långsiktig utveckling men det ligger också ett fokus i att privatekonomiskt inte ta allt för stora risker och gärna ha en bra slant på konto och i andra räntebärande tillgångar eller som amortering i ett boende. Har man tryggheten är det betydligt lättare att ta risker.

Jag tycker att man nog kan se sina egna tillgångar som en form av pensionsförsäkring eller stiftelse. Man vill ju ha någonstans att bo, man vill ha lite tillgångar redo för investeringar eller trygghet men man vill också ha tillgångar där man kan få god avkastning. Eller som ett Investeringsbolag som Investor eller Lundbergs. Där Fredrik Lundberg häromdagen sa följande mycket kloka synpunkter till tidningen direkt.

"Vad man måste se till är att i alla lägen ha en bra finansiell ställning så att man har råd att övervintra. Det har vi och därför känner jag ingen som helst oro. Sedan går vi in i en tid som blir mycket tuffare för varje företag och då får man anpassa sig efter det", säger Fredrik Lundberg.

Ser man det så behöver man egentligen inte stressa över Brummers åsikter om man borde sälja allt man äger, lägga ned sitt företagande och öka matskafferiet och köpa guldtackor eller om man skall följa Qviberg att man i själva verket borde låna allt man överhuvudtaget kan och köpa aktier för dessa pengar. Man kan istället stressa av.

4 kommentarer:

  1. Så sant, men det är svårt att sälja lösnummer med artiklar som uppmanar folk att ta det lugnt, vänta och se.

    SvaraRadera
  2. Lextinor> Ja det ligger nog en hel del i det.

    SvaraRadera
  3. Dessa spådommer er av inget värde.

    SvaraRadera
  4. Har man dina kunskaper o en inre trygghet som du verkar ha, så låter man sig inte påverkas så mycket av psykologin. Det är värre för oss andra stackare, som försöker tjäna en slant.Sen det här med långsiktighet i bra företag. Världen förändras o sen var inte det bolaget bra längre.
    Men då har de kloka sålt. Sen en sak, läs aldrig lösnummer. Framtiden är alltid oviss.
    MVH

    SvaraRadera

MediaCreeper